ATİNA (AA) - Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk kadınının geleneksel kıyafetlerinin tarihsel gelişimini anlatan defile düzenlendi.
Türkiye'nin Atina-Pire Başkonsolosu Mustafa Somuncu'nun ev sahipliğinde düzenlenen "Yüzyıllık Zarafet" isimli defilede 26 farklı kıyafet sergilendi.
İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü öğretmen ve öğrencilerinin el emekleri ile hazırlanan kıyafetleri, Yunanistan'da yaşayan Türk kadınları gönüllü olarak taşıdı.
Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes, defile öncesinde yaptığı konuşmada, 2023'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü ve aynı zamanda Türk Dışişleri Bakanlığının kuruluşunun da 500'üncü yıl dönümü olmasına dikkati çekti.
Büyükelçi Erciyes, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde 2023'te yaşanan olumlu iklimin bu tür kültürel etkinliklerde daha da pekiştiğini ifade etti.
Başkonsolos Somuncu, AA muhabirine, defiledeki kıyafetlerin hazırlanmasını sağlayan İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü'nün Türkiye'deki ilk olgunlaşma enstitüsü olduğuna işaret etti.
Defilenin Türk kadınının tarih içindeki moda gelişimini konu aldığını belirten Somuncu, "Bu sayede Cumhuriyetimizin, kadınların hayatına nasıl dokunduğunu, Cumhuriyet'in en somut sonucunun kadınların hayatındaki gelişim olduğunu vurgulamak istedik." diye konuştu.
İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Hatice Pamukoğlu, "Olgunlaşma enstitüleri geçmişten günümüze kültürümüzü yaşatan, aldığı mirası gelecek kuşaklara aktarmaya çalışan, bulundukları bölgelerde coğrafi özellikleri, kültürel değerleri ve bünyesinde yetiştirdiği personeliyle, usta öğreticileriyle, öğrencileriyle geçmiş mirasımızı kültür mirasımızı geleceğe aktarmayı hedefleyen kurumlardır." ifadelerini kullandı.
Olgunlaşma enstitülerinin ilk kurulduğu günden bu yana Türk kadınını güçlendirmek ve gelişimine katkı sağlamak için çalışmalar yaptığını vurgulayan Pamukoğlu, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kapsamında gerçekleşen etkinliklerde yer almaktan onur duyduk." dedi.
Pamukoğlu, olgunlaşma enstitülerinin kadınlara daha güçlü ve daha donanımlı olabilmesi, kendi başına yetebilmesi için ve kültürel değerleri gelecek kuşaklara aktarabilmesi için eğitim sağlayan kurumlar olduğunu belirtti.
Defilede, nakışları, desenleri ve motifleriyle, Türk kadınlarının giydiği geleneksel kıyafetlerin geçmişten bugüne geçirdiği gelişime tanıklık edildiğini aktaran Pamukoğlu, "Çok güzel kültürel değerlerimiz var, bizim geleneksel kıyafetlerimizin bulundukları bölgelerde taşıdıkları manalar çok güçlü. Orada da Türk kadının desene verdiği, motife verdiği bir anlam, bir mana var. Onları (nakışları, desenleri ve motifleri) zaten konuşma dili olarak desenlere renklere kıyafetlere aktarmışlar." diye konuştu.