Politika

Asu Kaya: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkan adayı Asu Kaya, İstanbul Sözleşmesine dikkat çekerek, "6284’ten taviz vermeyeceğimizi haykırmak ve varolan yasaların uygulanmasını sağlamak için Anayasayı uygulamayan yeni bir Anayasa yapamaz demek için kadınların tüm özgürlüklerine sahip çıkmak için ben varım" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 15'inci Olağan Kadın Kolları Kurultayı’nda konuşan başkan adayı Asu Kaya, "Meclis kürsüsünde İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz demek için, 6284’ten taviz vermeyeceğimizi haykırmak ve varolan yasaların uygulanmasını sağlamak için, Anayasayı uygulamayan yeni bir Anayasa yapamaz demek için, kadınların tüm özgürlüklerine sahip çıkmak için ben varım" dedi. 

ANKA'dan Mehmet Oflaz'ın haberine göre, CHP 15'inci Olağan Kadın Kolları Kurultayı, "Eşitlik ve Adalet" temasıyla ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde yapılıyor.

Bununla birlikte, kurultayda Birsen Bayar, Birsen Temir Saraç ve Merve Kır, Aylin Nazlıaka lehine adaylıktan çekildi. Başkanlık seçiminde Asu Kaya ile Aylin Nazlıaka yarışıyor. 

Konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başlayan Kaya'nın açıklamaları şöyle:

"Eğer ben kaderine terk edilmiş topraklarda, bir kadın olarak doktor olabildiysem, Osmaniye’den partimizin ilk kadın milletvekili olabildiysem, bugün sizlerin huzurunuzdaysam ve bu konuşmayı gerçekleştiriyorsam bu toprakları kaderine terk etmeyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir. Partimizin son kurultayında, partimizin Genel başkanlık bayrağını devralan ve çok kısa bir sürede Türkiye'nin birinci partisi olmamızı sağlayan; Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e, bu salonda bulunan ve ekranları başında bizi izleyen tüm kadınlar adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

"Halkımızın sesine kulak vermenin tarihi sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum"

İnandığım, değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir. Ve değişimi, parti delegasyonumuzun iradesiyle gerçekleştirdik, Cumhuriyetin İkinci yüzyılına yakışır bir sayfa açtık. Yeni başlangıçlar için, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına yakışır kadın projelerini hayata geçirmek için inancım, gücüm ve enerjim var.

Aday olmamın en önemli bir nedeni de, kadın kolları başkanının milletvekili olmasının önemi ve buna dair inancımdı. Meclisteki gündeme dair toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla kamuoyunu bilgilendirmenin önemine inanıyorum. Meclisin gündemini, kadın kollarının öncelikli gündemi yapabilmenin önemine inanıyorum. Ülkenin öncelikli ve yakıcı gündemlerine dair parti kadın kollarımızla ve Türkiye'deki kadın örgütleri ile dayanışarak savunuculuk faaliyetlerini en hızlı bir şekilde yapmanın önemine inanıyorum. Halkımızın sesine kulak vermenin ve Mecliste onların her daim kesilmeyen sesi olmanın tarihi sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum.

"Hiçbir sızıntıya yer vermeyecek güçlü dinamik bir ekiple çalışacağız"

Sizler de inanırsanız, o zaman, Türkiye’deki eşitlik gündemini tayin eden, takip eden biz oluruz. Kadınlarımızın yükselen sesiyle iktidar yolunu örmeye devam ederiz. Çünkü bu ülkede, iktidar partisi ve ortakları kazanılmış kadın haklarından geri adım atılması için bazen açık, bazen sinsice inanılmaz planlar içindeler. Bunu sadece İstanbul Sözleşmesinde yaşamadık biz. Öğretmenlerimizin haklarından emeklilerimizin, çalışanlarımızın haklarının gasp edilmeye çalışılmasına kadar her konuda yaşadık, yaşıyoruz. Ve biz, bu nedenle, her an bunları izleyecek, hiçbir sızıntıya yer vermeyecek güçlü dinamik bir ekiple çalışacağız.

"Yorgun kadrolar, bizim gibi koşabilecekler mi?"

"Soruyorum: Yorgun kadrolar, bizim gibi Anadolu Anadolu koşabilecekler mi? İnanın koşamazlar, kaldıramazlar. En yakın zamanda ülkemizin her yanını kırmızıya boyamayı hedefleyen, halkımızın sesinin, en çok da kadınlarımızın bize iktidarı işaret ettiğini bilenler olarak 22 yıllık bir enkazı devralacağımızı biliyoruz. İşte o noktada da, bir enkaz kadın gücüyle nasıl kaldırılır ben biliyorum. Yorgun kadrolarla değil yeni, genç, güçlü, dinamik, Anadolu’nun kentlerini temsilen sesleri güçlü çıkacak, kararları her daim birlikte alacağımız kadınlarımızla, sizlerle olacağını biliyorum. Bu salondaki her bir kadın yol arkadaşımın aklını, fikrini, bilgisini Meclise taşımakla olacak biliyorum."