İSTANBUL (AA) - Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON), yurt içi ve dışı şube başkanları ve temsilcileriyle Bosna Hersek'e "ASKON 12. Dönem 3. Başkanlar Toplantısı ve İş Seyahati" düzenledi.
ASKON'dan yapılan açıklamaya göre, Bosna Hersek'te bir dizi temasta bulunan ASKON heyeti, Uluslararası Saraybosna Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ile görüştü.
Heyet, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği'nde de Büyükelçi Sadık Babür Girgin ile bir araya geldi.
ASKON heyeti, Aliya İzzet Begoviç Şehitliği'ni ziyaret etti, yerel esnafla görüştü.
- "Avrupa'nın ortasında yatırım ortamı"
Açıklamada değerlendirmesine yer verilen ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, finansmana erişimde sıkıntı yaşanmadan Avrupa'nın ortasında yatırım imkanı olduğunu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.
Türk firmalarına Bosna Hersek'e yatırım çağrısı yapan Aydın, Bosna-Hersek ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2008 yılından bu yana "Ticaret ve Ticaretle Alakalı Konularda Geçici Anlaşma" kapsamında bir serbest ticaret bölgesi tesis edildiğine dikkati çekti.
Aydın, Bosna Hersek menşeli ürünlerin AB piyasasına girişi ve AB'nin Bosna Hersek'e ihracatında 1 Haziran 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren "İstikrar ve İşbirliği Anlaşması" çerçevesinde, tercihli sistem uygulandığını ve bu anlaşmaların çok önemli olduğunu belirtti.
Orhan Aydın, çok sayıda Bosna Hersek vatandaşının Türkiye'de eğitim gördüğünü, bunun yanı sıra akrabalık bağları ve geçmişten bugüne köklü bağlantıların olduğu bir ülke olarak Bosna Hersek'in Türkler açısından yabancılık çekilmeyecek bir ortam sunduğunu, ayrıca Türkiye'nin en büyük kamu bankalarından birinin de çok güçlü bir şekilde burada Türkiye'den gelecek yatırımlara finansman noktasında destek verebilecek konumda olduğunu ifade etti.
Bosna Hersek ile 1 Temmuz 2003 tarihinde imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın bu ülkeyle karşılıklı ticareti artırma açısından çok önemli bir vasıta olduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:
"Söz konusu anlaşma uyarınca ayrıca aramızda ticarette gümrük ve eş etkili vergiler 2007 yılından itibaren sıfırlanmıştır. Özellikle Avrupa pazarına açılmak isteyen firmalarımız finansmana erişim, gümrük ve eş etkili vergiler gibi avantajları kullanarak Bosna Hersek'te yatırım yapmalı. Bu fırsatı kaçırmamalı. Tarım, eğitim, mekanik cihazlar ve aletler, demir, çelik, alüminyum, elektrikli makine ve cihazlar, orman ürünleri gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımız için yüksek potansiyel var. Bu alanları doldurmak hem ülkemiz hem de Bosna-Hersek için faydalı olacaktır."