Kahvaltı, okul çağındaki çocuklarda öğrenmeye katkı sağlıyor Kahvaltı, okul çağındaki çocuklarda öğrenmeye katkı sağlıyor

Diyarbakır'da dünyada her yıl yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne neden olan ve aşıyla önlenebilen boğmaca vakalarında artış kaydedildi. Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre aşı karşıtlığı nedeniyle aşı yapılmayan yeni doğan bebeklerin boğmaca nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedildi.

Konuyla ilgili konuşan Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran, “Diyarbakır’da son bir ayda üç bebeğin boğmacadan öldü, iki bebeğin de tedavisinin hâlâ sürdüğü bilgisi var” dedi. Yaşamını yitiren bebeklerin 32 ve 42 ve 65’er günlük olduğunun altını çizen Baran, “Boğmaca aşıları, ilk aydan sonra yapıldığı için ilk iki ay içinde boğmacaya yakalanan bebeklerde bu durum ağır ve ölümcül devam ediyor. Aslında bunun önemli bir ayağı gebelik sürecinde aşının yapılmasına bağlı” ifadelerini kullandı. Baran, “Çağrımız iki yönlü. Sağlık Bakanlığı’nın gebelik sürecinde bu aşılamaya yönelik bir çalışma yürütmeleri ve sahada aşı reddine yönelik sağlık meslek örgütleriyle çalışma yürütülmesi talebimiz var” değerlendirmesinde bulundu. Vaka sayısına yönelik veri akışlarının kısıtlı olduğunu kaydeden Baran, “Bir ay önce sahada hekim arkadaşlarımızla yaptığımız çalışma sonucu yaklaşık 30’un üzerinde vaka olduğunu tahmin ediyorduk. Bu sayı bugün itibarıyla artmış olabilir” diye konuştu.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar