Avusturya’daki Danube Private Üniversitesi’nde yapılan araştırma, plastik şişelerden su içmenin mikroplastiklerin kan dolaşımına geçişine ve bu durumun kan basıncını yükseltmesine (tansiyon) yol açabileceğini gösterdi.

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre plastiklerle ilgili bilimsel araştırmaları yayımlayan hakemli bir akademik dergi olan Microplastics’te yer alan çalışmada, araştırmacılar 8 erkek ve kadının günlük sıvı alımlarını musluk suyundan sağladı.

Edirne'de "iç kulak hastalıklarında preklinik, klinik ve inovatif yaklaşımlar" ele alınıyor Edirne'de "iç kulak hastalıklarında preklinik, klinik ve inovatif yaklaşımlar" ele alınıyor

Çalışmaya katılanlardan plastik ya da cam şişelerde saklanan içeceklerden uzak durmaları istendi. Katılımcıların plastik ve cam şişelerden tüm sıvı alımını durdurduktan ve iki hafta boyunca sadece musluk suyu içtikten sonra kan basınçlarının düştüğü görüldü.

Şişe

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yalçın Başaran, “Araştırmalara göre plastik şişelerde litre su başına ortalama 250 bin civarında nanoplastik parçacık (plastiklerin çok küçük şekilde parçalanmış halleri) bulunuyor. Şişelenmiş sıvılar yoluyla da her hafta yaklaşık beş gram mikroplastik kan dolaşımımıza karışıyor. Kan basıncı yüksekliğinin (hipertansiyon) kan dolaşımımızdaki bu plastik parçacık miktarının artması ile ilişkili olduğunun ortaya çıkması ise kıymetli bir veri” dedi.

Mikroplastik

Plastik şişelerin içindeki mikroplastiklerin zaman içinde tansiyona yol açabileceğini belirten Başaran, “Ancak bu durum tüketim miktarıyla orantılı olduğundan mikroplastiklerin aşırı ve uzun süreli kullanımı sonrası ortaya çıkıyor. Bu da daha fazla mikroplastik partikül alımının kardiyovasküler sağlık açısından daha kötü sonuçlara yol açabileceği anlamına geliyor” bilgisini verdi. 

Cam Şişe

Cam şişelerin bilinenin aksine az miktarda plastik barındırdığını söyleyen Başaran, “Cam şişeler de benzer sorunlara yol açıyor. Sadece cam şişelerin ortalama mikroplastik içerikleri plastik şişelerle kıyaslandığında daha az miktarda olduğundan daha sağlıklı olarak kabul edilirler. Ama genel olarak cam şişeler için çok sağlık diyemeyiz” dedi.

Editör: Ziya Burak Erol