Bağımsız gazeteciliği desteklemeyi hedefleyen ve bu amaçla gazetecilere çeşitli destekler sunan Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı Projesi kapsamında verilen AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buluyor. Yurt içi ve yurt dışından birçok konuğun katılımıyla gerçekleştirilecek olan ödül töreni, 16 Ekim Pazartesi günü saat 18.00'de Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenecek.

Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı

Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı projesi, Batı Balkanlar ve Türkiye’de bağımsız gazeteciliği desteklemeyi ve güçlendirmeyi amaçlıyor.

Proje, gazetecilere mesleki eğitim ve editöryel desteğin yanı sıra teknik ve mali konularda da destek sağlıyor. Katılımcıların kaliteli içerikler üretebilmeleri için kaynak sağlayan proje aynı zamanda araştırmacı gazetecilik ortamı oluşturulmasına katkı sunmayı hedefliyor.

ödül

Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri

AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri; nitelikli gazeteciliği geliştirmeyi, medyaya yönelik güvene dayalı bağı kuvvetlendirmeyi hedefleyerek, ilk olarak 2019 yılında verilmeye başlandı.

Katıldığı kurslardan vazgeçmeyerek kansere meydan okuyan kadından hayat dersi Katıldığı kurslardan vazgeçmeyerek kansere meydan okuyan kadından hayat dersi

Ödüller Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ̆, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’de bir önceki takvim yılında yayınlanan en başarılı araştırmacı gazetecilik haberini tanıtmak ve teşvik etmek üzere veriliyor.

araştırmacı gazetecilik

Bu yıl verilecek ödüllerin Türkiye jürileri Göksel Bozkurt, İsmail Bezgin ve Vecdi Seviğ'den oluşuyor.

AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri 2023 Töreni, 16 Ekim Pazartesi günü Gazeteciler Cemiyeti’nde gazetecilere takdim edilecek. Cemiyette gerçekleşecek ödül töreninin ardından ise resepsiyon düzenlenecek.  

İlk ödül 2019’da verildi

Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde, ilk kez 2019’da düzenlenen “Batı Balkanlar ve Türkiye, Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödül” töreninde birincilik ödülü; “Emsalsiz İhanet” haberiyle Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak’ın, ikincilik Ödülü “Türkiye’nin Utanç Listesi” haberiyle Hürriyet gazetesinde Dinçer Gökçe’nin, üçüncülük ödülü ise “Otopsiden Çıkan Gerçek” haberiyle yine Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun’un oldu.

Gazeteciler Cemiyeti projenin 7 ortağından biri

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje, Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı – BIRN Hub, Orta Avrupa Üniversitesi (CEU) – Macaristan, Gazeteciler Cemiyeti (GC) – Türkiye, Thomson Media (TM) –Almanya, Goce Delcev Stip Üniversitesi (UGD) – Kuzey Makedonya, Bağımsız Gazeteciler ve Medya Çalışanları Sendikası (SSNM) – Kuzey Makedonya, Güneydoğu Avrupa Medya Birliği (MASE) – Karadağ ve Balkan Araştırmacı Habercilik Ağı Kosova (BIRN Kosova) oluşan bir konsorsiyum tarafından uygulanıyor.

 1 Ocak 2023 tarihinde başlayan proje, 31 Aralık 2025 tarihinde son bulacak.

Editör: Erva Gün