Genel

Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Kampı genç gazetecilerin katılımıyla başladı

Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi Projesi 2" kapsamında düzenlenen Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Kampı, Gazeteciler Cemiyeti’nin Gölbaşı’nda bulunan Bizim Çatı Tesisleri’nde başladı.

Abone Ol

Cemre Polat / Ankara

Avrupa Birliği desteğiyle Gazeteciler Cemiyeti’nce düzenlenen Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Kampı, "Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi Projesi 2" projesi kapsamında hayata geçirildi. 5 gün boyunca genç gazetecilere araştırmacı gazeteciliğin temelleri, etik ve uygulama esasları hakkında kapsamlı bilgilerin verileceği kamp, Gazeteciler Cemiyeti’ne ait Bizim Çatı Tesisleri’nde başladı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in açış konuşmasıyla başlayan program, projenin geçen yılki eğitmenlerinden Gazeteci İbrahim Gündüz'ün deneyim aktarımıyla devam etti. Prof. Dr. Erkan Saka ise büyük veri ve veri doğrulama yöntemleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Bilgin: "Son yirmi yılda kaybettiğimiz kuşağın yerini gençler alacak"

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, yaptığı açış konuşmasında "Gazeteci kimdir?" sorusunu ele aldı. Bilgin, “Mesleğimiz güvenilir olmaktan çıktı, kutuplara ayrıldı ama gazeteciliğin tek tarafı vardır o da doğru olmaktır. Son yirmi yıldır kaybettiğimiz kuşağı siz gençler dolduracaksınız ve gazeteciliğin nasıl doğru yapılması gerektiğini aldığınız bu derslerle öğreneceksiniz. Araştırmacı gazetecilik en önemli alanlardan biri, kendinizi her anlamda donatmanız gerekir. Bilgi dağarcığınıza yeni konuları ekleyerek buradan ayrılacağınızı umut ediyorum” sözlerini aktardı.

“Gençler bizim gelecek umudumuzdur”

Başkan Nazmi Bilgin, eğitim kampının gazeteci adayları için öneminin altını çizdi. Türkiye’de her mesleğe nüfuz etmiş çürümüşlük ve yozlaşmışlığın gazetecilik için hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayan Başkan, gençlerden büyük umutları olduğunu söyledi. Bilgin, “Gazeteciler Cemiyeti olarak eğitime çok önem veriyoruz. Bugünden başlayarak çok yetkin kişilerden dersler alacaksınız. Sizler bizim gelecek umudumuzsunuz. Bilgi dağarcığınıza yeni konuları ekleyerek buradan ayrılacağınızı umut ediyorum. Son yirmi yıldır kaybettiğimiz kuşağı siz gençler dolduracaksınız ve gazeteciliğin nasıl doğru yapılması gerektiğini aldığınız bu derslerle öğreneceksiniz” dedi.

“Gazetecilik sadece bir meslek değil, bir yaşam biçimidir”

Mesleki sorumlulukla hareket etmenin önemine dikkat çeken Başkan, gazetecilik mesleğinde korkuya yer olmadığını vurguladı. Medyanın içinde bulunduğu baskı döneminden çıkabilmesi için cesaretli olmak gerektiğini kaydeden Bilgin, “Araştırmacı gazetecilik alanında çalışan arkadaşlar tanrının farklı kullarıdır. Normal insanlar gözlerini kendileri için kullanırken gazeteciler kendileri için bakmazlar. Onlar her baktıkları yerde milyonlarca kişinin gözü, kulağı olmaya çalışırlar. 

Mesleğimiz şu anda kendi içindeki sorunları yaşarken bir de sansür baskısı altında. Etki ajanlığı gibi yasalarla her taraftan baskı altına alınmaya çalıştığı bir dönem yaşıyoruz. Gazeteci korku kelimesini mümkün olduğu kadar beyninden atmak mecburiyetindedir. Bizim mesleğimiz korkuyu kaldırmaz. Dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz ve bu ülkeye borcumuzu ödemek zorundayız. Gazetecilik sadece bir meslek değil, bir yaşam biçimidir. İçinizde bu mesleğe karşı bir sevgi yoksa bu işi yapamazsınız” dedi.

Gazeteci Gökçen Çamlıyurt, "Genç Gazeteciler Eğitim Kampı-2024" hedeflerini özetledi

Gazeteci adayları profesyonellerle buluşacak 

Kamp süresince, veri gazeteciliği ve yeni teknolojilerin araştırmacı gazetecilikte kullanımına yönelik teorik dersler ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

Deneyimli gazeteciler ve uzmanların görev aldığı 5 günlük eğitim kampı, araştırmacı gazeteciliğin temelleri, etik ve uygulama esasları üzerine temellenecek. 

Genç gazetecilerin mesleki kapasitelerini ve becerilerini geliştirmek, kaliteli haber içeriği üretiminde yetkinlik kazandırmak ve farklı paydaşlar arasında iş birliğini artırmak amacıyla düzenlenen projenin katılımcıları, yeni teknoloji uygulamalarını ve yapay zekayı araştırmacı gazetecilikte nasıl kullanabileceklerini öğrenme fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, Türkiye'deki önde gelen araştırmacı gazetecilerle tanışarak sahada karşılaşabilecekleri pratik zorluklar ve fırsatlar hakkında bilgi edinecekler.

Eğitim kampına Batı Balkanlar’dan çevrimiçi katılım sağlayacak gazeteciler için Türkçe-İngilizce çeviri imkânı sunuluyor.

Eğitim kampını başarıyla tamamlayan gazeteciler, üç haberden oluşan mikro projelerini uygulamaya hak kazanacaklar. Katılımcılara, mikro projeleri için bin euroya kadar ayni destek sağlanacak.

Eğitimde çeşitli metodolojik yaklaşımlar kullanılacak. Sunumlar, atölye çalışmaları, soru-cevap oturumları, akşam sohbet konukları, film gösterimleri ve grup tartışmaları gibi etkinliklerle katılımcılar aktif bir şekilde eğitime dahil edilecek.

Projenin geçen yılki eğitmenlerinden Gazeteci İbrahim Gündüz deneyimlerini aktardı

Eğitim programında neler var?

Programın ikinci gününde Gazeteci Önder Doğan, ulusal ve uluslararası açık veri kaynakları üzerine dersler verecek ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. Gazeteci Kıvanç El, Araştırmacı Gazetecilik mesleğindeki deneyimlerini aktaracak. Akşam sohbetinde ise İletişimci-Yazar Ümit Alan, gazetecilikte yeni teknolojiler üzerine konuşacak.

Üçüncü gün, Gazeteciler Cemiyeti Editör Grubu ile katılımcıların haber önerilerini değerlendirme ve mikro projeler hakkında bilgilendirme oturumları yapılacak. Gazeteci Erdoğan Süzer, ekonomik ve sosyal verilere erişim ve haberleştirme yöntemleri üzerine eğitim verecek. Akşam sohbetinin konuğu ise Gazeteci Çiğdem Toker olacak. Toker, araştırmacı gazetecilik deneyimi, kendisi hakkında açılan davalar, kendisi ve ailesini korumaya yönelik hukuki ve sosyal tedbirleri üzerine deneyimlerini paylaşacak.

Dördüncü gün, Dijital Kapasite Geliştirme ve İletişim Uzmanı Özgür Kurtuluş yapay zekanın gazetecilikte kullanımı üzerine dersler verecek ve Gazeteci Tolga Şardan polis/adliye muhabirliğinden araştırmacı gazeteciliğe geçişi üzerine deneyimlerini aktaracak. Akşam sohbetinde öğrencilerle bir araya gelecek olan Gazeteci-Yazar Tarık Işık, parlamento muhabirliği ve araştırmacı gazetecilik perspektifi üzerine açıklamalarda bulunacak.

Son gün ise Akademisyen Pınar Dağ, veri gazeteciliği, veri okur yazarlığı ve yapay zekanın veri gazeteciliğinde kullanımı üzerine eğitim verecek. TBMM ziyareti ve Parlamento Muhabirleri Derneği ile yapılan toplantının ardından eğitim kampı sona erecek.