Kültür-Sanat

Ankara’nın farklı kültürleri keşfedildi

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından gerçekleşecek “Cumhuriyetin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı” öncesi, yerel basına Ankara’nın farklı kültürleri sunuldu. Pursaklar’da bulunan Ankara Kedisi Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi, Devlet Tiyatroları Pursaklar Sahnesi ve Endemik Vadi keşfedildi. Ardından çalıştayın yapılacağı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne gelen gazeteciler, üniversitede bulunan Hazine Müzesi'ne keşfetti.

Abone Ol

Deniz Ali Tatar

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen “projesi kapsamında, başkentli gazete muhabirlerine özel Ankara kültür ve tarihi değerleri gezisi düzenlendi. Gezi rotası, Pursaklar’da bulunan “Ankara Kedisi Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi” ndeki kahvaltı ile başladı. Daha sonra Pursaklar’da bulunan Devlet Tiyatroları Pursaklar Sahnesi ve Endemik Vadi’yi de gezen gazeteciler, en son Ulus’ta bulunan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne getirildi.

Ankara tam bir kültür sanat şehri

“Ankara Kedisi Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi” ndeki kahvaltıda ilk sözü alan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Türkiye genelindeki kültür sanat alanında çalışan gazetecileri çeşitli etkinliklerle kırka yakın ilin kültürel değerleriyle buluşturduklarını söyledi. Gökdemir, “Bugün, Ankaramızın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkararak kamuoyuna bir kez daha anlatmak üzere ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankara’nın Tarihi Değerlerini Anlama Çalıştayı”nı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Çalıştayımıza Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde geniş kapsamlı bir panelle devam edeceğiz. Çalıştay öncesinde, gazeteci arkadaşlarımızla birlikte Ankara’nın tarihi ve kültürel değerlerini bizzat yerinde görmek istedik. Pursaklar bu anlamda bizim için çok önemliydi çünkü Ankara’nın kültürel değerlerini bizzat yerinde yaşatan ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini yeniden yeşertmekte olan bir ilçemiz. Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin’in bu anlamda emeği çok, kurmuş olduğu Endemik Vadi’de Ankara’nın kültürel değerlerini yeniden canlandırıp kamuoyuna sunuyor ve unutulmamasını sağlıyor. Ankara siyaset ve bürokrasiyle anılan bir şehir halbuki değerleriyle tam bir kültür sanat şehri. Biz Kültür Sanat Muhabirleri Derneği olarak bu düşünceyi kırmak istiyoruz. Muhabirlerimizin kalemiyle bunu bir kez daha kırma temennisindeyiz” dedi.

“Pursaklar’da ayda üç farklı oyunu kapalı gişe oynuyor”

Ardından kahvaltıya katılan ve sözü alan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Pursaklar'da gerçekleştirdikleri kültür sanat faaliyetlerini anlattı. Çetin, “Beş yılın sonunda yaptığımız çok ciddi işler oldu. Pandeminin ve ardından depremin ağır koşullarında geçen zorlu bir beş yıldı. Projelerimizi iptal etmek ve ertelemek durumunda kaldık. Buna rağmen çok işler yaptığımızı ifade etmek istiyorum” dedi. Bu kapsamda Pursaklar Devlet Tiyatrosu'nun açılışını yaptıklarını söyleyen Çetin; Okuyan Şehir Pursaklar projesinden ve Pursaklar Kültür Gezileri ile Ankara Kedisini Koruma ve Yaşatma Merkezi çalışmalarından da bahsetti.Ankara kültürünün Pursaklar’da yapılan Endemik Vadi'de yaşatıldığından bahseden Çetin, “Ankara’nın kaybolmaya yüz tutmuş bitki ve hayvanlarının tekrar canlandırıldığı, üretiminin yapıldığı; insanların da bunları tanımalarının sağlandığı bir envanter oldu. Endemik Vadi, Ankara kültürünü resmetmek için ciddi bir gayretti. Bugün, Ankara’nın tüm okullarının geziler düzenlediği, çocuklara Ankara’nın değerlerini tanıtan bir alana dönüştü” dedi.

Pursaklar’da bulunan Selçuklu Kültür ve Kongre Merkezi’nin Devlet Tiyatroları Pursaklar Sahnesi’ne dönüştüğünü söyleyen Çetin, “165 bin nüfusu olan bir ilçede Ankara’nın en büyük Devlet Tiyatrosu sahnesini açtık. Bu kararı ilk aldığımızda Pursaklar’da bu büyüklükte bir Devlet Tiyatrosu olur mu demişlerdi, biz olacağına inanmıştık. Şimdi ayda üç farklı oyunu kapalı gişe oynuyoruz, bilet bulmak oldukça zor. Gelen izleyici profilinin yarısı Pursaklar izleyicisi iken diğer yarısı Ankara’nın çeşitli illerinden gelen izleyicilerimiz. Elimizde bu kadar güzel bir sahne varken boş durmadık, Pursaklar’ın gençlerinden oluşan bir tiyatro kulübü kurduk. Burada yüz elliye yakın gencimizi tiyatro sanatıyla tanıştırarak birer oyuncu olarak yetiştirdik” dedi. Ardından gazeteciler, Devlet Tiyatroları Pursaklar Sahnesi’ni gezdi.

Ankara tavşanının nesli tükeniyor: 44 tavşan kaldı

Ardından gazeteciler, Pursaklar’daki son durak olan Endemik Vadi’yi gezdi. Vadide biyolog olarak görev yapan Osman Erdoğan, vadideki bitki türleri ve korunan hayvanlar hakkında bilgi verdi. Vadide nesli tükenme tehlikesinde olan Ankara tavşanı türünü koruma altına aldıklarını söyleyen Erdoğan, sadece 44 tavşanın kaldığını açıkladı. Endemik Vadi'de Ankara'nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerinin korunmasını amaçladıklarını söyleyen Erdoğan, bilimsel çalışmalar da yaptıklarını da ekledi. Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi’nin Endemik Vadi için iş birliği yaptığnı söyleyen Erdoğan, "Endemik Vadi, bilimsel çalışmaların, atölyelerin, etkinliklerin, uygulamalı eğitimlerin ve tanıtımların yapılacağı Sürdürülebilir Tema Park'tır. Ankara'ya özgü bitki ve hayvanların türlerinin korunması, yaşatılması, halka tanıtılması amaçlanmıştır. Endemik bitki ve hayvanların gelecek nesillere aktarılması adına Endemik Vadi projesi hayata geçirildi” dedi.

Pursaklar’da yapılan kültür sanat gezisinin ardından gazeteciler, çalıştayın yapılacağı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne geldi. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ı makamında ziyaret eden gazeteciler, hem üniversite hem de çalıştay hakkında bilgi aldı. Ardından gazeteciler, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi bünyesinde bulunan Hazine Müzesi, Atatürk Odası ve Cumhuriyet’e tanıklık eden tarihi mekanlar gezdirildi.