Esin Özdemir

Yüksek seyreden enflasyon, faiz oranlarındaki artış, Kahramanmaraş merkezli depremler ve buna bağlı iç göç hareketleri, konut piyasasını da vurdu. Ankara, konut fiyatlarının en çok arttığı kent olarak belirlendi.

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın dünyadaki 107 kenti kapsayan “Global Residential Cities Index” raporuna göre, geçen yıl konut fiyatları en çok Ankara'da arttı. Fiyatların yüzde 102,7 artış kaydettiği Ankara'yı yüzde 77,6 ile İstanbul takip etti. Dubai ise yüzde 18'lik yükselişle üçüncü sırada yer aldı. Knight Frank’ın yayımladığı 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuçları, Türkiye’nin büyük şehirlerindeki yüksek enflasyonu ve konut krizini açığa vurdu.

 Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, başkentteki konut fiyatlarının artışını değerlendirdi, konut almak isteyen vatandaşlara ise önerilerde bulundu.

“6 Şubat depremleri konut ihtiyacını artırdı”

6 Şubat depremlerinin konut piyasasına etkisini açıklayan Akçam; depremde 38 bin 901 binanın yıkıldığını, 200 bin 250 binanın da ağır hasar aldığını hatırlattı. Yaşanan bu durumun konut ihtiyacını artırdığını belirten Akçam, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Faiz oranlarındaki potansiyel artışlar ve bankaların faiz politikaları, döviz kurundaki değişiklikler, yavaşlayan yeni konut inşaatları, göç hareketleri, konut talebinde meydana gelen azalma, ekonomik durgunluklar, 6 Şubat’ta yaşanan deprem konut satışlarını büyük oranda etkiledi. Konut ihtiyacının yanı sıra depremden etkilenen şehirlerde yaşayan insanlar, iç göçü de hızlandırdı. Daha güvenli ve bütçelerine uygun şehirlerde konut arayışına girdiler. Ankara, deprem açısından vatandaşlar tarafından güvenli bir şehir olarak görüldüğünden, en çok göç alan illerden biri oldu. Son göçlerle kentteki nüfusunun 6 milyonu geçtiği ifade ediliyor. Bu da Ankara’daki konut ve kira fiyatlarını etkiledi.”

 “Fırsatçılar, konut piyasasını manipüle ediyor”

Akçam, Knight Frank'in tespitlerine göre, 2023’ün ilk çeyreğinde dünyadaki 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı üç şehrin Türkiye'den olduğunu anımsattı. Bu üç şehir arasında, Ankara, İzmir ve İstanbul’un bulunduğunu kaydeden Akçam, başkentin yine birinci sırada olduğuna dikkat çekti.

Fırsatçı ev sahiplerine de değinen Akçam, şu ifadeleri kullandı:

 “Yalnızca konut sektöründe değil, piyasanın her alanında fırsatçılar kol geziyor. Depremden sonra da ortaya çıktılar. Konut piyasasını manipüle ederek hem kiraların hem de konut fiyatlarının daha çok artmasına sebebiyet verdiler. Fakat son süreçte ellerindeki konutu satamadıkları ya da kiraya veremedikleri için fiyatları aşağı çekmek zorunda kaldılar.”

                                         

                                                                ATEM Başkanı Hakan Akçam

“Ankara, ev sahibi olmak isteyenlerin gözde şehirlerinden”

“Daha önce 2024’te konut piyasasında hareketlilik beklediğimizi söylemiştik” diyen Akçam, 2024 yılına ilişkin tahminlerini de aktardı:

“Çünkü ev fiyatlarının düşeceğini düşünüyorduk. Nitekim öyle de oldu. Ocak ayında fiyatlarda neredeyse yüzde 20 oranında düşüş yaşandı. Bunun meyvesini şubat ayında yedik. Geçtiğimiz hafta TÜİK şubat ayının konut satış istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Türkiye genelinde 93 bin 902 konut satıldı ve bu sayı ocak ayına göre daha fazla. Ankara da bundan nasibini aldı. Şubat ayında konut satışının en fazla olduğu il İstanbul’dan sonra Ankara oldu. Ankara hala ev sahibi olmak isteyenlerin gözde şehirlerinden biri. 2024 yılının bu şekilde geçeceğini düşünüyoruz.”

 Konut almak isteyen vatandaşlar ne yapmalı?

Dışişleri, Husiler'in Türk gemisine yönelik füze saldırılarını kınadı Dışişleri, Husiler'in Türk gemisine yönelik füze saldırılarını kınadı

Son olarak, konut almak isteyen vatandaşlara tavsiyeler veren Akçam, insanların birikimlerini çöpe atmamaları için ATEM olarak uyarılarda bulunduklarının altını çizdi. Bakanlıklarla iş birliği içinde olduklarını vurgulayan Akçam, tüketicilerin emlak danışmanları ile çalışmasını önerdi.

Akçam, Ankara’da yaşayanların emlak danışmanı ile çalışmaya başladıktan sonra ATEM’i arayabileceğini söyleyerek, “Evlerini emanet ettikleri emlak danışmanının yetki belgesinin olup olmadığını odamız aracılığıyla teyit edebilirler. Çünkü biz insanlarımızın ne şartlar altında birikim yaptıklarını biliyoruz. Hiçbir şekilde birikimlerinin çöp olmasını istemeyiz” cümlelerine yer verdi.

Konut alabilecek birikime sahip olan vatandaşlara çağrıda bulunan Akçam, ”Ekonomik anlamda yarın ne yaşanacağının hiçbir şekilde garantisi yok. Eğer tüketici ev alabilecek durumdaysa, gecikmeden alabilir” dedi.

Muhabir: Esin Özdemir