Rusya’da faaliyet gösteren Kadın Girişimlerini Destekleme ve Geliştirme Vakfı (Nükleer Alanda Kadınlar Derneği), WiN Türkiye-Nükleer Alanda Kadınlar Derneği (NÜKAD) ile Uluslararası Sanayi ve Teknolojide Kadınları Destekleme ve Geliştirme Konseyi desteğiyle Uluslararası Kadın Teknoloji Liderliği Haftası kapsamında Ankara’da “STEM’de Kadın” forumu gerçekleştirildi. Forum kapsamında gençlerin mühendislik ve teknik uzmanlık alanlarına katılımı, ekonominin sanayi sektöründe çevre ve eğitim faaliyetleri açısından insani işbirliği başlıkları değerlendirildi. 

NAZ AKMAN

Burdur'da yangın çıkan müstakil evin sahibi yaralandı Burdur'da yangın çıkan müstakil evin sahibi yaralandı

ANKARA - Uluslararası Kadın Teknoloji Liderliği Haftası kapsamında Ankara’da “STEM’de Kadın” (fen, teknoloji, matematik ve mühendislik) forumu gerçekleştirildi. Rusya Bilim ve Kültür Merkezi (Rossotrudnichestvo) Temsilciliği’nde yapılan forumda, kadın uzmanların mesleki gelişimi, genç neslin STEM'e dahil edilmesi, yüksek teknoloji endüstrilerinde cinsiyet dengesinin sağlanması amacıyla kadınlara yönelik projeler ve girişimler için en iyi uygulamalar sunuldu. 
Rusya’da faaliyet gösteren Kadın Girişimlerini Destekleme ve Geliştirme Vakfı (Nükleer Alanda Kadınlar Derneği), WiN Türkiye-Nükleer Alanda Kadınlar Derneği (NÜKAD) ile Uluslararası Sanayi ve Teknolojide Kadınları Destekleme ve Geliştirme Konseyi desteğiyle Ankara’da başlayan forum Moskova’da sona erecek.  
Sosyal refah, bilimsel ve teknik gelişim ve ilerici çözümlerin uygulanması için farklı ülkelerden kadın uzmanlar arasında uluslararası iş birliğinin geliştirilmesini amaçlayan forumda kadınlar için kurumsal programların uygulanması, gençlerin mühendislik ve teknik uzmanlık alanlarına katılımı, ekonominin sanayi sektöründe çevre ve eğitim faaliyetleri açısından insani iş birliği başlıkları ele alındı. 
Türk gençlerinin atom endüstrisi alanlarında çalışabilmeleri için ortak bir program gerçekleştirilebilir 
Forum kapsamında konuşan Akkuyu Nükleer A.Ş. Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası İş birliği Yönetici Direktörü Alexey Frolov, Türk gençlerinin Rusya’da ve Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görerek çift diploma almaları ve atom endüstrisi alanlarında çalışabilmeleri için ortak bir program gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi. “Küresel İş Birliği: Günümüz Dünyasında Kadınların Gündemi” başlıklı oturumda konuşan Frolov, “Nükleer, güvenlik açısından zor ve tartışmalı bir konu. Fakat burada nükleer enerjinin ve nükleer güvenliğin ne olduğunu bilen kadın uzmanlar bulunuyor ve bu alanda çalışıyorlar. Bu konulara kadınların daha çok katılması oldukça onur verici. Sizi Rosatom’a bekliyoruz. Kendi imkanlarınızı burada kullanabilirsiniz. Sizi santral ziyaretimize ve eğitimlerimize katılmaya davet ediyorum. Şirket olarak kendi projelerinizi başarıyla gerçekleştirmeniz için size gereken her türlü desteği sağlayacağız” dedi.  
Rosatom Personelden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tatyana Terentyeva ise Rosatom’un eşit imkanlar politikasını desteklediğini ifade ederek, “Cinsiyet dengesini başarılı bir şekilde yürütmek için çabaları birleştirmek gerekiyor ve bu yüzden diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızla sürekli diyalog içerisindeyiz” diye konuştu. 
STEM’de bulunan kızların sayısı yüzde 40 arttı
Forum kapsamında konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şule Ergün ise STEM’de bulunan kadın sayısı oranının yüzde 40 artış göstermesine dikkat çekerek, “Bu bölümü bitiren 80’inci mühendis, sekizinci kadınım. Alanımda doktoramı yaparken, çalışırken, akademik yayınlarımı hazırlarken elbette erkek meslektaşlarımdan çok şey öğrendim. Ancak bana hayal kurduran, rol model olanlar kadınlar oldu. Kadınlar titiz çalışması, hata oranlarının düşük olması, derinlikli çalışmaları açıkçası kız çocuklarının olduğu sınıflarda derslere girmek beni bu nedenle çok mutlu etmiştir. 600’den fazla mezunumuzun üçte biri kadın. Başarılı kadınlarımız var, dünyanın en iyi üniversitelerinde kurumlarında çalışıyorlar. STEM’de bulunan kızların sayısı yüzde 40 artış gösterdi. Sadece mühendislik alanlarında değil sosyal bilimlerde de kadınların ilgisi arttı. Nükleer enerjinin ya da bilimin diğer alanlarında kadınların olmasını istiyoruz, nükleer güvenliği sağlarken kadınların dikkati ve özeni çok faydalı ve etkili oluyor” dedi. 
Gençlere öneri: “Dürüstçe, kendiniz gibi çalışarak başarabilirsiniz” 
Kız çocuklarına kariyer yolunda önemli tavsiyelerde bulunan Ergün, “2006 yılında doktoramı bitirdim o zamandan bu yana akademisyen olarak yaptığım çalışmalar dışında 400’den fazla meslektaşımın bu mesleği kazanmasına yardımcı oldum. Pek çok projeye danışmanlık ettim, ilk dört nükleer santraller zirvesinin başkanlığını yürüttüm. Fizik Mühendisleri Odası’nın Nükleer İhtisas Komitesi’nde yer aldım. Nükleer Mühendisler Derneği Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. Radyasyondan Korunma Uzmanları Derneği başkanlığını yürütüyorum. Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısıyım. Nükleer Güvenlik Danışma Komitesi’nde yer alıyorum. Bütün bunları yalnızca çok çalışarak yapabildim. Zor zamanlarda çok çalışmanın karşılığının mutlaka alınacağını düşünüyorum. Dolayısıyla gençlere önerim ‘dürüstçe, kendiniz gibi çalışarak başarabilirsiniz’ diyeceğim” sözlerine yer verdi. 
Forum kapsamında görüşlerini paylaşan NeSS İletişim Halkla İlişkiler Ajansı Kurucusu Nesrin Sevimli de enerji iletişimi alanında çalışan ilk ajans olarak nükleerin ülkelerin gelişimi açısından sahip olduğu öneme işaret ederek, “38 yıllık iletişimciyim, çeşitli basın kuruluşları ile kamu kurumlarında iletişim alanında önemli tecrübeler edindim. Sıkı bir nükleer karşıtı olarak henüz 2000’lerin başında bu alandaki bilgi noksanlığımın farkına varıp bilime inanan insanların nükleere karşı olamayacağı düşüncesiyle bu alanda çalışmaya başladım. Dolayısıyla iletişim ajansımı kurduğumda ilk işim enerji iletişimi yapmak oldu. Bu anlamda ilktik diyebilirim. Nükleerin ve nükleer enerjinin, bilimin, teknolojinin bu ülkede nereden nereye gediğini araştırarak bulabiliriz. 1950’lerde başlayan bir maceranın güzel bir finalle Akkuyu ile sonuçlandığını görebiliyoruz. İkinci, üçüncü ve başka nükleer santralleri görebilecek insanlarız. Bilim demek ilerlemek demek, teknoloji ilerlemek demek, nükleer de bilim dalları arasında insanlığa hizmet eden en önemli alanlardan biri. Bu ülkede 1950’lerde atılan bu adımla gelinen noktanın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Nerede nükleer santral varsa orada halkın destek oranın yüksek olduğunu gözlemleyebiliyoruz” dedi. 
Sevimli, “Çevreye insanlığa geleceğe sahip çıkan güzel bir dünya kurabiliriz”
Sevimli devamla, “Enerji alanındaki çalışmalarıma paralel olarak Nükleer Sanayi Derneği’nin kurulması konusunda atılımlarda bulundum, çünkü Türkiye’de nükleer sanayinin gelişmesi gerektiğine inanan biriyim. Bu derneğin nükleer kapasitenin gelişimine katkı sunacağını düşünüyorum. Akkuyu’da yerelleştirme oranının yüksek olması daha sonraki nükleer santraller için de avantaj oluşturacaktır. 20 milyar dolarlık projenin 6,5 milyar dolarlık kısmı yerelleştirilmiş şekilde, Türkiye’de de şu anda yaklaşık 4.5 milyar dolara yakın kısımda Türk firmalar, 400’e yakın ağırlığı Türk olmak üzere firmalar sahada çalışıyor. Dolayısıyla liderlik ve cesaret çok önemli kavramlardır. Özellikle teknoloji ve bilimde kadınların varlığının güçlendirilmesi bu alanda daha da ileri gitmek demektir. Hep birlikte çevreye insanlığa geleceğe sahip çıkan güzel bir dünya kurabiliriz” diye konuştu. 

Editör: Ramazan Atabey