Genel

Ankara’da siyasi kulisler hareketli

Yerel seçimlerden sonra başlayan süreç, 23 Nisan görüşmelerinin ardından ivme kazandı. Kulislerde, yeni Anayasa tartışmalarının yanı sıra partiler arasındaki ilişkiler de önemli yer tutuyor.

Abone Ol

Nihal Alp / Ankara

31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin birçok ilde başarı göstererek sandıktan birinci parti çıkması, siyaset arenasında yeni gelişmelere yol açtı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik görüşme talebinin kabul görmesi sonucu başlayan trafik hız kesmeden devam ediyor.

Yerel seçimlerin ardından Özel-Erdoğan arasındaki ilk görüşme Meclis’teki 23 Nisan resepsiyonunda gerçekleşirken, gelecek hafta bir araya gelecek liderlerin görüşmesindeki konu başlıkları da merak ediliyor. Kulis bilgilerine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel’le Anayasa değişikliği konusunda fikir alışverişinde bulunacağı, Özel’in de Erdoğan’dan belediye hizmetleriyle ilgili engellemelerin önüne geçilmesi, bekleyen imzaların atılması, AYM kararlarının uygulanması ve kayyum uygulamalarına artık başvurulmaması yönünde taleplerde bulunacağı iddia ediliyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın ziyareti

Öte yandan Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier'in İstanbul’dan başladığı Türkiye ziyaretinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından karşılanması ve ardından ABB Başkanı Mansur Yavaş ile görüşmesi de kulislerde konuşulan bir diğer gelişme oldu. Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüşmesinde Özgür Özel’in Almanca konuşması da gündemi meşgul etti. Diğer partilere ilişkin kulisler şöyle:

İYİ Parti

İYİ Parti'nin yerel seçimlerde düşük oy alması partiye kongre yolunu açtı. Genel Başkan Meral Aksener'in aday olmayacağının açıklanmasının ardından Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın ve Tolga Akalın parti başkanlığı için adaylıklarını duyurdular.

Kulislerde, Müsavat Dervişoğlu’nun Akşener’e çok yakın bir isim olduğu, bu nedenle kazanmasının partide değişiklik anlamına gelmeyeceği ifade edilirken, Koray Aydın’ın ise kazanmaya en yakın aday olduğu iddia ediliyor.

MHP

Devlet Bahçeli’nin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ve uygulanan ekonomi politikalarına yönelik sert sözlerinin ardından MHP, tartışmaların en önüne geçti.

MHP Genel Başkanı’nın Ferdi Tayfur müziği eşliğinde tek başına yürüdüğü video, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir gönderme olarak nitelendi. Şarkı sözlerindeki sitemli ifadeler dikkat çekerken, kulislerde “MHP-AKP arasında bir yol ayırımına mı gelindi?" sorusu sorulmaya başlandı. 

Saadet Partisi

Meclis’te az sayıda milletvekiliyle temsil edilen partilerdeki gelişmeler de kulislerin bir diğer konusu.

TBMM'de grup kurmak için gerekli olan sayının tamamlanabilmesi amacıyla CHP’den Saadet Partisi'ne geçen Ali Fazıl Kasap partisine döndü. Bu durumun Saadet Partisi’ni vekil arayışına ittiği, DEVA Partisi’nden olumlu cevap alamayan SP’nin bu kez destek için DEM Parti’ye yöneldiği ifade ediliyor.

Abdullah Gül

Önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün; Saadet, Gelecek ve DEVA Partilerini bir araya getirecek yeni bir oluşum için çalıştığı iddiası kulisleri meşgul eden bir başka konu.