Ankara’da "lavanta turizmi" başladı: İlk festival 5 Ağustos'ta
Haber: Deniz Ali Tatar
Türkiye’de son dönemde turizm denince akla gelen ilk gezi yerlerinden bir tanesi de, lavanta bahçeleri oldu. Ballıbabagiller ailesinden olan ve ‘’lavandula’’, ‘’lavandar’’ ve ‘’lavande’’ olarak da adlandırılmakta olan lavantalar; hem gezi, hem fotoğraf hem de sağlık açısından tercih sıralamasında ilk sıralarda yerini almaya başladı. Bu kapsamda Türkiye’nin pek çok yerinde yer alan lavanta bahçeleri, mor şölen yaşatıyor. Alternatif bir turizmi başlatan lavanta bahçeleri, özellikle Akdeniz ve Ege’de ilgi görmesinin yanı sıra Ankara’da da ilgi toplamaya başladı. Yaklaşık üç yıldır bulunan ve Mamak Belediyesi tarafından yapılan “Mamak Belediyesi Lavanta Bahçesi” bu yıl ziyaretçi rekoru kırmaya başladı. Özellikle bu yıl sosyal medyada bolca paylaşılmaya başlanan bahçe, Ankara’nın doğu girişinde Gökçeyurt mahallesinde bulunuyor. Ziyaretçilere alternatif bir vakit geçirme mekanı sunduklarını söyleyen Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, lavanta bahçesinin sürecini 24 Saat’e anlattı.
“Lavanta bahçesi, bu yıl sosyal medya sayesinde daha çok duyuluyor”
Lavanta Bahçesi’ni insanların şehrin bunaltısından ve stresinden uzaklaşması amacıyla sunduklarını söyleyen Köse: “Vatandaşlarımıza ferah ve güzel bir ortam sunmayı amaçladık Lavanta Bahçesi ile beraber. Burası sadece lavanta bahçesi değil, aynı zamanda ‘ekolojik vadi’ olarak da tarif edilebilir. Bahçenin olduğu bölge, eskiden bir harman yeriydi. Çevredeki köylerden halk da zaman zaman burayı kullanıyordu. Biz burayı keşfettiğimizde, bir lavanta bahçesi yapmak üzerine düşündük. 23 dönümlük bir yer burası ve binlerce lavantayı da geldiğimiz yılın devamında ekmeye başladık.” diyerek anlattı. Lavanta bahçesinin projelendirildikten sonra hazırlandığını ve üç yıl önce ziyaret edilmeye başlandığını söyleyen Köse, bu yıl ziyaretçi rekoru aştıklarını söyledi. Köse: “Bu yıl lavanta bahçemiz, gelen ziyaretçiler tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılıyor. Bu da tabi daha çok kişi tarafından bilinmesine ve duyulmasına yol açtı. Biz de paylaşımları takip ediyoruz belediye olarak ve çok seviniyoruz. Navigasyon aracılığıyla buluyor insanlar, ulaşım da olukça kolay ve kolayca keşfedebiliyorlar lavanta bahçesini. Şehir merkezine yarım saat uzaklıkta bir mesafede bahçemiz. Hafta sonları özellikle ailecek vakit geçirmek için bir cazibe noktası oldu.” diye belirtti.
[caption id="attachment_375840" align="alignnone" width="2560"] Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, lavanta bahçesini anlatıyor.[/caption]
“Doğal bir fotoğraf platosu haline geldi”
Lavanta bahçesinin sabahtan akşama kadar gelen ziyaretçilerin vakit geçirebileceği bir alan olduğunu söyleyen Köse, bahçede bulunan sosyal alanlarda da bahsetti: “Bu bölgeyi tasarlarken sadece bahçeyi gezmek değil, insanların sosyal ihtiyaçlarda da faydalanabileceği bir alan olarak düşünmek istedik. Bir kafeteryamız bulunuyor bu alanda mesela ve sosyal tesis olarak belediye işletmesine ait. Vatandaşlarımız buradan uygu ücretle faydalanabiliyor. Çay kahve içilebiliyor, hatta kahvaltı bile yapabilecekleri bir alan oldu. Piknik alanları da mevcut ve çocukların rahatça oynayabilecekleri bir alan aslında. İnsanların akşam ateş yakabileceği bir ateş çukurumuz da bulunuyor. Aynı zamanda gençler de keyifli vakit geçirebiliyor bu alanda.” Gelin ve damatların gelip nikahlarını lavanta bahçesinde kıydıklarını da söyleyen Köse: “Lavanta bahçemiz, fotoğraf çektirmek açısından da doğal bir plato haline geldi. İnsanlar stüdyoya gitmek yerine lavanta bahçesine gelip fotoğraf çektiriyorlar. Bahçede aralarda bulunan salıncaklarımız da, fotoğraf açısından görsellik katıyor.” diyerek fotoğraf açısından da rağbet topladıklarını belirtti.
“Lavanta hasadı festivali yapacağız”
Lavanta bahçesinin belediye için çok değerli olduğu söyleyen Köse: “Çevredeki köylülerimizle de konuşuyoruz. Lavanta bahçesinin, Gökçeyurt mahallesinin değerinin arttırdığını söylüyorlar. Aynı zamanda Mamak’ın daha güzelleşmesine de vesile oldu. Bu yıl üçüncü hasadımıza başlıyoruz lavanta bahçemizde. Lavantaların boyları da çok uzun, hatta insanlar aralarında gezerken kaybolabiliyor. Lavanta aromatik bir bitki ve kokusu da çok güzel. İnsana rahatlatan ve ferahlatan bir hava veriyor. Lavanta kurutulduktan sonra, küçük keselerde yastık kenarına konur. Ve uyurken yanınıza koyduğunuzda da, insanın uyku kalitesini arttırıyor. Özellikle Avrupa’da çok tercih ediliyor ve o ülkelerde de lavanta festivalleri fazlaca yapılıyor. Avrupa şehirlerinde gelenek haline dönüşmüş durumda ve biz de bu hale getirmek istiyoruz.” dedi.
5 Ağustos’ta Lavanta Hasadı Festivali yapacaklarını da müjdeleyen Köse: “Bu yıl ilk kez lavanta festivali yapacağız ve hasat dönemine denk getirmek istedik. Geçtiğimiz yıllarda da yapmıştık ama bağımsız bir festival gibi olmamıştı. Bu kez lavantaya özel bir hasat festivali yapacağız ve bir gelenek haline dönüşmesini düşünüyoruz.” diye paylaştı. Lavanta yağının döneminden bahseden Köse: “Lavanta, aynı zamanda tıbbi yönü olan da bir bitki. Dolayısıyla bu yağın sağlık açısından faydalı bir yönü var. Lavanta Bahçemizin bugünlere gelmesinde, özellikle MAKKOP yani Mamak Kadın Kooperatifi’nin emeği büyük. Sabun üretimi yapılıyor ve buket olarak lavantalar hasat sonrası alınabiliyor. Kooperatifte çalışan Mamaklı hanımlarımıza teşekkür ediyorum ve lavantanın geldiği noktayı büyük bir mutlulukla hep berber görmekten keyif duyuyorum.” diyerek süreci özetledi.
Bunlar da ilginizi çekebilir