Naz Akman

Bugünün hava durumu (18 Eylül hava durumu) Bugünün hava durumu (18 Eylül hava durumu)

Ulaşımdan kaynaklı emisyon oranlarındaki hızlı artışa karşın Avrupa Komisyonu tarafından her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Başkent Ankara’da bir hafta boyunca sosyal eşitliği arttıracak paylaşımlı ulaşım araçları kullanılacak.

Avrupa Komisyonu’nun bu yıl şehirlerde sosyal eşitliği artırmak, yol güvenliğini sağlamak, gürültü ve hava kirliliğini azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla belirlediği tema bağlamında kamusal alanların paylaşımı konusunda vatandaşların katılımıyla karar verilmesi ve yayalar ile bisikletliler başta olmak üzere herkesin güvenli ve rahat bir şekilde hareket edebilmesi için farkındalık oluşturuluyor. 2002 yılından itibaren pek çok ülkede eşzamanlı kutlanan kampanyaya, geçtiğimiz yıl Türkiye’den 670 il ve ilçe belediyesi katılım göstermişti.

Whatsapp Image 2024 09 17 At 09.38.19

Bu senenin teması "Paylaşımlı kamusal alanlarda şehri birlikte yaşamak"

EGO’nun daha önce “Birlikte Yürüyelim”, “Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik”, “Sürdürülebilir Ulaşım: Güvenli ve Sağlıklı Hareketlilik”, “Daha İyi Bağlantılar”, “‘Şehrini Keşfet: Gelecek Enerjini Koru” temalarıyla katıldığı kampanyanın bu yılki teması ise “Paylaşımlı Kamusal Alanlarda Şehri Birlikte Yaşayalım” şeklinde belirlendi.  

Hedef emisyonu azaltmak

Bu yıl yedinci kez Avrupa Hareketlilik Haftası kampanyasına katılım gösteren EGO Genel Müdürlüğü, hafta boyunca yapacağı etkinliklerle belediyelerin sürdürülebilir, enerji tasarrufu sağlayan, temiz ve çevreci ulaşım planlarına yönelmesi, toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması amaçlarıyla farkındalık oluşturacak. Hafta kapsamında kent sakinlerinin bireysel araç kullanımı yerine alternatif ulaşım modlarını kullanması teşvik edilerek, araçlardan kaynaklanan emisyon oranlarının azaltılması hedeflenecek.

“İşe bisikletle gidiyorum” kampanyası

Hafta kapsamında öncelikli olarak kadınlara ve çocuklara ulaşımda bisiklet kullanmanın farkındalığını sağlamak adına EGO Bisiklet Kampüsü’nde “Güvenli Bisiklet Sürüş Eğitimi” verilecek. Paylaşımlı kamusal alanlarının herkes için temiz, yeşil ve erişilebilir alanlar olduğunu vurgulamak için ise Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanında “Gençler ve Genç Kalanlar Birlikte Yürüyor” etkinliği yapılacak. Bu yılki Avrupa Hareketlilik Haftası’nın en önemli organizasyonu ise sosyal medya üzerinden #BiketoWork başlığı kullanılarak duyurusu yapılan “İşe Bisikletle Gidiyorum” kampanyası olacak. Kampanya ile bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanılması ve beraberinde karşılaşılan yol güvenliği sorunlarına dikkat çekilecek. Ayrıca Gazi Park’ta “Çocuklar İçin Bisiklet Sürüş Şenliği ve Tiyatro Gösterisi” de gerçekleştirilecek. Haftanın son gününde ise her yıl düzenlenen “Otomobilsiz Kent Günü” kapsamında yoğun caddelerden biri trafiğe kapatılarak çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Muhabir: Naz Akman