Genel

Ankara Tuhafiye, Parfümeri ve Billuriyeci Esnafı zincir marketlere karşı güvence istiyor

Ankara ekonomisinin önemli merkezlerinden Çıkrıkçılar Yokuşu’nda çoğunlukla tuhafiye, parfümeri ve billuriye ticareti yapan esnaf son yıllarda zincir marketlerle beraber zorlaşan rekabet koşulları ve ekonomik güçlükler nedeniyle çözümü kapatmada buluyor. Ankara Tuhafiye Parfümeri ve Billuriyeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Raşit Kanık, esnafı koruyan yasanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Abone Ol

NAZ AKMAN/ANKARA- Geçmişte sof ticaretinin yoğunlukla yapıldığı Çıkrıkçılar Yokuşu, sokak üzerinde konumlanan dükkanlarıyla Başkentin önemli alışveriş akslarından biri olarak günümüzde hala kullanılmaya devam ediyor. Bugün tekstil, tuhafiye, parfümeri, kozmetik, zücaciye dükkanlarıyla misafirlerini ağırlayan Çıkrıkçılar Yokuşu, iğneden ipliğe çok sayıda ürün çeşitliliğiyle talepleri karşılıyor.  
Son yıllarda hızla artan zincir market mağazaları, şarküteriden sebze meyveye, zücaciyeden aydınlatmaya, ev tekstilinden giyime kadar tüketiciye binlerce çeşit ürünü bir arada bulma fırsatı sunuyor. Ancak zorlaşan rekabet koşulları nedeniyle zincir marketlerle mücadele edemeyen küçük esnaf iflas bayrağını çekmek zorunda kalıyor. Dededen toruna kuşaklar boyu mesleğini sürdürmeye çalışan çoğu esnaf da ayakta kalmaya çabalasa da mesleği devredecekleri çıraklar olmadığı için kaybolmaya yüz tutacaklarından hayıflanıyor. Ticaretin yanı sıra Türk kültüründe önemli bir yeri olan esnaflık kültürü de yok olma tehlikesiyle karşı karşıyı. 
Çıkrıkçılar Yokuşu esnafı da son dönemlerde aynı dertten mustarip. Tuhafiye, parfümeri ve billuriyeci esnafı çarşının boş, kiraların yüksek ancak kazancın düşük olması nedeniyle zor günler geçiriyor. Ankara Tuhafiye Parfümeri ve Billuriyeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Raşit Kanık, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’unda esnafı koruyacak şekilde güncellemelerin yapılması gerektiğini ifade etti. 
Esnaf ve sanatkar mağdur ediliyor
Son dönemlerde ekonomi gündeminde tartışılan konulardan biri olan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun esnafın da gündemini meşgul ediyor. Üretici ve tedarikçileri zincir marketlere karşı koruma altına alması için değişikliklerin talep edildiği ilgili kanunun güncellenmesi için tuhafiyeci esnafı da talepte bulunuyor. Küçük işletmeleri büyük sermayeli firmalara karşı koruyucu düzenlemeler içermesi gereken söz konusu kanunun güncellenmesinin mecburi olduğunu belirten Oda Başkanı Raşit Kanık, pek çok esnafın bu anlamda odaya şikâyet dilekçesi ilettiklerini ifade etti. Kanık, “Ankara Tuhafiye Parfümeri ve Billuriyeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak son dönemlerde zincir marketlerde her türlü tuhafiye, kozmetik, parfümeri, yün iplik, zücaciye gibi ürünlerin satılmasından dolayı üyelerimizden son dönemlerde çok şikayetler almaktayız. Zincir marketlerin çoraptan iç giyime, iğneden ipliğe kadar her türlü ürünü satabilmesi esnaf ve sanatkarımızı mağdur etmektedir” dedi.  
Kanık esnafın sorunlarına ilişkin, “Esnafımız siftah yapmadan dükkan kapatmaktadır. Sürekli yükselen döviz kurları, girdi maliyetlerindeki aşırı yükseliş, vergi, SGK primi, akaryakıt fiyatlarındaki artışın sürekli devam etmesi ve diğer fatura ödemeleri derken yüksek zamlardan küçük esnafımız perişan hale gelmektedir. Zaten ekonomik krizle boğuşan esnafımız gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra her türlü ürünü satan tekelleşmiş marketler yüzünden sadece kendi işini yapan esnafımız rekabet edemez hale gelmiştir. Marketlerden çok şikayetçiyiz. İplikten iğneye elbiseden kazağa çoraba her şeyi satıyor. Bu türlü marketlerin satış yaptıkları ürünlere bir sınırlama getirilmesi artık zorunluluk arz etmektedir. Tuhafiyecinin işine göz dikilirse binlerce esnaf mağdur olur” diye konuştu. 
Kanık, “Küçük esnafı ancak yasa korur!”
İlgili yasada yapılacak düzenlemelerle küçük esnafın korunabileceğini söyleyen Kanık, “Ankara Tuhafiye, Parfümeri ve Billuriyeciler Esnaf Odası olarak marketlerle belirli günlerde ya da tam süreli sınırlama getirilmesi halinde küçük esnafın bir nebze de olsun ekonomik açıdan rahatlamasına yardımcı olacağını düşünmekteyiz. Acil bir şekilde ‘Perakende Yasası’nın güncellenmesi, her türlü ürünün satışının marketlerde yasaklanmasını sağlayacak bir düzenlemenin getirilmesi gerekmektedir. Hangi ürünlerin satılacağı, nerede satılacağı yazılmalı. Herkes her ürünü satmamalı. Cezalar verilmeli. Küçük esnaf çok fazla denetleniyor ceza alıyor ama aynı cezayı zincir market alıyor mu?
Zincir marketler denetlenmeli, bu ürünler tekstil mağazalarında satılmalı. Küçük esnafı ancak yasa korur. Pek çok meslek gibi bizim mesleğimiz de kaybolma yüz tutacak. Terzi, tesisatçı, halıcı, camcı, kuaför gibi pek çok mesleğe dünyanın her yerinde ihtiyaç varken bizde esnaf yetişmiyor var olanlar da gelir elde edemediği için zanaatını bırakmak zorunda kalıyor” sözlerine yer verdi. 
Vatandaşa çağrı
Son olarak vatandaşın da mahalle esnafına destek olması gerektiğini belirten Kanık, “Vatandaş çok duyarsız, kendi esnafından alışveriş yapmıyor, küçük esnafa sahip çıkmıyor. 100 esnaf kapatıyorsa buna karşın ancak 10 esnaf yeni dükkân açabiliyor. Bu gidişle yakın gelecekte küçük esnaf kalmayacak, kültür yok olup gidecek. Fiyat, kalite pazar araştırması yapılmıyor. Marka hastalığı nedeniyle bu tarz yerlerden alışveriş yapılıyor. Çorabı kazağı bile zincir marketten alıyorlar. Vatandaşlarımıza market, zincir market ve AVM’ler yerine ekonomimizin temel direği can damarı olan mahalle ya da sokak esnaflarından alışveriş yapılması çağrısında bulunmak istiyorum” dedi. 
Görgül, “Rekabet etme şansımız yok”
25 yıllık esnaf Mehmet Görgül de “Nevresimler, bebek battaniyesi, bebek yatakları, bebek mağazalarında satılmalı, tekstil mağazalarında satılmalı. Zincir marketler daha fazla fiyata satıyor, bu durum küçük esnafa zarar veriyor. Bizde çeşit, model bol, garantili ürünler satılıyor ayrıca satış sonrası muhatap da var. Her ürün ilgili mağazadan alınmalı. Daha önce tekstil tekstilciden alınırdı. Şimdi ürün getirmeye korkuyoruz, satılmıyor. Kalitesiz, orijinal olmayan ürünler zincir marketlerde satışa çıkarılıyor. Esnaf olarak kira, vergi, primler ve elektrik gibi giderlerimiz her geçen gün artıyor. 120 metrekarelik alanda 10 kişi çalışıyorken, şimdi üç kişiye düştük. Perakende satış yaparken bir imalata yönelemiyoruz, rekabet etme şansımız yok. Günü yarıladık dükkâna giren müşteri sayısı bir veya iki. Bu sayının 10’u geçmesi gerekiyordu” diye konuştu.