Haber Merkezi - Ankara Tabip Odası Başkanı Aliye Mine Coşkun, emekli hekimlerin maaşlarının açlık sınırının altında olduğuna dikkat çekerek, “Her 4 hekimden 3 tanesi emekli olduktan sonra çalışmak zorunda hissediyor. SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşları açlık sınırının altında, diğer SGK emeklilerin maaşları yoksulluk sınırının altında“ dedi.

ANKA'dan Sema Ersoy'un haberine göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Vedat Bulut ise “Açlığa terk edilmiş milyonlarca çalışan ve emekli var. Bu ekonomik politikaların sonu yok. Türkiye büyük bir çıkmaza doğru götürülüyor” ifadelerini kullandı. 

“Her dört hekimden üç tanesi çalışmak zorunda”

SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının açlık sınırının, diğer SGK emeklilerin maaşlarının ise yoksulluk sınırının altında olduğunu belirten Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Türkiye'de beklenen yaşam süresi 77,3 yıl Türkiye'de beklenen yaşam süresi 77,3 yıl

"Öncelikle istediğimiz hekimlik onuruna uygun yaşamamızı sağlayan, emekliliğe yansıyan tek kalemde maaş önerisi. Mesela bizim aldığımız maaşlar, emekli olduğumuzda tamamı emekli maaşımıza yansımıyor. Öncelikle açlık sınırının 17 bin 706 lira, yoksulluk sınırının da 61 bin 418 lira olduğunu hatırlayalım. Şu an emekli hekimlerin en büyük sorunu emekli maaşları. Bütün emekliler için de bunu söyleyebiliriz aslında. 30 yıldan emekli olan arkadaşlarımdan bir çalışma yaptım. 30 yıl çalışmış ve SSK'dan emekli olmuş bir hekim arkadaşım, 17 bin 575 lira alıyor. Yani ülkemizde açlık sınırının 17 bin 706 lira olduğunu düşünürsek ve asgari ücretin de bu civarlarda olduğunu düşünürsek, asgari ücretin altında emekli maaşı alan hekimlerimiz var. Bunlar SSK ve Bağ-Kur emeklileri. Bağ-Kur emeklilerinin durumu daha da vahim. Dolayısıyla odamızın yaptığı çalışmaya göre her 4 hekimden 3 tanesi çalışmak zorunda kalıyor."

"20 bin liraya yakın maaş kesintisine uğruyorlar"

Öte yandan, Emekli Sandığı emeklilerinin, görece SSK ve Bağ-kur emeklilerinden daha iyi durumda olduğuna işaret eden Coşkun, şunları söyledi: 

"Ama onlarda da yine yoksulluk sınırının altında kalıyor ve emekli olduktan sonra başka bir kurumda çalıştıkları zaman, ödedikleri vergilerden ayrı olarak emekli maaşlarından 20 bin liraya yakın maaş kesintisine uğruyorlar. Yani her 4 hekimden 3'ü emekli olduktan sonra çalışmak zorunda hissediyor. SSK, Bağ-kur emeklilerinin maaşları açlık sınırının altında diğer SGK emeklilerin maaşları yoksulluk sınırının altında."

Bulut: TÜİK de eski saygınlığını kaybetti

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut ise sistemin, yalnızca halkı dolandırmak ve halkın geçim koşularını zorlamaya yönelik olduğunu vurguladı.  Son olarak, enflasyon rakamlarının bu nedenle TÜİK tarafından sahte olarak ilan edildiğini ekleyen Bulut, şu ifadeleri kullandı:

"Sepetin hangi kalemlerden oluştuğuna dair açıklamayı bile yapmıyorlar. Çünkü bunu bir sır olarak görüyorlar. Bu sır sadece halkı dolandırmak ve halkın geçim koşularını zorlamaya yönelik, emeklilerin ve çalışanların haklarını gasp etmeye yönelik bir sistem. Maalesef TÜİK de artık eski saygınlığını kaybetti uzun yıllardır. Bu nedenle de yoksulluk sınırının altına düştü emekliler. Bu ek 3 dediğimiz ödemelerle ilgili kısmi bir iyileşme sağlandı ama daha önce vadedilen miktarın daha atında bir iyileştirme yapıldı orada. Bu iyileştirme yetersiz kaldı. Enflasyon oranıyla beraber çoktan eridi. Bu da yine emeklilerimiz için bir sorun."

Editör: Haber Merkezi