NAZ AKMAN/ANKARA- Seymenlik geleneği başta olmak üzere Ankara’nın geleneksel ve tarihi değerlerinin yaşatılması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyen Ankara Kulübü Derneği, genç Seymenlerin katılımıyla geçtiğimiz Ağustos ayında ziyarete açılan Tulumtaş Mağarası’nı ziyaret etti. Ankara’nın tarihine, kültürüne, gelenek-göreneklerine ve folkloruna sahip çıkan, ortak bir Ankara kültürüne ve Ankaralılık bilinci geliştirilmesine çalışan eski bir Oğuz töresi olan Seymenlik geleneğini yaşatan Ankara Kulübü Derneği’nin genç Seymenleri, kültür yetiştiricileri olarak şehrin tarihi kültürel noktalarını da tanıyarak sahip çıkıyor. Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Serpil Yıldırım, Naşit Tosun ve Dilan Gündoğan’ın refakatinde yapılan gezide Tulumtaş Mahalle Muhtarı Kazım Koç da mağara hakkında bilgiler verdi.
Mağara okyanus kalıntıları içeriyor
Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yaklaşık 30 yıl önce Ankara Çevre Yolu’nun inşası için işletilen taş ocağında yapılan çalışmalar sırasında keşfedilen Tulumtaş Mağarası 1 Ağustos’ta ziyaretçilere kapılarını açtı. Ankara şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Tulumtaş Mahallesi, Karayatak Tepe mevkiindeki Tulumtaş Mağarası, sarkıt ve dikitleriyle kentin turizmine değer katıyor. Gölbaşı Belediyesi tarafından doğal yapıya uygun yürüyüş yolu, aydınlatma çalışmaları ve dinlence alanları tamamlanan mağaraya ilişkin çalışmalar halen devam ediyor. 5 milyon yıllık geçmişi olan mağarada oluşum hala devam ediyor. 265 metre gezilebilir alana sahip olan mağara üçüncü derece sit alan ilan edilerek koruma altında tutuluyor.
Ülke ve kent turizminde önemli bir hareketliliğe vesile olan mağara, rekristalize kireçtaşından oluşuyor. Mağaranın içinde, farklı bölümlerde ve farklı yoğunluklarda sarkıtlar, dikitler, akmataşlar ve kenartaşlar yer alıyor. Ankara çevresinin karst açısından diğer bölgelere göre daha fakir olması, Tulumtaş Mağarasını daha değerli bir mağara olarak öne çıkarıyor. Yapılan incelemeler sonucu mağaranın okyanus kalıntıları içerdiği ortaya çıkarılmıştı. Bölgede jeolojik araştırma yürüten Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu mağaradan alınan toprak örneklerinin krom, nikel ve kobalt değerlerinin yüksek çıkmasının okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu açıklamıştı. Kadıoğlu, mağaranın suyun çekilmesiyle birlikte yaklaşık 5 milyon yıl önce 150 milyon yaşındaki Jura yaşlı kayaların çözünmeye başlamasıyla ilk oluşum izinin gerçekleştiğini ifade etmişti. Mağaranın içindeki kırmızı ve siyah toprağın da şifalı olabileceği belirtiliyor.
Gündoğan, “Karstik yapıya sahip mağaranın oksijen miktarı açık havadan daha fazla”
Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu üyesi arkeolog Dilan Gündoğan, Tulumtaş Mağarası hakkında, “Oluşumu 5 milyon yıl öncesine dayanan Tulumtaş Mağarası’nın yapısı, araştırmalara göre okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu gösteriyor. Aşınma süreçleri sonucu sarkıt ve dikey olarak farklı şekillerin ortaya çıktığı karstik bir yapıya sahip mağaranın içindeki oksijen miktarının açık havadan biraz daha fazla olduğunu, ısının ise hep sabit kaldığını söyleyebiliriz. Burada geçmişte insan ve hayvan yaşamına dair herhangi bir veri yok” bilgisini verdi.
Koç, “Tesadüfen bulunan bir mağara”
Tulumtaş Mağarası’nın tesadüfen keşfedilme hikayesini anlatan Tulumtaş Mahalle Muhtarı Kazım Koç da, “1990 yılında Ankara İstanbul Çevre Otoyolu inşaatı yapılırken mağara keşfedildi. Bölge kayalık bir konumda olduğu için ilgili firma buradan taşlı malzemeyi kazarak yol dolgusunda kullanıyordu. Dinamit patlatarak ilerliyorlardı. Dinamit patlatıp kazı yaparken bir boşluk görülüyor. İçine girdiklerinde mağara olduğu ortaya çıkıyor. Tesadüfen bulunan bir mağara. Mağaranın özellikle Damlataş Mağarası ile atmosfer ve yapı olarak birebir aynı özelliklere sahip olduğunu biliyoruz. İçinde sarkıtlar ve dikitler ile yaşayan mağara, 2023’te ziyarete açıldı. Yaklaşık 200 metre derinliği-kollarıyla beraber 300 metreye yakın gezilebilir uzunluğa sahip bir mağara. Mağara şimdilik bu kadar ama daha ileriye gitme-büyüme anlamında çalışmalar devam ediyor. Açıldığı günden itibaren büyük ilgi gören mağara bölgenin bilinirliğini, tanınırlığını, marka değerini artırdı. Turistik hareketliliğin yoğunlaşması anlamında katkısı oldu. Tulumtaş Mağaramıza ve Tulumtaş Mahallemize yapılan değerli ziyaretlerinden dolayı başta Ankara Kulübü Yönetim Kurulu üyeleri Serpil Yıldırım, Naşit Tosun ve Dilan Gündoğan olmak üzere beraberinde bizleri onurlandıran tüm Seymen kardeşlerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Yıldırım, “Genç Seymenler, Ankara’mızın tarihi kültürel mirasını en doğru haliyle geleceğe taşıma görevini omuzlarında taşıyor”
Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu üyesi Serpil Yıldırım da Tulumtaş Mağarası gezisinin kendileri açısından bilgi edinmek, öğrenmek adına bir fırsat sunduğunu belirterek, “Ankara, köklü tarihi ve doğal güzellikleri ile kültürel değerleri bakımından oldukça zengin bir şehrimiz. Seymenlik ve Bacıerenlik geleneği başta olmak üzere Ankara’mızın tarihi kültürel mirasını en doğru haliyle geleceğe taşıma görevini omuzlarında taşıyan Ankara Kulübümüzün genç Seymen ve Bacıerenlerinin sadece oyunlarıyla, müziğiyle değil, Ankara’yı insan yaşamının olduğu tüm yerleşkeleriyle, doğasıyla, coğrafyasıyla, tarihi ve anıtsal ve ekolojik yapılarıyla, gelenek görenek, giyim ve mutfak kültürü ile öğrenmesini istiyoruz. Zaman zaman da genç Seymen ve Bacıerenlerimize yönelik bu doğrultuda kültür gezileri, ziyaretler düzenliyoruz. Bu gezimizde de Ankara’nın arkeolojik çağlarına uzanan Tulumtaş Mağarasına ilişkin genç Seymenlerimizle hep birlikte önemli bilgiler edindik, tam bir doğa harikası oluşumu yerinde deneyimledik. Gezimizde yanımızda olan Tulumtaş Mahalle Muhtarı Kazım Koç’a sıcak ilgi ve samimi misafirperverliğinden ötürü teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Genç Seymenlerin eğitmeni Emirhan Güler de konuşmasında; Ankara Kulübündeki sorumluluklarının bilincinde olduklarını dile getirerek, bu anlamda Seymenlik geleneğinin yanında Ankara’nın doğal ve tarihi kültürel varlıklarını öğrenmenin kendileri açısından önemli olduğunu söyledi. Güler, kültür tarih gezileri kapsamında gerçekleştirilen organizasyonun verimli ve keyifli geçtiğini, herkes açısından görülmesi gereken bir yer olduğunu vurgulayarak, Tulumtaş Mağarası’na kültür gezisinin düzenlenmesine vesile olan, katkı sağlayan Ankara Kulübü yönetimine ve Tulumtaş Mahalle Muhtarına teşekkür etti.
Ankara Kulübü Derneği’nin genç Seymenleri, Tulumtaş Mağarası’ndaydı
Ankara Kulübü Derneği, oluşumu 5 milyon yıl öncesine dayanan ve 1 Ağustos’ta ziyarete açılan Tulumtaş Mağarası’na düzenlediği kültür gezisi kapsamında genç Seymenleri bir araya getirdi. Seymenlik ve Bacıerenlik geleneğine sahip çıkan genç Seymenler program kapsamında Başkent Ankara’nın tarihi kültürel mirasını yakından tanıma fırsatı buldu.
Editör: Ramazan Atabey
Yorumlar