Güncel

Ankara Kültür Yolu Festivali başladı

16 şehirde, toplamda sekiz ay sürecek, sanatı, kültürü, tarihi, tek bir noktada birleştirmeyi başaran ülkemizin en büyük festivali sayılan Türkiye Kültür Yolu Festivali Ankara durağında tüm heyecanıyla devam ediyor.

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Türkiye'nin en kapsamlı festivali olan Türkiye Kültür Yolu Festivali Başkent Ankara ile devam ediyor. 8 ay boyunca 16 farklı şehirde sürecek olan festival, Türkiye’de tek dünyada ise sayılı festivaller arasında yer alıyor. Konser, opera bale, sergi, tiyatro, gastronomi, söyleşi, atölye ve çocuk oyunları gibi pek çok etkinliği bünyesinde barındıran festival yerel, ulusal ve uluslararası sanatçıların katılımıyla yediden 70’e herkese hitap edecek organizasyonlara ev sahipliği yapıyor.

Festival ruhunu şehirlerle buluşturan Türkiye Kültür Yolu Festivali, Türkiye'nin uluslararası marka değerlerine de katkıda bulunuyor. Festival kapsamında oluşturulan festival rotaları, tarihi ve kültürel mirasların bilinirliği ve korunmasına yönelik bir bilinç aşılıyor. 13 Nisan’da “Portakal Çiçeği Karnavalı” ile Adana’da başlayan festival Şanlıurfa, Bursa, Samsun, Trabzon, Van, Nevşehir, Erzurum, Çanakkale ve Gaziantep’ten sonra Ankara ile yolculuğuna devam ediyor. Festival sırasıyla Konya, İstanbul, Diyarbakır, İzmir ve Antalya ile sona erecek.

Ankara’da bu hafta neler olacak?

21-29 Eylül tarihleri arasında Ankara’da yapılacak festivalin programı belli oldu. Festivalin sergi kategorisinde dünyaca ünlü İspanyol ressam heykeltraş Pablo Picasso, Pop Art akımının öncüsü Amerikalı ressam, film yapımcısı ve yayıncı Andy Warhol, dünyada yapay zeka sanatının başlamasına ve gelişmesine katkı sunan Türk sanatçı tasarımcı Refik Anadol, Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisinin Tanıkları Cemal Bingöl-Osman Zeki Oral’ın Bir Mekan - İki Ressam, Türk resim sanatının iki önemli ismi Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu'nun eserlerine ev sahipliği yapan Tutkulu İki Yürek, Buket Önyürü’den - Müzeden Sanata, Naci El Ali'den Hanzala, İstiklal Madalyaları, 12 Hayvanlı Türk Takvimi, Sabahattin Ali’ye Saygı: Kürk Mantolu Madonna Sergisi, Mehmet Aslan - Anadolu'nun İzleri, 22. Devlet Türk Sanatları Yarışması Sergisi başlıca etkinlikler arasında yer alıyor.

Serginin konser kategorisinde ise Ziynet Salt, Emre Fel, Ebru Yaşar, Emre Altuğ, Haluk Levent, Fatma Turgut, Gazapizm, Murat Boz, Mariinsky Orkestrası, Simge, DSO Berlin, Chris Botti & CSO, Simon Raab Piyano Caz Resitali, Four Hands Piyano Resitali, Afrika kültür Evi, CSO Festival açılış konseri, Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar, Musiki Muallim Mektebi Türk Sanat Müziği Konseri ve Keman Çello Dinletisi gibi yerli yabancı sanatçı ve orkestralar yer alacak. 

Tiyatro dalında ise Hamlet: “İzmir DT”, Donör “Sivas DT”, Kapıların Dışında “İstanbul DT”, Othello “Bursa DT”, Çehov Makinesi “Ankara DT”, Sefiller “Ankara DT”, Acaibü'l Temaşa "İstanbul DT”, Otoban Köpekleri "Trabzon DT" oyunları sahnelenecek.

Opera ve bale kapsamında ise Sihirli Dünya, Senfonik İncesaz, Arşın Mal Alan, Pianoplays/Romance, Zorba, Payidar, Allegra Ensemble ve 25. TÜRKSOY Opera Günleri Ankara Konseri gerçekleşecek.

Festivalde ayrıca Anadolu Masalları Anlatımı, Matrakçı Nasuh ve Şehirleri "Dr. Sinan Genim”, Özü Sözü Emeğiyle “Yaşayan Miras Ustaları”, Prof. Dr. İlber Ortaylı - Tarih Boyunca Türkçenin Farklı Kıtalardaki Serüveni, Hilal Koçyiğit - Zamanın Birinde Ankara, Matrak Oyunu ve Teknikleri - Efkan Çalış, Züleyha ile Sınırsız Sohbetler ve Aşıklık Geleneği konularında söyleşiler de yer alacak.

9 gün boyunca konserden sergiye, tiyatrodan söyleşiye yüzlerce etkinliğin yer alacağı Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Ankara durağında gerçekleşecek etkinler hakkında daha fazla bilgi almak için kulturyolufestivali.com adresini ziyaret edebilirsiniz.