Kültür-Sanat

Ankara, “Caz Festivali” ile müziğe 27. kez doyacak

Uluslararası Ankara Caz Festivali, dolu dolu bir müzik programıyla sanatseverlerin karşısına 27. kez çıkıyor. 10 gün sürecek olan festival, hem genç hem duayen sanatçılarla dolu bir program sunuyor. Caz Derneği Başkanı ve festival küratörü Özlem Oktar Varoğlu ve festival ekibinden Selin Demiral, 24 Saat’in sorularını yanıtladı.

Abone Ol

Haber: Deniz Ali Tatar

Ankaralı sanatseverlerle 27. kez buluşan Uluslararası Ankara Caz Festivali, başkenti 10 gün boyunca sanata doyuracak. Kerem Görsev konseriyle başlayan festival; hem genç caz sanatçılarına hem de caz müziğinin duayen isimlerine her sene yer veriyor. Festivale dair detayları 24 Saat’e anlatan Caz Derneği Başkanı ve festival küratörü Özlem Oktar Varoğlu ve festival ekibinden Selin Demiral, festivalin izleyici kitlesinin her yıl katlanarak arttığını belirtti.

Varoğlu: “Caz müziği, özgürlüğün müziğidir ve özgürce çalınan bir müziktir”

Cumhuriyetin 100. yılında “Caz ve Özgürlük” temasının festivale yakışacağını düşünerek yola çıktılarını söyleyen Özlem Oktar Varoğlu, “Caz müziği, özgürlüğün müziğidir ve özgürce çalınan bir müziktir. Cumhuriyetin 100. yılında özgürce yaşamamıza olanak verdiği için Cumhuriyetimizi bu şekilde anmak istedik festivalimizde. Cazda özgürlük dedik, hem müziğin özgürlüğünü hem de bizlerin, sanatın, hepimizin özgürlüğü adına temamızı bu şekilde belirledik” diye anlattı. Her yıl festivalin izleyicinin arttığından bahseden Varoğlu, genç izleyicinin festivale olan ilgisini şu şekilde anlattı: “Genç kitlemiz bizi yalnız bırakmıyor. Biz de festivalimizi gençleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Genç caz sanatçılarına, festivalimizde olabildiğince yer vermek istiyoruz. Çok iyi sanatçılarla dolu bir program hazırlamak için çaba sarf ediyoruz. Anma konserlerimizde olduğu için, belli bir yaş üstünde izleyicimiz de mevcut. Ankara’da her alandan her yaştan caz dinleyicisine hitap etmek için uğraşıyoruz. Bunun da karşılığını alıyoruz her festival sonunda.”

Caz Festivali kapsamında bir YouTube kanalı açtıklarından bahseden Özlem Oktar Varoğlu: “Caz Derneği olarak, 27 yıllık Caz arşivimizi, açtığımız YouTube kanalında yayınlamaya başladık. Bizim için çok kıymetli bir proje.  Caz Deneği Burs Fonu’muz da bu noktada devreye giriyor. Bilet gelirlerimizin çoğu, caz öğrencilerin okuması için burs olarak kullanılıyordu. Çeşitli etkinlikler yaparak, caz bursu fonumuzu desteklemeye çalışıyoruz.

Demiral: “Her yaştan kişinin ilgisini çekecek bir program hazırlamaya çalışıyoruz”

Ekip üyesi Selin Demiral, festivalin 1995 yılından bu yana devam ettiğini belirtti. Demiral: “Festival, hem her yıl heyecanla konserleri bekleyen klasik kitlesi hem de her yıl eklenen yeni dinleyicisiyle yoluna devam ediyor. Caz müziğinin normal, sıradan ve standart halinin dışına çıkmaya çalışıyoruz. Her yaştan kişinin ilgisini çekecek bir program hazırlamaya çalışıyoruz her yıl. Programımızda hem genç caz sanatçılarına hem de herkesin alışık olduğu duayen caz sanatçılarına yer veriyoruz. Mekân tercihlerimiz de de her yıl güncellemeler yapıyoruz. Daha önce salon konserleri yapardık ve bir aya yayılırdık o salonda. Artık 7-8 farklı mekanda festivalimizin etkinliklerini gerçekleştiriyoruz. Gece kulübü performansları, otel salonları ya da konser salonlarını kullanırken; aynı zamanda üniversitelerde masterclass çalışmaları da yapıyoruz. Bu farklılıklar da dinleyiciler ve Ankara’da festival takipçileri için yenilenme yaşattı ve olumlu geri dönüşler aldık” diye festivalin sürecinden bahsetti.

27. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nin devam eden programı ise şu şekilde:

16 Kasım 2023 Perşembe

19:30 – Türk Amerikan Derneği / 27.Uluslararası Ankara Caz Festivali Tasarım Yarışması, Ödül Töreni ve Sergi Açılışı

20:30 – Erkan Oğur | TELVİN

17 Kasım 2023 Cuma – Samm’s Bistro

21:30 – Rüzgar Yıldırım Quartet

18 Kasım 2023 Cumartesi – Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi

19:30 – E.Org. Ergin Celasin ile Cazda Özgürlük, Moderatör: Özlem Oktar Varoğlu

20:30 – Hakan Başar Trio

19 Kasım 2023 Pazar – Türk Amerikan Derneği

13:30– Ahmet Berker Caz Tarihi Atölyesi & Dinletisi

20:30- Nuri Bilge Ceylan Taşra Üçlemesi Caz Projesi

20 Kasım 2023 Pazartesi– Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi & YouTube

13:30- Masterclass | Şinasi Celayiroğlu ile Doğaçlamada Caz Armonisi Kullanımı

20:30- Söyleşi | Beran Paçacı ile Türkiye Caz Arşivi, Moderatör: Özlem Oktar Varoğlu

21 Kasım 2023 Salı – Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları

19:30- Tevfik Fikret Okulları Hafif Müzik ve Caz Orkestrası

20:30- Renaud Garcia Fons

22 Kasım 2023 Çarşamba – Last Penny Büklüm

19:30- Onur Aymergen & Sinem İslamoğlu | Duo Electronics

21:30- Melody Mood Project | Arzum Biner Sextet

23 Kasım 2023 Perşembe- Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi

13:30- Masterclass | Bogdan Holownia ile Caz Üzerine Bireysel Çalışmaya Dair İpuçları

15:00- Masterclass | Sibel Köse ile Caz Vokal

23 Kasım 2023 Perşembe- Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi

20:30- Janusz Szprot Anma Konseri |Sibel Köse, Bogdan Holownia, İmer Demirer, Wojciech Pulcyn

24 Kasım 2023 Cuma- Altınel Ankara Hotel & Convention Center

20:30- Durul 4 | Durul Gence’yi Anma Konseri, Murat Ulus, Bilgehan Erten, Atilla Şentin, Serkan Alagök

25 Kasım 2023 Cumartesi - Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi

20:30- Yuri Honing Acoustic Quartet