Esin Özdemir

Altın piyasasında yaşanan dalgalanma hız kesmeden devam ediyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişimi ve Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, piyasalarda büyük hareketliliğe neden oldu. Öte yandan, yatırımcıların gözü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) çevrildi. Merakla beklenen kritik faiz kararının salı günü açıklanması bekleniyor.

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk ve Finans Analisti İslam Memiş, piyasalarda yaşanan hareketliliği 24 Saat'e değerlendirdi. 

Altındaki gerilemenin geçici olduğunu belirten Yıldırımtürk, "Vatandaşlara, orta ve uzun vadeli yatırım planlarında altın almasını öneririm. Alıp, bir ay sonra satmayı düşünenler ise altına yönelmemeli" dedi. Memiş ise ağustos ayına işaret ederek, gerilemelerin yerini tekrar yükselişe bırakacağını söyledi. 

Suikast girişimi ve jeopolitik gerginliklerin piyasalara etkisi

Trump'a yönelik suikast girişiminin ve artan jeopolitik gerginliklerin piyasalara etkisini aktaran Yıldırımtürk, seçimde Trump’ın puanlarının biraz daha yükseldiğini ve seçilme olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi. 

Bununla birlikte, seçilmesi halinde sertlik yanlısı tutumun devam edeceğini kaydeden Yıldırımtürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Ford Trucks'ın "Seviye-4 Otoyol Pilotu" teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi Ford Trucks'ın "Seviye-4 Otoyol Pilotu" teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi

"Küreselleşmeden içselleşmeye geçiş gibi bir sürecin tekrar gündeme geleceğini, bir süredir Çin ile Amerika arasında olan ticaret savaşının daha da güçleneceğini gösteriyor. Böyle olunca, Çin’in tam kuşak yol projesini geliştirmesi ve ahtapot gibi bütün kıtalara ortaklık şeklinde yayılıyor olması, Amerika’yı hayli rahatsız ediyor.

Otomobil piyasası için baktığımızda, Amerika'nın Çin otomobillerinin dünyaya yayılacak olmasından rahatsızlık duyduğunu da söyleyebiliriz. Almanya’nın hem otomobil üretmesi hem de bu otomobilleri ABD’ye satması Trump’ın rahatsız olduğu konular arasında. Dolayısıyla böyle bir yönetimin kasım seçimlerinde işbaşına gelmesinin, dünyadaki jeopolitik gerginliklerle beraber, ticaret savaşını da artıracağını bunun da altın fiyatlarının önünü açacağını gösteriyor."

"Doların 'uluslararası para' niteliğinin sorgulandığı bir dönemdeyiz"

"Dünyadaki enflasyon katılığının sürdüğü, para birimlerine olan güvenin her geçen gün azaldığı ve doların uluslararası para niteliğinde olmasının sorgulandığı bir dönemdeyiz" diyen Yıldırımtürk, başta Çin olmak üzere, merkez bankalarının yoğun altın alımları olduğuna dikkat çekti. 

Jeopolitik gerginliklerin de altın fiyatlarına yansıdığını ifade eden Yıldırımtürk, "Diğer taraftan, son dönemde Avrupa’da ve diğer bölgelerde yapılan seçimlerde sağ kesimin öne çıkmış olması da dünyada biraz tedirginlik oluşturmuş durumda gibi görünüyor" cümlelerine yer verdi. 

İslam Memiş: Yerini tekrar yükselişlere bırakmasını bekliyorum

Gram altının mayıs-haziran ayını yatay seyirde geçirdiğini hatırlatan Memiş, temmuz ayında yeniden yükselişe geçtiğini söyledi.

Öte yandan, haziranda 2 bin 420 lira seviyesinde olan gram altının, 18 Temmuz haftası 2 bin 665 liraya çıktığını belirten Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani, gram altın 1 ayda 245 lira değer kazanmış oldu. Haftaya yükselişle başlayan gram altın bugün kar satışıyla 2.610 liraya kadar geriledi. Beklediğim bu kar satışları Ağustos’ta yerini tekrar yükselişlere bırakmasını bekliyorum.

Ons altın ise 1 ayda 2.290 dolar seviyesinden 2.482 dolar seviyesine yükselerek 192 dolar değer kazanmış oldu. Bugün ons altın beklediğim kar satışıyla beraber 2.420 dolar seviyesine geriledi.”
 

Editör: Esin Özdemir