Gazetecilik mesleğinin duayen isimlerinden, Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski Genel Başkanı ALTAN ÖYMEN 70’inci yılı şerefine “ALTAN ABİ, YAŞAMIYLA VE TÜRK SİYASİ HAYATINDA ALTAN ÖYMEN” biyografik eseri Galeati Yayıncılık tarafından okuyucuların ilgisine sunulmuştur.
Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Onur üyesi de olan Öymen’in anılarını kaleme alan akademisyen Çağhan Uyar. Ünlü bürokratın bazı anılarını da şu şekilde dile getirmiştir.
Öymen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam kararına karşı harekete geçer. Hatta İsmet İnönü ve bazı milletvekilleri ile görüşür Meclis Başkanı Öymen’in görüşme talebini kabul etmez. Öymen Erdal Öz, Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Yaşar Kemal ve Emin Galip Sandalcı ile birlikte Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam cezalarının durdurulması için imza kampanyası başlatır. Ankara - İstanbul seferini yapan Boğaziçi adlı uçağın Sofya’ya zorla indirilişinden sonra İstanbul ve Ankara’da başlayan tutuklamalar arasında Öymen’de bulunmaktadır. Öymen anılarında tutuklu bulunduğu hücreyi ve kendisine su vermeyen nöbetçi erden de bahsetmektedir. Altan Öymen 27 Mayıs 1960 öncesi DP Hükümetine yönelik en önemli toplumsal hareket, 555-K parolasını da şu şekilde ifade etmiştir. Ankara’da Kızılay’da yapılacak olan gösteri için beşinci ayın beşinde saat beşte Kızılay’da buluşalım. Kol kola giren gençler Gazi Osman Paşa marşı ile yürüyüşlerini sürdürmeleri, İktidarın sert tedbirleri almasına sebep olmuştur. Altan Öymen bu eyleme katılmasının nedenini de şu şekilde ifade etmiştir. “ Demokrasimizin yasaklı, tehlikeli bir diktatörlüğe dönüşmesini önlemeye çalışmaktı.” Bugün 88 yaşında olan Altan Öymen yaşamı boyunca hep önemli olaylara karışmış, mesleğinde en üst makama kadar çıkmış Milletvekili olmuş, Bakanlık yapmış, Gazeteler yönetmiş, ANKA ajansına kitaplar yazmış, Bülent Ecevit’in teknik sekreterlik yaptığı Halkçı Gazetesi’nde muhabirlik yapmış, çeşitli gazetelerde sorumlu müdür olarak görev almış, Federal Almanya Basın Kuruluşuna büyük katkıları olmuş. Başarılı bir bürokrat ve gazeteci olarak daima örnek gösterilmiştir. Atatürkçü bir ailenin oğlu olarak 20 Haziran 1932’de İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Hıfzırrahman Raşit Bey’de Türk eğitim kültürüne yaptığı hizmetler karşılığı Atatürk’ün ilgisini çekmiş ve takdir edilmiştir. Meslek büyüğüm, kapı komşum Altan Öymen’i çok uzun yıllardan beri tanır sevgi ve saygımı hiç eksik etmem. Çünkü Öymen son derece kültürlü olmasının ötesinde son derece de kibar ve alçak gönüllüdür. Çankaya Ahmet Mithat Efendi Sokak’ta ki komşuluğumuz ve eşi değerli hanımefendi Aysel’de eşi gibi komşuları ile aynı samimiyeti ve tevazu içinde ilişkilerini sürdürürdü. Türkiye’nin ilk kadın Hazine Genel Müdürü olan Aysel Öymen ve Altan Öymen’in Deniz ve Defne adlı iki evlatları bardır. “ALTAN ABİ” adlı bu eser, Türkiye’nin en sıkıntılı günlerini içine alan ve akıcı bir üslupla yazılmıştır. Herkesin okuması, hatta herkesin kitaplığında bulunması gereken değerli bir eserdir.