Cumhuriyet'ten Doğa Öztürk'ün haberine göre Berlin’in yeni sınır kontrolünün nedenlerini ve etkisini değerlendiren Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Avrupa Birliği Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan, Almanya’da son zamanlarda yaşanan köktendinci terör saldırıları ve sağ partilerin yükselişinin hükümeti bu kararı almaya ittiğini açıkladı. 

Lübnan'da telsiz patlamaları | Ölü sayısı yükseldi Lübnan'da telsiz patlamaları | Ölü sayısı yükseldi

Arısan, “Aşırı bir göç baskısı var. Bundan haftalar önce terör örgütü IŞİD ile bağlantısı olduğu tahmin edilen Suriye vatandaşı bir kişi bıçakla 3 kişiyi öldürdü. Ülkede büyük bir hoşnutsuzluk var. Doğu Almanya’daki eyalet seçimlerinde göçmen karşıtı aşırı sağ ve aşırı sol güçlendi. Gelecek yıl federal seçimlere gidecek olan Almanya, bu gerekçelere karşı sert bir önlem almak zorunda hissetti” yorumunu yaptı. 

Türk yurttaşlara ekstra kontrol uygulanabileceğini belirten Arısan, Türkiye’nin son dönemde Ortadoğu ülkelerine sağladığı vize kolaylıklarının altını çizerek yurttaşlara karşı gelişen tutumda etkili olduğunu söyledi. Arısan, kararın nedenlerinden birisi de Gazze Savaşı’nda Batı’nın ve özellikle de Almanya’nın takındığı tutum nedeniyle onlara bir düşmanlık beslenmesi” diye konuştu. 

Editör: Ziya Burak Erol