Alman gibi bitirmek

Neticede Akdeniz insanıyız. Heyecanlıyız, arzuluyuz ama o ilk enerjiyi çoğu zaman işin sonuna taşıyamıyoruz. Soğukkanlı Almanlar ise disiplinleri ve başladıkları işi başarıyla tamamlamalarıyla ünlü.

Abone Ol

Murat Gürgen

Genetik kodlarımız futbol alemine adım attığımızda da 7/24 devrede. Bir galibiyetle şampiyon olmuşçasına seviniyor, bir mağlubiyetle dünyanın sonu gelmişçesine yıkılıyoruz. Biz iyi başladığımız turnuvaların sonunu bir türlü getiremezken, Almanlar ise tüm dünya şampiyonalarının, Avrupa şampiyonalarının doğal favorisi haline geliyor.
Ankaragücü’nün yeni teknik direktörü Kenan Koçak Kayseri doğumlu olsa da çocuk yaşlarından itibaren Almanya’da futbol oynayıp rahle-i tedrisattan geçmiş. A Milli Takım’da Stefan Kuntz’un yardımcılığını yapmadan önce çalıştırdığı takımlar da hep Alman takımlarıydı. Bundesliga’nın iki ve üçüncü liglerinde hocalık yapması “Acaba Ankaragücü için yeterli seviyede mi?” sorusunu akıllara getirirken, Türkiye ile Almanya’daki futbolun düzey farkını gözden kaçırmamak gerekir.

Başkent ekibi sezona Cihat Arslan yönetiminde başladı, ilk 5 maç 2 galibiyet ve 3 yenilgi ile sonuçlanınca hoca ile yollar ayrıldı. Çarşamba günü imza atan Koçak ise iki idmanın ardından çıktığı ilk maçta Sakaryaspor’u mağlup edince, yeni görevine yüksek moralle başladı.

Sarı lacivertlilerde Alman futbolcu Nico Schulz’un yanı sıra Renat Dadashov, Tolga Ciğerci, Efkan Bekiroğlu, Alper Uludağ ve Cem Türkmen gibi Almanya’nın tozunu yutmuş futbolcular forma giyiyor. İmza töreninde Kenan Koçak’a “Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek” sözünü hatırlattım. Yanıt olarak, sezon sonunda Süper Lig’e yükselmekten başka hedef olmadığını vurguladı.

Yüksek maliyetli kadroya rağmen takımın ilk haftalarda kötü futbol sergilemesi taraftarların içini karartmıştı. Kenan Koçak Sakaryaspor karşısında maç 1-1 berabere devam ederken 60’ıncı dakikada Dadashov’u çıkarıp santraforsuz dizilişe geçti ve aslında büyük risk aldı.

Tıpkı Vincenzo Montella gibi Kenan Koçak da bu dizilişe 4-6-0 denilmesinden pek hoşlanmıyor ama bu sistem özellikle Türkiye liglerinde iş yapıyor. Çünkü genelde savunma anlayışları santrafor markajı üzerine kurulu. Rakip takım santraforsuz düzene geçtiğinde kimin ne yapacağını kestiremiyor, adeta “dumur” oluyorlar. Eryaman’da işte öyle bir an yaşandı. Rakip savunma Saponara’ya odaklanırken, Ankaragücü’nün hem de en formsuz oyuncusu Rotariu fileleri havalandırmayı başardı.

Şimdi sırada Bandırma deplasmanı var. Merak edilen, Kenan Koçak’ın takıma hangi dokunuşları yapacağı ve Ankaragücü’nü şampiyonluk rotasına yeniden sokup sokamayacağı.