Okuldan yapılan açıklamada, kararın Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye pasaportlu öğrencilerin kabul edilmesinin yasaklandığına ilişkin notası üzerine alındığı kaydedilmişti. Alman Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili DW Türkçe'ye bilgi verdi.

Bakanlık, söz konusu kararın 2024/25 eğitim-öğretim yılında Ankara Ernst-Reuter Okulu ile okulun İzmir ve İstanbul'daki iki şubesine yeni kayıt yaptırmak isteyen Türkiye vatandaşlığına sahip öğrencileri etkilediğini belirtti. Açıklamada, bu okullara devam eden Türk vatandaşı öğrencilerin  uygulamadan muaf olduğu ifade edildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları konuyla ilgili olarak Türk makamlarıyla irtibat halinde olduklarını da belirtti.

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin kapsamı genişletildi Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin kapsamı genişletildi

Bu açıklamaya göre, Ernst-Reuter Okulu'nun yanı sıra İzmir ve Ankara'daki Alman Büyükelçiliği'ne bağlı iki özel okula da Türk öğrenci alımı durduruldu. Türkiye'deki diğer Alman okulları ise karardan etkilenmiyor.

Türkiye’de Fransız elçiliğine bağlı Charles de Gaulle ve Pierre Loti Liseleri de Türk vatandaşı öğrenci alımını durdurduğunu açıklamıştı.

Bakan Tekin'den açıklama

Türkiye'deki Fransız okulları hakkında dün önemli açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Fransız okulları mevzuata uygun hareket ederse eğitimlerine devam edebilirler" demişti.

Bakan Tekin, müfredat kriziyle ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Anayasamızın eğitimle ilgili yasal düzenlemeleri doğrultusunda işlem yapıyoruz. Bu okullar, mevzuatımıza uygun hareket ederse eğitimlerine devam edebilirler, aksi takdirde eğitim veremezler. Amacımız, bu okulların uluslararası sözleşmelerle hukuki statüye kavuşmasıdır." 

Görüşmeler sürüyor 

Bakan Tekin, Fransa ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "1993 yılından beri hükümetler bu konuda çalışmış, ancak somut bir sonuca varılamamıştır. Biz, bu okulların yasal dayanaklarını uluslararası sözleşmelerle belirlemeyi hedefliyoruz" demişti.

Editör: Ziya Burak Erol