Politika

"AKP hükümeti ‘cambaza bak’ yöntemiyle Türkiye'yi otomobil cenneti haline getiriyor"

CHP'li Volkan Demir, herhangi bir sektörel sanayi planı olmayan Türkiye’nin, ihracatta en güçlü olduğu sektörlerde bile net ithalatçı konumuna düşeceğini söyledi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, "Türkiye’de yerel marka ile otomobil üretme iddiasıyla ortaya çıkan AKP hükümeti ‘cambaza bak’ yöntemiyle ülkeyi hızla bir ithal otomobil cenneti haline getiriyor" dedi. 

Herhangi bir sektörel sanayi planı olmayan Türkiye’nin, ihracatta en güçlü olduğu sektörlerde bile net ithalatçı konumuna düşeceğini söyleyen Demir, Türkiye’de araç ithalatının geçtiğimiz yıl yüzde 128 arttığına dikkat çekti.

Öte yandan, 2024'ün son 6 ayında satılan binek araçlarda yurt içinde üretilmiş olanların sayısının yüzde 29’a düştüğüne dikkat çeken Demir, şunları söyledi:

“Türkiye’de yerel marka ile otomobil üretme iddiası ile ortaya çıkan AKP hükümeti ‘cambaza bak’ yöntemiyle ülkeyi hızla bir ithal otomobil cenneti haline getiriyor.
2020 yılında Türkiye’de satılan binek ve hafif ticari araçların yaklaşık yüzde 46’sı yurt içerisinde üretim, yüzde 54’ü ithal iken, 2021 ve 2022 yıllarında yurt içinde üretim oranı yüzde 44’e, 2023 yılında yüzde 35’e, 2024 yılının ilk 6 ayında da yüzde 29’a, sadece ağustos ayında ise yüzde 25’e kadar düşmüştür.

Dış ticaret açısından baktığımızda da, bu kategorideki araçların ithalatı, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 128 oranında artarak 18 milyar doları aşmış, ihracat 11.5 milyar dolarda kaldığından ihracatın ithalatı karşılama oranı sadece yüzde 63 olmuştur. Böylece son 20 yılın en düşük ihracatın ithalatı karşılama oranına ulaşılmıştır."