Güncel

Akdeniz sahası orman yangını tedbirlerinde yetersiz

Artan sıcaklıklar orman yangınları tehdidini de beraberinde getirirken Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, "Akdeniz sahasında nereye gidersek gidelim tedbirlerin yetersiz olduğunu görüyoruz" diyerek bu yılın geçen yıla göre çok daha tehlikeli geçeceğini vurguladı.

Abone Ol

Sıcaklıkların artmasıyla beraber son 20 günde 600’den fazla orman yangını meydana geldi. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre ise son 6 ayda 1550’den fazla orman yangınıyla mücadele edildi. Muğla, Aydın, İzmir gibi kıyı kesimler yangınlardan en çok etkilenen bölgeler oldu. 

Cumhuriyet'ten Rıfat Kırcı'nın haberine göre, Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara bu yılın ormanlar açısından geçen yıla göre daha tehlikeli geçeceğini belirtti. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine değinen Özkara “Sadece 1-19 Haziran arasında ölçülen verilere göre orman yangınları ve yanan alan geçen yıllara neredeyse iki katına çıkmış durumda. Bunun daha temmuz, ağustos ayları var. Çok dikkatli olmak zorundayız” dedi. 

"Akdeniz'de tedbirler eksik"

Yangın öncesi önlemlere değinen Özkara, "Akdeniz sahasında nereye gidersek gidelim tedbirlerin yetersiz olduğunu görüyoruz. Örtü yangınından ziyade tehdit tepe yangınıdır. Enerji nakil hatlarından dolayı çıkan yangınlar yüzde 4 gibi bir paya sahip. Ancak nakil hatlarından çıkan yangınlarda yanan alan toplam yanan alanın yüzde 20’Sine denk geliyor. Yani bu hatlardan büyük yangınlar çıkıyor.  Enerji hatlarının geçtiği sahada gerekli bakımın yapılmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

"Henüz müdür bile atanmadı"

Yangını söndürmekle yükümlü kurumların durumunu anlatan Özkara şunları söyledi: “Yangını söndürecek olan kara ekibidir. Çanakkale’de henüz yangın şube müdürü atanmadı. Balıkesir’de, Denizli’de tecrübesiz arkadaş tarafından bu işler yönetilmeye çalışılıyor. Her arasözde 6 kişiye ihtiyaç var. Bu tür yerlerde çalışacak insanların o yöreyi, çevreyi bilen, orada yetişmiş insanlar olması lazım. Bu insanların yangınla mücadelede başarılı olma şansı daha fazla. Yani kağıt üzerinde göstermelik işçi sayısı göstererek çözülecek iş değil.”

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.