Genel

Akbelen için 'acele kamulaştırma' kararı verildi: Hukuki bir kamulaştırma değil

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı’nda maden sahasının genişletilmesine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken Akbelen çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi için 'acele kamulaştırma' kararı verildi. Avukat İsmail Hakkı Atal, "Maden, İkizköy’ün dışına da taşmaya başladı. 200 bin dönüm ruhsat sahasını yavaş yavaş kaplamaya başladılar" dedi.

Abone Ol

Erva Gün

Muğla'nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’nda ağaç keserek maden sahasını genişletmek isteyen şirkete karşı bölge halkı ve yaşam savunucularının direnişleri 2 yıldır sürüyor. Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahası genişletilmek isteniyor. Geçtiğimiz yıl 29 Temmuz’da şirket, polis ve TOMA’larla birlikte direniş alanının etrafını sararak ağaç kesimine yeniden başlamış ve kesim günlerce sürmüştü.

Akbelen Ormanı, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin imzasıyla Muğla Milas’taki iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla 2020 yılında Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye (YK Enerji) devredilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan 12 Mart tarihli Resmi Gazete’de Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırma kararı verildi. 

Akbelen Ormanı’nın çevresindeki İkizköy, Çamköy ve Karacahisar'da bulunan toplam 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı.

“200 bin dönüm ruhsat sahası var”

Avukat İsmail Hakkı Atal acele kamulaştırma kararı verilen arazileri 20-30 dönümden hesaplayacak olursak yaklaşık 5 bin dönümlük bir araziye tekabül edeceğini belirtti. Şirketin halihazırda yaklaşık 200 bin dönüm ruhsat sahası olduğu bilgisini veren Atal, “Bu 200 bin dönümün içerisinde yaklaşık 50 bin dönüme yakın tarım arazisi, 40 bin dönüme yakın zeytinlik ve 80 bin dönüm ise yeşil alan yani çam ormanı var” dedi.

Atal, “Akbelen direnişinin başından beri Milas ve çevredeki köyler için ‘sıra size de gelecek’ diyerek direnişe katılmaları ve madenin genişleyeceği konusunda uyarıyorduk. Neticede maden İkizköy’ün dışına da taşmaya başladı. 200 bin dönüm ruhsat sahasını yavaş yavaş kaplamaya başladılar” ifadelerini kullandı.

“Özel mülk, ruhsat sahaları olabiliyor”

Ruhsat sahaların devletin hazine arazisi olmadığını aktaran Atal, “Bu araziler özel mülk ama artık özel mülk de ruhsat sahaları haline getirilebiliyor. AKP geldikten sonra o kadar çok kanun değişikliği yaptı ki bu sadece İkizköy ile ilgili bir durum değil” şeklinde konuştu.

Atal, Türkiye’nin her yerinde enerji ve maden şirketleri için yapılan kamulaştırmaların halkı mülksüzleştirmek için kullanıldığını söyledi. Yapılan bu işlemin hukuken ve teknik açıdan kanuni bir kamulaştırma olmadığına da değinen Atal, "Kamulaştırma Kanunu’nun arkasına sığınarak halkın mülkü gasp ediliyor" dedi.

“Hukuken ve teknik açıdan bir kamulaştırma değil”

Kamulaştırma işleminin olabilmesi için, bir kamu hizmetinin kamu idaresi vasıtasıyla yerine getirilmesi gerektiğini dile getiren Atal, “Yeniköy Kemerköy Termik santrali özelleştirilmeden önce devletin elinde olsaydı hukuken ve teknik anlamda bir kamulaştırmadan bahsedebilirdik. Şu anda özel bir şirkete ait olduğu için devlet özel şirketler adına taşeronluk yapıyor. Halkın malını çalan yani minareyi çalan kılıfını uyduruyor” diye konuştu.

Kamulaştırılan arazilerin yerine yeni bir arazi tahsisi yapılmadığını ifade eden Atal, arazi karşılığında para verip halkın mülksüz hale getirildiğini aktardı.

“Kamulaştırma kararının iptali Danıştay’da görülecek”

Akbelen Ormanı’nda kesimin durdurulması ve yürütmeyi durdurma kararı verilmesi için açılan davaların henüz sonuçlanmadığına da değinen Atal, “Muğla İdare Mahkemesi, taraflı bir tutum sergiliyor. Gözlerini kapatıp kanunları uygulamayarak AKP’nin istediği şekilde, şirketlerin lehine karar veriyor. Ancak kamulaştırma kararının iptali davası Danıştay’da görülecek. Daha önce Danıştay’da AKP’li Niğde Belediyesi’nin Kale mahallesinde yaptığı kamulaştırmanın dayanağı olan Cumhurbaşkanı Kararnamesi, Danıştay 6. Dairesinde iptal edildi” dedi.

İkizköy ve Çamköy’den çok fazla alan kamulaştırıldı

İkizköy direnişçisi Nejla Işık, kamulaştırma kararı verilen 190 parselin İkizköy ve Çamköy’den çok fazla alanı kapladığını belirtti. Işık, “Bu karar karşı dava açacağız. Olabildiğince insanlarımızı bir araya getirmeye çalışacağız. Çamköy ve Karacahisar köylerinden insanlara da ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Kamulaştırma kararının verileceğini ve bunu beklediklerini aktaran Işık, devamında şunları söyledi:

"Yolumuz uzun ve meşakkatli ama bu mücadeleyi bırakmayacağız. Çalışmalar bir yandan devam ederken bu karara şaşırmadık. Bugüne kadar hep Denizli Avdan örneğini insanlara verdim. Acele kamulaştırma kararına karşı köylüler dava açtı ve hala daha mücadeleleri devam ediyor. Biz bunu kazanabiliriz. Sonuna kadar bu zihniyetin, bu gaspın karşısında duracağız. Akbelen’den, köyümüzden ve toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz."