Kıvanç El
Yerel seçimlerin üzerinden 1,5 ay geçmesinin ardından AK Parti içerisindeki seçim analizleri tamamlanmak üzere. İlk analizlerde "aday belirleme tercihlerinin yanlışlığı", "seçmenle doğru iletişim kurulamadığı" ve "ekonomik kriz" başlıkları ön plana çıktı ve AK Parti'nin gerilemesinin ana sebepleri olarak kabul edildi. Bu tespitler sonrası herkesin merak ettiği soru ise "Fatura kime kesilecek?" sorusu.
Erdoğan, son grup toplantısında, "31 Mart’ta milletin verdiği mesajı duymazdan gelecek değiliz. Biz o mesajı aldık, gereğini de yapmaya başladık. İçimizde, kadrolarımızda, eğer yanlış değerlendirmeler yapanlar, milletin mesajını yanlış okuyanlar varsa, atalete veya tembelliğe tevessül edenler olursa, onlarla, hiç tereddüt etmeden yollarımızı ayırırız" mesajının yarattığı etki hala parti içerisinde konuşuluyor.
AK Parti'de değişimin en geniş yaşanacağı yer parti olacak. Kongre sürecinin gerçekleşecek MKYK toplantısında başlatılması ve eylül ayı gibi de kongrenin yapılması planlanıyor. Tüm bu seçim değerlendirmelerinin yapılacağı kritik toplantı ile ilgili de dikkat çeken bir gelişme yaşandı. AK Parti'nin kampı 1 hafta öne çekildi. 7-8-9 Haziran'daki kamp 1 hafta öne alındı. Bu toplantıda yapılacak analiz ve değerlendirmeler değişim süreçlerinde önemli ve kritik.
Diğer bir "değişim gerekçesi" ise her ne kadar önümüzdeki 4 yıl seçim olmayacağına dair demeçler verilse de AK Parti, süreç içerisinde olası bir erken seçime de hazır olmak için yeni parti yönetimini hazır tutmak istiyor. Bu çerçevede 5-6 genel başkan yardımcısının değiştirilmesi beklentisi var. Özellikle seçimlere dair ekibin yenilenmesi gündemde.
Daha önce 2012-2015 yılları arasında AK Parti'de genel başkan yardımcılığı görevinde bulunan Süleyman Soylu'nun da parti içerisinde yeniden görev alması da "sürpriz olmayacak" bir gelişme olabilir.
Erdoğan'ın diğer bir gündemi ise cumhurbaşkanlığındaki politika kurulları yani Beştepe bürokrasisi ve kabine olacak. Ekonomi, güvenlik, eğitim, sağlık, çevre gibi başlıklarda çalışan 9 politika kurulunda 100'e yakın isim görev yapıyor. Bu isimlerin de sil baştan belirleneceğine dair çalışmada sona gelindi. Hem yapı hem isimlerde yenilenme kısa vadede duyurulacak.
Bu değişimle paralel olarak ardından da bir kabine değişikliği beklentisi Ankara'da hakim. AK Parti'de "Kabine üyelerinin yeterince tanınmadığı, toplumda karşılığı olmadığı yani marka isimler olmadığına" dair yorumlar da yapılıyor. Kabineye marka olacak ve ön plana çıkacak isimlerin alınmasına dair beklenti hakim. Ancak yeni sistem buna izin veriyor mu vermiyor mu bunu değişimde göreceğiz.
Son bir hatırlatmayı da yapmak gerek, Kabine değişiminde etkili olacak isim sadece Erdoğan değil. Erdoğan'ın Cumhur İttifakı ortağı MHP'nin genel başkanı Devlet Bahçeli ile de kabineye dair görüş alışverişinde bulunduğu kaydediliyor.