AK Parti MKYK'da neler konuşuldu?

Yerel seçimlerin ardından seçim analizlerini sürdüren AK Parti'de kongre süreci başlayacak. Kongreye giderken istifalar başladı bile.

Abone Ol

Kıvanç El

AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde ikinci parti durumuna düşmesine dair analizleri yapmayı sürdürüyor. Son olarak toplanan MKYK'da da hem "parti içi değişim süreci" hem de eylül ayında yapılması planlanan kongre süreci ele alındı. 

Bir önceki yazımızda seçim analizlerinde artık son aşamaya gelindiğini AK Parti'nin kampının da öne çekildiğini aktarmıştık. Bu kampta milletvekilleri ile yapılacak analiz ve değerlendirmeler değişim süreçlerinde kritik önemde olacağını söylemeye gerek yok. 

AK Parti'de kongreye kadar ilçe, il başkanlıklarına yeni isimler belirlenecek. Bu süreçte dikkat çeken istifalar da yaşanıyor. Rize, Adıyaman, Batman il başkanları istifa ettiklerini duyurdu. Önümüzdeki günlerde AK Parti Genel Merkezi ile irtibatlı şekilde istifaların süreceği kaydediliyor.

Edindiğimiz bilgiye göre son MKYK toplantısında da Erdoğan'ın, "kırmadan bu değişimi yapmak önemli" diyor. Ardından da Teşkilat Başkanlığı'na kongre sürecini organize etmesi için görevi veriyor. Kongre eylül ya da ekim ayında olacak.  Bu biraz da yaz aylarında ilçe ve il kongrelerinin bitişine göre şekillenecek. Ancak şu kesin, herkesin gözü o kongrede ve yenilenmenin kimlerle olacağı noktasına kilitlenmiş durumda. 

AK Parti MKYK'nın önemli bir gündem maddesi de sokak hayvanlarının öldürülmesine dair yasa hazırlıkları oldu. Her ne kadar kamuoyunda "uyutma" denilerek yumuşatma sağlanmaya çalışılsa da bu düzenlemenin adı öldürmedir.  Aslında teklifin 1-2 güne kadar gelmesi beklenirken "uyutmaya" tepkiler üzerine yasa teklifine dair biraz daha çalışma kararı alındı ve AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu görevlendirildi. Yenişehirlioğlu ise STK'larla ve hayvan hakları savunucuları ile görüşecek. 10-15 günlük bir çalışma sonrası hazırlayacağı raporu Meclis AK Parti Grubu ve Erdoğan'a sunacak. Yenişehirlioğlu, "Konunun mağdurları da var. Bir çalışma yapılıyor. Herkesin görüşü ve talebi farklı. Hepsinin gerekçesini dinleyeceğim" demekle yetiniyor. 

AK Parti'de asıl ve ana gündem ise ekonomi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MKYK'ya bir sunum yaptı. Tasarruf tedbirlerinin "katı bir şekilde" uygulanacağı mesajını verdi. Ülkeye yoğun bir sıcak para girişinden bahseden Şimşek'in "Sıcak paraya sırtımızı dayayamayız. Doğrudan yatırım almamız lazım" dediği kaydediliyor. Ülkeye 2 ayda giren yaklaşık sermayenin 50 milyar doları aştığı kaydediliyor. Kamuoyunda bazı esnaf gruplarının ithalat ve ihracat için doların yükseltilmesini istediği de Şimşek'e hatırlatılıyor. Şimşek'in ise "Bunun ülkeye katma değeri yok" yanıtı verdiği belirtiliyor. 

Şimşek'in, dolar alımı yaptıklarına ve doların "kısa vadede" 40 TL olacağına dair söylentilere de kimsenin kulak asmamasını istediği belirtiliyor. 

Şimşek toplantıda sokağın en fazla merak ettiği enflasyon konusunda da haziran ayı itibariyle verilerin daha olumluya döneceğine dair mesaj veriyor. 

AK Parti'de gözler şimdi önümüzdeki hafta sonu toplanacak kampta. Kamp AK Parti'nin gelecek dönemini de şekillendirecek.