TÜRK-İŞ, Ankara'da 20 Ekim'de "Emek Buluşması Mitingi" yapacak TÜRK-İŞ, Ankara'da 20 Ekim'de "Emek Buluşması Mitingi" yapacak

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası'ndan (AHESEN), Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ileri sürülen yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne karşı çağrıda bulunuldu. Söz konusu yönetmeliğin sahada görev alan aile hekimliği çalışanlarının görüşleri alınmadan hazırlandığına dikkat çeken AHESEN, yönetmeliğin tutarsız ve sahada karşılığı olmayan birçok madde içerdiğini belirtti.

AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir’in imzasıyla yayımlanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bu taslak yönetmelik, aile hekimlerinin hak edişlerinde ciddi bir düşüşe neden olacak. Zaten yüksek vergi oranları ve ağır enflasyon altında ezilen aile hekimliği çalışanları, mesleklerini bırakma noktasına gelecek. Eğer bu yönetmelik yürürlüğe girerse, Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ciddi doktor, ebe ve hemşire eksiklikleri yaşanacak ve halk, en kolay ulaşabildiği sağlık hizmetlerinden mahrum kalacak. Yönetmelik taslağında yer alan hak ediş hesaplama tablosu çok karmaşık ve bu aile hekimliğini zora sokacak. Bu tablo bir mühendislik problemi değil, Bakanlığın aile hekimliğini yönetme şeklidir. Eğer bu taslak resmileşirse, Bakanlık bunun hesabını ne vatandaşa ne de aile hekimlerine verebilir.

"Her türlü yasal mücadeleyi sürdüreceğiz"

Bizlerle istişare edilmeden çıkarılan hiçbir yönetmelikten verim alınamadı. Mahkemelerde defalarca bu yasalar iptal edildi. Sahadan kopuk yasalar çıkarmaktan artık vazgeçin. Aile hekimliğinin geleceğini birlikte kurtarma şansımız hâlâ varken birinci basamak sağlık hizmetlerinin temelini koruyalım. Yanlışta ısrar edilse bile, biz meslektaşlarımızın haklarını korumak için her türlü miting ve iş bırakma dahil yasal mücadeleyi sürdüreceğiz. Vatandaşın en rahat hizmet alabildiği aile hekimliğinin şartlarını iyileştirmek için vazgeçmeyeceğiz. Yanlış yapanlardan üyelerimiz adına hesap sormaya devam edeceğiz."

Muhabir: Kağan Karacehennem