Nur Yıldız

Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) 2024 Yönetim Kurulu belirlenirken derneğin yeni başkanı Burcu Vardar oldu. 2010 yılından beri AFSAD üyesi olan Vardar, dernek bünyesinde yaptığı eğitmenliklerin ardından yönetim kurullarında saymanlık, başkan yardımcılığı gibi görevlerde yer aldı. Vardar, 28 Nisan seçimlerinde ise dernek başkanlığına seçilen isim oldu.

Yapılan yeni görev dağılımı sonucu;  Erdal Karaarslan başkan yardımcısı, Oktay Ünalan sayman, Tuğba Beşel yazman ve eğitim sorumlusu, Emrah Akyıldız üye ilişkileri ve kalite ölçüm birimi sorumlusu, Eda Arpacı sergi ve gösteri sorumlusu, Ali Durmaz dernek merkezi koordinasyon sorumlusu, Erkan Karadağ projeler sorumlusu, Nilgün Beşirli kurumsal iletişim sorumlusu, Ramazan Kamarı gezi sorumlusu, Gülhan Yıldız etkinlikler sorumlusu, Cengiz Güven web sitesi sorumlusu, Tuçe Kanpara sosyal medya sorumlusu; A. Cevat Uğraş ise basın-yayın sorumlusu seçildi.

AFSAD’ın kuruluş ayına özel sürprizler: AFSAD Günleri!

Derneğin yeni sezon hazırlıklarına dair 24 Saat’e konuşan Vardar, yeni sezona tazelenmiş bir AFSAD’la damga vuracaklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“AFSAD kurulduğu 1977’den bu yana her sezon proje, atölye ve seminerlere, sosyal sorumluluk projelerine ara vermeden devam etmiş. Kendisine yüklenen misyonun farkında ve bilincinde olarak çalışmıştır. Bu dönemde ise bizi yenilenmiş, tazelenmiş, geçmişteki kalitesini bugüne taşıyacak ve yeni sezona markasıyla damga vurmayı planlayan bir AFSAD bekliyor.

Yönetim kurulu olarak amacımız bize emanet edilen AFSAD ismini geçmişte olduğu gibi gelecek nesillere tarafsız, kapsayıcı, vizyonu genişlemiş, konjonktürel olarak zamanın ruhunu yakalamış ve Türkiye’deki fotoğraf hayatına yön veren niteliklerle teslim etmek Bu doğrultuda en başta iş birliklerini önemsediğimizi Ankara sanat camiasında herkesle ortak paydalarda buluşabileceğimizi bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Geçmişte yapılanlardan farklı ne yapılacak diye sorarsanız, malum 50. yılımıza yaklaşıyoruz. 50. yıl çalışmaları başladı. Nisan ayı bizim kuruluş ayımız, biz de Nisan 2025 için tüm aya yayılacak “AFSAD Günleri” etkinlikleri planlıyoruz. 9. Sempozyum ve 8. Kısa film festivalimiz bu ay içerisinde gerçekleşecek olup uluslararası çapta planlandığını, birçok kurum ve kuruluşunda bizimle paydaş olacaklarını söyleyerek detaylar için sizleri bir süre bekleteceğiz.”

Resim ve fotoğraf buluşuyor: AFSAD ve BRHD aynı sergide!

Vardar ayrıca AFSAD’ın yeni sezona 14 Eylül’de BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği) sanatçılarının da destek verdiği bir bağışlı sezon açılış sergisiyle merhaba diyeceğini duyurarak şunları söyledi:

“Dernekler malum üye aidatları ve bağışlar ile ayakta durmaya çalışan yapılar. Yenilenme sürecimizde daha iyi fiziki koşullar sağlayabilmek için tüm üye, katılımcı ve fotoğraf severleri desteklemeleri için çağırmayı planlarken BRHD’den de destek gelmesi bizi çok mutlu etti. Yönetim Kurulu Başkanları Süleyman Dodi Dündar başta olmak üzere tüm BRHD üyelerine sizin aracılığınızla da teşekkür ederiz. İş birliğimiz geçen sezon sonunda başladı ve daha birçok ortak proje ile sizlerin karşısına çıkmaya devam edeceğiz. Tüm sanatseverleri 14 Eylül 2024 saat 19.00’da AFSAD Galeri’ye bekliyoruz.”

“Bizi, bir araya geleceğimiz rengarenk bir AFSAD bekliyor”

AFSAD’ın bir süredir tadilatta olduğunu dile getiren Vardar “var olan renklerini parlatmış bir AFSAD” diye ifade ettiği yeni dönem hakkında şunları kaydetti:

“Yönetim kurulu olarak bir karar vermemiz gerekiyordu, var olan düzeni korumak ya da risk alıp devraldığımız bayrağı bir adım öteye taşımak. Biz elimizi taşın altına koymayı tercih ettik. Sadece tadilat değildi yapılması gereken, devraldığımız dernek merkezinde geçmişten bugüne kadar birikmiş artık işlevi sona ermiş ve prosedürlerin çokluğu nedeniyle yapılması ertelenmiş tüm işler ele alındı, tazelendi. AFSAD’ın renklerine gelince; renkleri oluşturan aslında içindeki insanlar, üyeleriyle, katılımcılarıyla ve izleyicileriyle AFSAD ‘ı AFSAD yapan işte bu renklerdir. O nedenle bizi, hep beraber bir araya geleceğimiz rengarenk bir AFSAD bekliyor.” 

İşte AFSAD’ın yeni sezonu…

Sezonu planlamanın kendisini heyecanlandırdığını dile getiren Vardar, etkinlik takvimlerinden şöyle bahsetti:

“7 Eylül’de Temel Seminerlerimizle sezonu açıyoruz. 14 Eylül açılış sergisi, 20 Eylül’de ÇSM’de “Atölyeler Ortak Sergisi”, 28 Eylül’de “Ev’e Dönüş Festivali” kapsamında “O Şarkı” etkinliği ile Eylül ayını dolu dolu planladık. 

Yine Eylül ve Ekim aylarında atölyelerimiz, seminerlerimiz ve workshoplarımız başlıyor. Sezon boyu hepsi alanında tecrübeli ve başarılı eğitmenlerimizle fotoğraf ve sanat üzerine birçok çalışma yapılması planlanıyor.

Sezon boyu Cumartesi günleri; söyleşi, sunum, gösteri vb. etkinliklerimiz tüm sanatseverlere açık olacak.

Tabii ki Kontrast dergimizin de yeni sayısının hazırlıkları bitmek üzere ve çok yakında raflardaki yerini alacak. Kısa film festivalimiz ve sempozyumumuz da planlarımız dahilinde.”

Kontrast Dergi Genel Yayın Yönetmeni Gülser Günaydın: 57. sayının teması "Kırsalda Kent"

AFSAD’ın sürekli yayın organı olan Kontrast Dergi, bir buçuk yıl aranın ardından ‘Kentlerde Gündelik Hayat’ı konu alan 56. sayısıyla yeniden okuyucusuyla buluşmuştu.

Yayıncılık anlayışıyla 2021 Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Ödülü’nün ardından bu yıl Foton Derneği Yılın Fotoğraf Yayınları Ödülü’ne layık görülen Kontrast Dergi’nin Genel Yayın Yönetmeni Gülser Günaydın, 57. Sayıya dair 24 Saat’e konuştu.

56. sayıya talebin yoğun olduğunu dile getiren Günaydın, dergiyi kısa sürelerde çıkaramadıkları için yoğun bir beklenti oluştuğunu ve 57. sayı için de bu motivasyonla çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi;

“55, 56 ve 57 sayılarımız ‘gündelik hayat’ konulu bir üçleme idi. 55'inci sayıda gündelik hayata evin içinden, kendimize ait ve girmesine izin verdiğimiz kişilerden oluşan o yerden bir bakış sunarken 56. sayı ‘Kentlerde Gündelik Hayat’ı ele almıştı. 57. sayı için ise ‘Kırsalda Kent’ konusu üzerine çalışıyoruz. Bu sayıda manzaraya yönelik bir bakışı ele alıyoruz. Burada manzara elbette ki çok metaforik çünkü insan kültürünün ürettiği bir estetik. Çok boyutlu ve kavramsal bir konu.

57. sayının içeriği tamamladık. Tasarım aşamasındayız. Sonbaharda çıkmasını planlıyoruz. Çünkü 58. sayıyı Nisan ayındaki ‘AFSAD Günleri’ne yetiştirmek gibi bir hedefimiz var. Sempozyum ve kısa filmle aynı temada bir dergi hazırlığına başlamak istiyoruz.”

Dergicilikte ‘hibrit’ dönem ve interaktif yarışmalar… 

Geçen sayıda hibrit bir dergi modeli denediklerini ifade eden Günaydın “Geçen sayıyla uygulamasına başladığımız karekodlarla aynı konunun farklı başlıklarına ve haberlere giden; web sitemizle koordineli interaktif bir yapımız vardı, bu sayıda da bu sisteme devam edeceğiz” diye konuştu. 

Dergi basılana kadarki süreçte geleneksel hale gelen interaktif yarışmalar yaptıklarını söyleyen Günaydın, “Üzerinde çalıştığımız temaya uygun, ağaç, bulut, sahil gibi konular belirleyerek okuyuculardan çektikleri fotoğrafları bize yönlendirmelerini istiyor, onlardan bir seçki yaparak seçilen katılımcılarımıza hediyeler veriyoruz. Son yarışmamızı henüz bitirdik” dedi.

Festival Direktörü Seda Usubütün: 8. AFSAD Kısa Film Festivali Nisan'da

8. AFSAD Kısa Film Festivali’ne dair bilgiler veren festival direktörü Seda Usubütün, başlangıcından bugüne her sene Aralık ayında yapılan AFSAD kısa film festivali için bu sene festival tarihlerini Nisan ayına kaydırma kaydırdıklarını ifade ederek, “Bu kararımızın önemli bir nedeni AFSAD’ın kuruluş ayı olan Nisan’ı AFSAD Günleri adı altında yoğun etkinliklerle geçirme isteğimiz. AFSAD’ın iki büyük organizasyonu olan Fotoğraf Sempozyumu ve AFSAD Kısa Film Festivalini de içerecek şekilde, Nisan ayı boyunca farklı mekanlarda, farklı ortaklıklarla çok çeşitli fotoğraf ve film etkinlikleri planlıyoruz. 8.AFSAD Uluslararası Kısa Film Festivali, bu yeni planlama kapsamında, Nisan 2025’te Ankara’da gerçekleşecek” dedi.

“Başvurular kolaylaştıkça katılımlar uygunsuz artıyor”

Bursa'daki tarihi mevlevihanede "751. Vuslat Yıl Dönümü Sema Mukabelesi" icra edildi Bursa'daki tarihi mevlevihanede "751. Vuslat Yıl Dönümü Sema Mukabelesi" icra edildi

7. AFSAD Kısa Film Festivali'ne 98 ülkeden 1970 film katılmasına rağmen, fiziki katılımın azlığı ve ödül alan filmlerin yönetmenlerinin törende olmayışlarını değerlendiren Usubütün kısa film yarışması başvurularının FilmFreeway gibi aracı platformlar üzerinden yapıldığını kaydederek şöyle konuştu:

“Hem festival organizatörleri hem kısa film yönetmen/yapımcıları için başvuru işlemlerini kolaylaştıran bu platformlar sayesinde yarışma başvurularında inanılmaz ve bazen yarışma yönetmelikleri ile uygunsuz artışlar yaşanıyor son yıllarda. Filmini ve bazı temel bilgileri bu sisteme yükleyen bir kısa filmci, platformdan zahmetsizce ulaşabildiği çok sayıda festivale başvurabiliyor. Uygunsuz başvuruları azaltıp kaliteli başvuruları çekecek stratejiler geliştirmek gerekiyor. Yönetmeliklere net kriterler koymak ve sembolik de olsa başvuru ücreti koymak en sık başvurulan önlemler.

Yönetmenlerin fiziki olarak festivalde bulunamamaları da kısmen bu başvuru bolluğu ile, kısmen de finansal kısıtlar ile ilgili. Yönetmenin tüm kısıtlara karşın bulunmak isteyeceği bir festival yapabilmek için festival programı kapsamlı, kapsayıcı ve buluşturan özelliklerde olmalı. Film yapımının her aşamasından profesyonelleri bir araya getiren, yapım desteklerinin sunulabildiği geliştirme atölyeleri içeren, uluslararası bağlantılara ve izlencelere olanak sağlayan programlar kısa filmciler için daha çekici olmaktadır.”

“Ortak dağıtım platformları alanı zenginleştirebilir”

Festivallerin ilgi çekmesinin öncelikle iyi hazırlanmış programlara ve ciddiyetle oluşturulmuş, şeffaf süreçlere sahip seçici kurul yapılarına bağlı olduğunu dile getiren Usubütün, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Temel gereklilikler sağlandıktan sonra duyuru ve tanıtım işlerinin kalitesi, yaygınlığı ve sürekliliğini sağlamak olmazsa olmaz aşamalar. Tüm bu çabalara karşın kısa film için ilgi yine de henüz yeterince güçlü değil ülkemizde. Yapılan çok sayıda kısa film festivalinin organizatör yapıları ve kadrolarının daha fazla iş birliği içinde olması ve kısa film izleyicisinin sayı ve nitelik olarak artırılması için ortak etkinlikler, ortak dağıtım ve destek platformları oluşturmaları alanı besleyip zenginleştirebilir.”

Muhabir: Nur Yıldız