İSTANBUL (AA) - Afrika'nın farklı ülkelerinden 1500 iş insanı, İstanbul'da üretici ve ihracatçı Türk KOBİ'ler ile bir araya geldi.

11. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu (WCI Forum - World Cooperation Industries Forum), Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla İstanbul Wow Convention Center'da başladı.

Başta Sahra Altı Afrika olmak üzere kıtanın farklı ülkelerinden 1500 iş insanının katıldığı 11. WCI Forum'da, ülke genelindeki 70 ilde faaliyet gösteren 500 civarındaki KOBİ'nin temsilcisi hazır bulundu.

Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında dış ticaret hacmini artırma ve yeni ekonomik işbirlikleri oluşturma amacı taşıyan etkinliğin açılışı için tören düzenlendi.

Törende konuşan Gana Cumhuriyeti Yollar ve Otoyolları Bakanı Francis Asenso-Boakye, bu tür girişimlerin herkesin gördüğü ilerlemeyi yönlendirmede hayati bir rol oynadığını belirterek, fikir alışverişinde bulunma, ağlar kurma ve en önemlisi ulusların geleceğini gösterecek güven yatırımları için fırsatlar sunduğunu söyledi.

Asenso-Boakye, "Geleceğe yatırım yapmak, Afrika kıtasını geleceğe taşıma özünü gerçekten yakalıyor. Afrika'nın doğal kaynakları, en başta genç nüfusu, potansiyeli önemli bir dönüşüm yaşıyor. Ancak bu potansiyeli gerçekleştirmek, hızlı stratejik ortaklık yatırımları ve sürdürülebilir kalkınma için paylaşılan vizyon şart." diye konuştu.

Türkiye'nin güçlü endüstriyel temele sahip bir ülke olduğunun altını çizen Asenso-Boakye, ülkenin uluslararası ortaklıkta kilit bir oyuncu olduğunu kaydetti.

Asenso-Boakye, Türkiye ile Afrika arasındaki bağların oldukça derin olduğunu dile getirerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İnşaat, imalat, altyapı ve kalkınma, turizm ve teknoloji transferinde karşılıklı yarar sağlayan operasyonumuzu güçlendirmek için mükemmel bir fırsat var. Altyapının, özellikle yollar ve otoyolların, Kuzey Afrika'nın gelecekteki potansiyelinden yatırım alan en temel alanlardan biri olduğuna kesinlikle inanıyorum. Afrika'nın ekonomik geleceği, bağlantıyı iyileştirmeye, ticareti kolaylaştırmaya ve insanların ve gençlerin sınırlar ve bölgeler arasında hareketini artırmaya bağlıdır. Gana'da, yol altyapısına öncelik verdik ve bunun sadece bir ulaşım şekli olmadığını, aynı zamanda ekonomik büyüme ve kalkınma için hayati bir itici güç olduğunu kabul ettik. Büyümeye yatırım yaparak, vatandaşlarımızın geleceğine yatırım yapıyor, pazarlara erişim sağlıyor, seyahat bağlarını azaltıyor, kırsal toplulukları kent merkezlerine bağlıyor ve endüstrilerin gelişmesini sağlıyoruz."

- "Daha fazla Afrikalı firmayı ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç de Afrika'nın gelişmesi ve kalkınmasının Türkiye'nin en önemli meselelerinden olduğunu belirterek, bu toprakları gönül coğrafyası olarak gördüklerini söyledi.

Güleç, "Afrika'nın huzur ve barış içerisinde olması tek temennimiz. Kıta ile ilişkilerimizi her geçen gün derinleştirme ve geliştirme arzusundayız." diye konuştu.

Güleç, Afrika'da artan Türk büyükelçiliği ve konsolosluk sayısından, ticaret müşavirliklerinden bahsederek, bu gelişmelerin ikili ilişkilere yansımalarını anlattı.

Türk iş insanlarının Afrika'da 2,3 milyar dolarlık doğrudan yatırımı bulunduğunu ifade eden Güleç, THY'nin kıtadaki uçuş yaptığı noktalara ilişkin bilgiler paylaştı.

Güleç, Türkiye'de sayıları her geçen yıl artan ve yüksek öğrenim gören Afrikalı öğrencilerin kıtanın kalkınmasına önemli katkı sunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afrika'nın da ülkemizde ciddi bir altyapısı bulunuyor. 36 ülkenin büyükelçiliği mevcut. Türkiye'de toplam 4 bin 833 Afrikalı firma bulunuyor. 2023 itibarıyla Afrikalı firmaların ülkemizdeki doğrudan yatırımları 294 milyon dolar oldu. Daha fazla Afrikalı firmayı ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz. Afrika'nın potansiyelini dünyaya açmak için Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz ve kapılarımız açık. Biz de Afrika'ya yatırım yapmak istiyoruz ve Afrikalı iş insanlarının Türkiye'ye yatırım yapmasını da istiyoruz."

- "İhracat rakamımız potansiyelimizin altında"

Ahmet Güleç, Türkiye'nin kapılarının Afrikalı iş insanları için sonuna kadar açık olduğunu belirterek, kıtanın sanayileşmesi noktasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Geçen yıl Afrika kıtasına 21,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini dile getiren Güleç, "Kıtanın ihracatımızdaki payı yüzde 8,4 olmasına rağmen hala çok düşük. Bu yılın ilk 9 ayında 15,7 milyar dolar ihracat yaptık. Bölgedeki potansiyeli ve ülkemize yönelik sevgiyi değerlendirmemiz, ticarete daha fazla önem vermemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

THY, TİM'in "İnovaLİG 2024" yarışmasında ödül kazandı THY, TİM'in "İnovaLİG 2024" yarışmasında ödül kazandı

Güleç, TİM tarafından Afrika'ya yönelik düzenlenen etkinliklerden bahsederek, Türkiye'nin Afrika'nın sağlıklı bir ekonomiye sahip olması için her daim kıtanın yanında olacağının altını çizdi.

Türkiye'nin Afrika'ya ihracat hedeflerine değinen Güleç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Afrika'ya ilgi duyan firma sayımız gittikçe artıyor. 2023'te Afrika'ya ihracat yapan firma sayımız 25 bine yükseldi. Neredeyse her 6 ihracatçımızdan bir tanesi Afrika ile ihracat yapıyor. Özellikle makine, otomobil, tekstil, mobilya, elektrik ve elektronik ve kimya gibi sektörlerde ciddi potansiyel var. Dostluk esaslı bir yaklaşımımız var. Bu sebeple kısa vadede yüksek ivmeyle ticari ilişkilerimizi geliştirebileceğimize inanıyoruz."

- "Yatırım çağrılarına her zaman açığız"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş da 3 trilyon dolarlık ekonomiye ve 1,4 milyarlık nüfusa sahip Afrika kıtası ile Türkiye arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gayretleriyle 2003'te başlayan mükemmel ilişkiler bulunduğunu söyledi.

Türkiye ile Afrika arasındaki ticareti ilişkilerde gelinen noktaya ilişkin bilgiler paylaşan Altunbaş, THY'nin şu anda Afrika'ya 69 noktaya uçarak iş insanlarına her seyahatlerinde ciddi avantajlar sağladığını anlattı.

Altunbaş, kıtada artan ticaret müşaviri sayısının Türk iş insanlarına büyük destek olduğunu ve Türkiye'nin ihracatına ve bölgedeki yatırımlarına katkı sağladığını söyledi.

MÜSİAD'ın Afrika'daki faaliyetlerinden bahseden Altunbaş, "Türkiye bölgesinde her zaman lider ve güven veren bir ülke. Afrika'da yapılacak yatırımlara ilişkin yapacağınız çağrıları her zaman değerlendireceğimizi belirtmek isterim." diye konuştu.

- "Afrika gelecektir, gelecek Afrika'da sözü azim ve mücadele kaynağımız"

WCI Forum Başkanı Utku Bengisu da 2012'de Afrika'ya ihracatı ve ticareti geliştirmek, Türk ve Afrikalı ortak girişimleri ve yatırımları desteklemek amacıyla kurdukları şirket ile bugüne kadar 47 farklı Afrika ülkesine ayak bastıklarını söyledi.

Bengisu, "Afrika gelecektir, gelecek Afrika'da sözü azim ve mücadele kaynağımızdır. Seyahatlerim sırasında gözlemlerim ve duygularıma yansıyan, yaygın kabul gören 'Afrika'ya yardım değil, yatırım lazım' sözümüz yalnızca ticaret temelli değil, kardeşliğe dayalı bakış açımızın ürünüdür." diye konuştu.

Organizasyonlarında Ticaret Bakanlığının üretim ve ihracatı önceliklediği hedefler doğrultusunda hareket ettiklerini anlatan Bengisu, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler özelinde çalışmalarını büyük bir kararlılıkla yürüttüklerini dile getirdi.

Sonuç odaklı bir ticaret anlayışını geliştirdiklerini kaydeden Bengisu, WCI Forum'un bu organizasyonlar sayesinde gelişen ve dönüşen Türkiye-Afrika ilişkilerini, bu ilişkiler zemininde geleceğin projelerini hayata geçirdiğini belirtti.

Bengisu, saha odaklı çalışmalarının yanında yapay zeka destekli yeni nesil ihracat çözümlerini uygulamaya koyduklarını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böylece hem geleneksel yöntemlerle sahada, birebir firma ziyaretleri hem de çağın geneline uygun olarak dijitalleşme yoluyla veri analizi yaparak ihracatçılarımıza geniş alternatifler sunmaya devam ediyoruz. Yeni nesil yöntemlerle elde ettiğimiz verileri yapay zeka desteğiyle dört dilde telefonla arayarak, Türkiye ile ticareti geliştirmek isteyen Afrikalı firmaları şirketimize özel bir form sayfasına yönlendirerek ülkemizden ilgilendikleri ürün ve hizmetlerle ilgili alt kırılmaları belirleyerek bu alanda en detaylı analiz metodunu uygulamaya koyuyoruz."

Kaynak: aa