Politika

Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel 'kadının soyadı' düzenlemesine ilişkin konuştu

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, 9. Yargı Paketi'nde yer alan "kadının kendi soyadını kullanabilmesi"ne ilişkin düzenlemenin tekrar gözden geçirileceğini söyledi.

Abone Ol

TBMM Adalet Komisyonu’nda kamuoyunda '9. Yargı Paketi' olarak bilinen 38 maddelik ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin görüşmeler sürüyor. 

Teklifin en çok tartışma yaratan, ‘kadının soyadına’ ilişkin düzenlemeyi esas alan 15. maddenin üzerine görüşmeler başladı.

"Soyadı ile ilgili madde yeniden düzenlendi"

Türk Medeni Kanunu’nun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 187’nci maddesi yeni kanun teklifinde şu şekilde yer aldı:

“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus dairesine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının önünde kullanabilir.”

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, 15. maddenin görüşmeleri sırasında AKP Grubu’nun da madde üzerine görüşmelerine devam ettiğini söyledi.

Yüksel, “Grubumuz, 15. maddeyi görüşüyor. Kurullardan görüş alınıp, etki analizi yapılacak. Değişikliğe gitme ihtimali çok yüksek. Genel Kurul’a kadar bu konu değerlendirilecek” bilgisini verdi.