Güncel

Adalet Bakanı Tunç: Fiziki şartları yetersiz olan 392 cezaevini kapattık

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde, Adalet Halk Kütüphaneleri açılış törenine katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,  konuşmasında, "Ceza infaz sistemimizi, 21 yılda yapılan reformlarla uluslararası standartlara ve insan onuruna uygun bir yapıya kavuşturduk" dedi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde, Adalet Halk Kütüphaneleri açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Tunç, "Ceza infaz sistemimizi, 21 yılda yapılan reformlarla uluslararası standartlara ve insan onuruna uygun bir yapıya kavuşturduk. Bu anlayışımızın bir parçası olarak fiziki şartları yetersiz olan 392 cezaevini kapattık" dedi.

Hukuk devletinin, adil, özgür ve demokratik bir toplumun temeli olduğunu, devletin bu vasfı sayesinde milletin kendisini daima güvende hissettiğini belirten Tunç, ceza infaz sisteminde yaptıkları yeniliklere değindi. Bakan Tunç, 21 yılda yapılan reformlarla ceza infaz sisteminin uluslararası standartlara ve insan onuruna uygun bir yapıya kavuşturulduğunu kaydederek,"Bu anlayışımızın bir parçası olarak fiziki şartları yetersiz olan 392 cezaevini kapattık. Yerlerine insani ihtiyaçlara uygun, eğitim faaliyetlerinin yapılmasına da imkan sağlayan ceza infaz kurumları oluşturduk" diye konuştu.

"60 bin hükümlü ve tutuklu yeniden öğrenimlerine başladı"

Öte yandan, Bakan Tunç, cezaevlerinde fiziki koşulların iyileştirilmesinin yanı sıra insan kaynağının güçlendirilmesine ilişkin de çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak Tunç, şunları söyledi:

"2002'de 25 bin 407 olan infaz kurumlarında çalışan personel sayımızı, bugün yüzde 204'lük artışla 77 bin 419'a çıkardık. Ayrıca ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların eğitimleri için önemli çalışmaları hayata geçirdik. Ceza infaz kurumlarının teşvik ve desteğiyle 60 bin hükümlü ve tutuklu öğrenimlerine yeniden başlamış, 2 bin 505 kişi okuma yazma öğrenmiştir. Halihazırda ortaokul öğrenimine 8 bin 858, lise öğrenimine 40 bin 649 hükümlü ve tutuklu devam etmektedir."

"Sadece bu yıl 463 psikolog ceza infaz kurumlarımızda göreve başladı"

Hükümlülerin meslek sahibi olmaları için halihazırda yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

"Ceza ve infaz kurumlarındaki 364 iş yurdu müdürlüğündeki 1700'den fazla atölye ve tesiste, 200'den fazla ayrı işkolunda 30 bin 548 hükümlü ve tutuklu, mesleki işbaşı eğitimi faaliyetlerine katıldı. Ceza infaz kurumlarında okuma yazma, sosyal ve kültürel kurslar, din eğitimi ve mesleki eğitim alanında kurslar düzenleniyor. Sadece bu yıl 8 bin 452 kurs açıldı, bu kurslara 102 bin 380 hükümlü katıldı. Ceza İnfaz kurumlarımızda annesinin isteğiyle yanında kalan 0-6 yaş grubu çocukların tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor. Bu çocuklara 29 anaokulu ve 69 oyun alanında hizmet sunuluyor. Bunun yanı Adalet Bakanlığı olarak hükümlü ve tutuklulara psiko-sosyal destek de sağlıyoruz. Bu kapsamda 2023'ün 9 aylık döneminde 607 bin 467 hükümlü ve tutuklu bireysel görüşmelere, 22 bin 292 hükümlü ve tutuklu grup çalışmalarına dahil edildi. Ayrıca 27 bin 495 hükümlü ve tutuklu ailesiyle aile görüşmeleri gerçekleştirilirken, 18 bin 582 personelimize psiko-sosyal destek sağlandı. Sadece bu yıl 463 psikolog ceza infaz kurumlarımızda göreve başladı."

"23 milyon yayını erişime sunduk"

Bakan Tunç, eğitim ve öğretim hakkının en temel insani hak olduğunu ekleyerek, "Bugüne kadar fırsat eşitliği ilkesini esas alarak toplumun bütün kesimlerine aynı imkanları sağlamanın gayretinde olduk. İşte bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Adalet Halk Kütüphaneleri insanımızın kitaba, bilgiye erişimi noktasında fırsat eşitliği ilkesini esas aldığımız önemli bir hizmettir" dedi.