Haber: Ahmet Çağatay Bayraktar

Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’dan oluşan Prens Adalarında kadim çiçekçilik kültürü tekrar canlanıyor. Adalar Müzesi ve Adalar Belediyesi öncülüğünde bugün başlayan ve 30 Temmuz’a dek sürecek Adalar Çiçek Şenliği, konser, yarışma ve sergilerle adalara özgü bir geleneği tekrar hatırlatıyor. Prens Adaları veya İstanbul Adaları geçmişten günümüze kozmopolit bir şehir olma özelliği taşıyan İstanbul’un karmaşasından uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isteyenler için ideal bir noktaydı. Adalar aynı zamanda bir dinlenme noktası olmasının yanında İstanbul’un çiçek ihtiyacını karşılayan farklı türlerden çiçek tarlaları ve seraların bulunduğu büyük bir çiçek bahçesiydi. Adalar Müzesi, Adaların çiçekçilik kültürünü tekrar canlandırmak ve adalı kadınların el emeği çalışmalarını desteklemek adına 28-30 Temmuz tarihleri arasında Adalar Çiçek Şenliğini düzenliyor. 1930’larda başlayıp 1960’larda unutulan Adalar’ın çiçek kültürünü yeşertmeyi amaçlayan Çiçek Şenliği’ni Adalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melis Şeyhun Çalışlar 24 Saat Gazetesine anlattı.

35. Ankara Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu 35. Ankara Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Adalı kadınların üretimleri için pazar alanı açıldı.

Adalı kadınların emeği unutulmadı

Adalar Vakfı’nın daha önce de çiçekçilik üzerine çalışmalar yaptığını söyleyen Çalışlar, “Bu şenlik ilk girişimimiz değil. 2010 Mimoza Şenliği, Mart 2022’de MimoFest ve Temmuz 2022’de Lavanta Günleri düzenlemiştik. Bunun temel amacı Adalar’daki kültürel, tarihi ve doğal mirasın sürdürülebilirliği. Özellikle mimozanın seçilmesinin nedeni ise her yıl bahar aylarında adalarda yaşanan mimoza katliamının önüne geçmek. Aslında mimoza doğru budanırsa daha sağlıklı şekilde yaşayabilecek bir bitki, biz de bu konuda bilinçlendirmeyi amaçladık. Lavanta Günleri’ni de el sanatlarıyla uğraşan Adalı kadınlara destek olmak amacıyla adada üretilen lavantadan yapılan koku kapsüllerini satışa sunduk. Aslında tüm etkinliklerimizde Adalı kadınların el emeğinin değerlendirilmesini de amaçlıyoruz. Böylece Adalar’dan hatıra eşyası almak isteyen misafirlerimize de adaya özgü doğal ürünleri ulaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Çiçek Şenliğinin kökleri 1930'lu yıllara dayanıyor. (Kaynak: Adalı Dergisi)

Çiçek kültürünü canlandıracak

Düzenlenen Çiçek Şenliği’nin kökenlerinin cumhuriyetin ilk yıllarına uzandığını söyleyen Çalışlar, “22-23 Haziran 1935 tarihlerinde Büyükada’da oldukça ilgi çeken bir Çiçek Bayramı ve Çiçek Savaşı Adalar Güzelleştirme Cemiyeti’nin ön ayak olmasıyla gerçekleştiriliyor. Burada en güzel çiçek ve bahçe yarışması, çiçeklerle süslenmiş faytonların geçiş töreni düzenleniyor. İkinci Dünya Savaşı’nda sekteye uğrayan bayram 1946’da tekrar başlıyor ve 1961 yılına kadar sürüyor. Çiçek Şenliği kapsamında bu tarihsel süreci anlatan Bir Zamanlar Adalarda Çiçek Bayramları sergisi de Adalar Müzesinde görülebilecek. Gökhan Akçura’nın da bu konuda güzel bir kitabı vardı, o kitaptan da faydalanılarak bu sergi oluşturulacak. Büyükada’da geçmişte yer alan gelişmiş çiçek üretimi Sapanca ve Yalova’ya kayıyor. Özellikle adanın kokulu gül ve karanfillerini tekrar canlandırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Sergi ve yarışmalar da yer alıyor
Şenliği geleneksel hale getirmek istediklerini belirten Çalışlar, “Gelecek yıllarda çiçeklerle süslü bisikletlerle bir geçiş töreni düzenlemek istiyoruz. Bunun yanında kadınların el emeğinin güçlendirilmesi bakımından da şenliğin her yıl düzenlenecek olması verimli olacaktır. Adalar Vakfı’ndan gönüllülerimiz adaların çiçeklendirilmesi için sokak sokak dolaştılar. 200’e yakın fotoğraf arasından 50 tanesini ön elemeden geçirerek “Adalar’ın Çiçeğe Bezenmiş Evleri, Balkonları, Kapı ve Parmaklıkları” temalı fotoğraf sergisini oluşturduk. Sergi, Adalı gönüllüler tarafından Kınalı, Burgaz, Heybeli ve Büyükada’da tüm sokakların taranmasıyla oluşturuldu. Yine bu sergi de şenlik boyunca ziyaretçilerini bekliyor. Serginin küratörlüğünü mimar ve fotoğrafçı Rubi Asa üstlendi. En güzel tasarımları ise halk seçecek. Bu iki sergi Ekim ayına kadar ziyarete açık olacak. Bu iki sergi de Adalıların balkonlarını, bahçelerini hatta pencere önlerini farklı farklı çiçeklerle bezemesini özendirmeyi amaçlıyor. 1930’lu yıllardaki gibi çiçeklerle süslenmiş arabalarımız yok belki ama evlerimizi, sokaklarımızı çiçeklerle süslemeyi istiyoruz. Hasretle andığımız, aradığımız bir geçmişte değil, bugün de Adalarımız, sokaklarımız, kapı önlerimiz daha özenli, daha temiz, daha bakımlı olsun” diye belirtti.
Adalar Belediyesi ve Adalar Müzesinin katkılarıyla düzenlenen Adalar Çiçek Şenliği 28-30 Temmuz tarihleri arasında düzenleniyor. Sergiler ve el emeği pazarının yanı sıra çiçek temalı panel ve sunumlar, konserler, atölyeler, Adalar Bahçe kültürünün tanıtıldığı bahçe gezileri ve bir dizi etkinlik İstanbulluları bekliyor. Etkinlik programının tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Editör: Anadolu Ajansı