Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. "Türkiye ekonomisi nasıl toparlanır" sorusunu yanıtlayan Acemoğlu, yargı ve eğitim alanlarında reform yapılmasının gerektiğinin altını çizdi.

Fatih Altaylı'nın YouTube programına konuk olan Acemoğlu, ülkedeki en önemli sorunlardan birinin yoksulluk olduğunu belirtti. 

DFSK Türkiye, yetkili satıcı ağını büyütmeye devam ediyor DFSK Türkiye, yetkili satıcı ağını büyütmeye devam ediyor

Türkiye ekonomisinin toparlanması için ne yapılmalı sorusuna 3 kritik noktaya değinerek cevap veren Acemoğlu, şunları kaydetti: 

"Türkiye'nin önünde 15 senelik bir pencere kaldı. Türkiye 15-20 sene içinde çok daha yaşlanmış olacak, çağın/teknolojinin gerisinde kalmış olacak ve büyük potansiyelini kullanması çok daha zor hale gelecek. O nedenle hızlı bir şekilde teknoloji ve beşeri sermayeye doğru yatırım yapılması lazım. Şirketlerin, işçilerin daha verimli hale getirilmesi lazım. Yatırımların daha doru yapılması lazım.

Eğitim ve güvenilir yargı sistemi sistemi vurgusu

Ekonominin kalıcı olarak düzelmesi için önemli reformlar gerektiğini söyleyen Acemoğlu, güvenilir ve saygı duyulan bir yargı sisteminin oluşturulmasının şart olduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte, eğitim sisteminin de yeniden yapılandırılması gerektiğini ekleyen Acemoğlu, "Rekabete açık, özgür düşünmeye dayalı, yapay zekayı doğru kullanabilen ve yeniliklere açık bir eğitim sistemi kurulmadan Türk ekonomisinin kalıcı biçimde düzelmesi mümkün değildir" dedi. 

"İşçilerin yarısı asgari ücretle çalışıyor"

Son olarak, ücret yetersizliğinin verimi düşürdüğünün altını çizen Acemoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkede işçi ücretleri bu kadar düşük ama aynı zamanda da yarısı asgari ücretle çalışıyor. Bu denklemde bir bozukluk var. Bunu düzetmek için işçilerin verimliliğini artırmak gerekiyor ki işçilere olan talep artsın, iş adamları üretkenlikleri, karları arttıkları için işçilere daha fazla maaş vermek zorunda kalsın. Bunu çözünce fakirliği ve işsizliği çözüyoruz böylece enflasyona yol açan dinamikler de zayıflıyor."

Editör: Esin Özdemir