Dünya

ABD Başkanı Biden: Diplomatik bir çözüm halen mümkün

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Diplomatik bir çözüm hala mümkün. Uzun vadeli çözüm için tek yol barıştır" dedi.

Abone Ol

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Joe Biden, bugün ABD başkanı olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda   son kez konuştu.

Ortadoğu'da tırmanan gerilime ilişkin konuşan Biden, "Ortadoğu’da barış için çalışacağız. Dünya 7 Ekim’deki dehşeti göz ardı etmemeli. Gazze’deki masum siviller de cehennemi yaşıyor. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Çok büyük bir insani kriz içindeler. Hamas’ın başlattığı bu savaşı onlar istemedi" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Savaşta bile devlet görevlerine iyimserlikle yaklaştım. Nükleer silah ve tehditleri silahsızlanmayla azalttık.

Bugün ABD ve Vietnam ortak ve dost halinde. Savaşın dehşetlerinden sonra bile her şeyin iyiye gideceğini unutmamak gerekiyor.

İnsan hakları için 90’lı yıllarda mücadele ettim. Ancak cinsel saldırının bir savaş silahı olarak kullanılmasına karşı yapılacak çok şey var.

Umutsuzluğa kapılmıyorum. Ukrayna’daki Gazze’deki ve Sudan’daki sınamaları görüyorum. İnsanların yerinden sürüldüğünü görüyorum.

İleriye giebileceğimizi, bir yol bulabileceğimizi biliyorum.

Her zaman dünyayı ve ülkemizi parçalamak isteyenler olacaktır. Bizim görevimiz ise birleştirmeye çalışanların daha güçlü olmasını sağlamak olacaktır.
 
"BM sözleşmesine olan bağlılığımız konusunda şüphe yok"

Bir kırılma noktasındayız. Bugün verdiğimiz kararlar geleceğimizi şekillendirecek. Çatışma ve savaşları bitirmek istiyoruz. İklim değişikliği, açlıkla mücadele ediyoruz.

BM sözleşmesine olan bağlılığımız konusunda şüphe yok. Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde sadece protesto edebilirdik. Ancak ben ve başkan Yardımcısı Kamala Harris, bu kurumun buna karşı durması gerektiğini fark ettik. Bu işgale karşı durduk.

İyi haber ise Putin’in savaşı başarısız oldu. NATO’yu zayıflatmaya çalıştı ancak NATO, İsveç ve Finlandiya'nın da katılımıyla her zamankinden daha güçlü.

Desteğimizi devam ettirerek Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasına yardım edecek miyiz?

Ukrayna kazanana kadar desteği bırakamayız.

Çin'le işbirliğini artırarak ölümcül sentetik uyuşturucuların ülkemize girşini engelledik.

Güney Çin Denizi’nde güç kullanılmasına karşıyız. Ortaklıklarımızı Pasifik de de güçlendireceğiz.

"Gazze'deki masum siviller cehennemi yaşıyor"

Ortadoğu’da barış için çalışacağız. Dünya 7 Ekim’deki dehşeti göz ardı etmemeli.

Gazze’deki masum siviller de cehennemi yaşıyor. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Çok büyük bir insani kriz içindeler. Hamas’ın başlattığı bu savaşı onlar istemedi.

Ateşkes için çaba gösterdik. Ateşkesin zamanı şimdi. Hamas ve İsrail arasında ateşkes yürürlüğe girmeli ve savaş sona ermelidir.

Hizbullah 7 Ekim sonrası İsrail’e roket saldırıları başlattı. Diplomatik bir çözüm hala mümkün. Uzun vadeli çözüm için tek yol barıştır.

Barı Şeria’daki şiddetten de bahsetmek gerekiyor. İki devletli bir çözümü hak ediyorlar. İsrail ve Filistinlilerin güven içinde yaşayacağı bir çözüm gerekiyor.

Barışa ilerlemek bizi İran’a karşı da güçlendirecektir. Asla ve asla nükleer silaha ulaşmalarına izin vermemeliyiz."