Dünya

AB sağlık ajansı: Daha fazla clade I vakasına hazırlıklı olmalıyız

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa ülkelerini daha fazla maymun çiçeği vakasına hazırlıklı olunması konusunda uyardı.

Abone Ol

Afrika’nın ardından ilk maymun çiçeği vakasının İsveç’te tespit edilmesinden sonra Avrupa Birliği (AB) alarm durumuna geçti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa ülkelerini daha fazla vakaya hazırlıklı olmalarına ilişkin uyardı.

ECDC, Avrupa ülkelerindeki genel nüfus için riskin düşük olduğunu, ancak bölgedeki kamu sağlığı yetkililerinin hızlı tespit ve tedavi için yüksek düzeyde hazırlık yapması ve farkındalık artırma faaliyetlerine devam etmesi konusunda öneride bulundu.

Öte yandan, AB sağlık ajansı, dışarıdan başka vakaların da Avrupa’ya giriş yapmasının yüksek bir olasılık olduğunu duyurdu.

ECDC Direktörü Pamela Rendi Wagner, "Avrupa ile Afrika arasındaki yakın bağlantılar nedeniyle daha fazla clade I vakasına hazırlıklı olmalıyız" ifadesini kullandı. 

Ne olmuştu?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu hafta maymun çiçeğinden daha tehlikeli bir varyant olan Clade 1b virüsünün hızla yayılması nedeniyle uluslararası acil durumu  ilan etmişti.

Son olarak, Afrika’da salgın haline gelen virüsün, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bu yıldan itibaren 548 kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi.