Kültür-Sanat

9. Kırmızı Lale Film Festivali'nde program belli oldu

Abone Ol
Haber: Deniz Ali Tatar

Kırmızı Lale Vakfı tarafından Hollanda'da düzenlenen Kırmızı Lale Film Festivali, 9. yılında sinemaseverlerle buluşuyor. Bahar aylarında düzenlenen festival, Hollanda'da Türk filmlerinin tanıtılması için önemli bir arena olarak görülüyor. Festivalin 9. yıl programında; 18 uzun metraj ve 10 kısa metrajlı film yer aldı. Festival kapsamında 10 gün boyunca, Hollanda’nın 5 şehrindeki 6 gösteri alanında sinema coşkusu yaşanacak. Ayrıca festival kapsamında bu yıl usta sinema sanatçısı Hale Soygazi'ye ve geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz sinema sanatçısı Rıza Akın’ın anısına yaşam boyu başarı ödülü verilecek.

Festival tarihleri: 26 Mayıs - 4 Haziran

Kırmızı Lale Vakfı'nın Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile düzenlediği festivalde, toplamda 28 film gösterilecek. 26 Mayıs - 4 Haziran tarihleri aralarında gerçekleşecek olan festivalin direktörü Mehmet Emin Alkanlar, festival programı ve etkinlikleriyle ilgili bilgiler verdi. Alkanlar, festivalin bu yıl uluslararası niteliğe bürüneceğini ve ayrıca Türkiye dışında Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan’dan filmlerin programa alındığını söyledi. Alkanlar: "Bu yıl kısa bir süre önce kaybettiğimiz oyuncu, yazar ve Kırmızı Lale Film Festivali Türkiye temsilcisi Rıza Akın'ın anısına bir ödül sunacağız. Ayrıca sinemanın önemli isimlerinden Hale Soygazi’ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü veriyoruz. Ayrıca festivalimizde Hale Soygazi’nin de oyuncu olarak yer aldığı Maden filmi bir kez daha izleyiciyle ile buluşacak." diyerek anlattı.

Alkanlar ayrıca, festival programında yer alan filmlerden de bahsetti: "Türkiye’de sinema emekcilerinin sansüre karşı yaptığı ilk ve tek protesto yürüyüşünü konu alan “Düştük Yollara” belgeseli, Hale Soygazi’ye ödülü verilirken açılış gecesinde gösterilecek. Bu yürüyüşte tüm sinema oyuncuları, yönetmenler, set işçileri yer almış, Soygazi de İstanbul’dan Ankara’ya yapılan yürüyüşün sözcülerinden olmuştu. Ayrıca festivalimizin önemli konuklarından Çağan Irmak’a da Onur ödülü veriyoruz. Bir yandan Irmak ile yapılacak Masterclas çalışması öncesinde, yönetmenin Dedemin İnsanları ve Karanlıktakiler filmleri de gösterilecek." diyerek anlattı.

Festivalin önceki yıllarında Nuri Bilge Ceylan, Ferzan Özpetek ve Erden Kral gibi önemli konukları olmuştu. Bu yıl da pek çok ünlü ismi konuk edecek olan festivalde, ayrıca Kırmızı Lale ödülleri sahiplerini bulacak. Bu yılın ödülleri “En İyi Film” ve “En iyi Yönetmen” dallarında verilecek. Dokuzuncu festivalin yarışma jürisi Hollanda ve Türkiye’den sinemanın önde gelen isimlerinden oluşuyor.

Hollanda’nın önemli sinema ustalarından yönetmen Eddy Terstall, yine Hollanda’dan kadın yönetmen Meral Uslu ve Türkiye’den İstinye Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Peyami Çelikcan belli olan jüri üyeleri oldular. Bu yıl ön jüri, yarışma filmlerini de 5 film olarak belirledi. Yarışma filmleri arasında; Mavzer, Anadolu Leoparı, Grev, Kerr, ve Okul Traşı yer alıyor.

6 Salon festivale hazır

Kırmızı Lale Film Festivali, Türkiye ve Hollanda’dan çeşitli kurum ve kuruluş tarafından destekleniyor. Hollanda’daki Rotterdam, Maastricht gibi belediyeler festivalin önemli destekçileri arasında yer alıyor. Ayrıca Adana Altın Koza Film Festivali de uzun yıllardır kardeş film festivali olarak desteklerini devam ettiriyor. Filmler bu yıl Amsterdam’daki LAB 111 ve Corendon Pathe sinemaları ile, Rotterdam Lantaren Venster, Eindhoven Nadlab, Maastricht Lumiere ve Schiedam şehrindeki Wenneker Sineması’nda gösterilecek.