İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilk kez 1982 yılında bir sinema haftası olarak düzenlenen İstanbul Film Festivali, 11-22 Nisan 2025 tarihleri arasında 44. kez gerçekleştirilecek.

Dünya sinemasının en çok konuşulan örneklerinden sinemamızın en yeni yapımlarına, uluslararası festivallerde prömiyer yapmış ödüllü filmlerden klasiklere ve yeni keşiflere, efsane yönetmenlerin iz bırakan başyapıtlarına ve kült filmlere; söyleşiler, özel gösterimler ve festival sohbetlerinin yanı sıra Türkiye'nin ilk ortak yapım marketi Köprüde Buluşmalar ile sinema endüstrisinin kalbinin attığı İstanbul Film Festivali'ne başvurular açıldı.

Festival programında yer alacak filmler için son başvuru tarihi 11 Ocak 2025. Sadece çevrimiçi yapılacak başvurular için ayrıntılı bilgi festivalin resmi web sitesi film.iksv.org'da yer alıyor. 

Festivalde yeni dönem

İstanbul Film Festivali, 11-22 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenecek 44. edisyonuyla birlikte, uluslararası niteliğini vurgulayacak yeni bir yapı kazanıyor.

Yapılacak değişikliklerle, festivalin resmi seçkisi kapsamında toplam üç yarışmalı bölüm yer alacak: Altın Lale Yarışması, Yeni Bakışlar ve Kısa Film Yarışması.

Altın Lale Yarışması

Yerli veya yabancı uzun metraj kurmaca, belgesel ve animasyon filmlere açık olacak.

Yarışmadaki yaklaşık 15 filmin üçte biri Türkiye'den olacak.

Yeni Bakışlar

Bu bölümde ilk ya da ikinci uzun metrajlı yerli filmler yer alacak, tür kısıtlaması olmayacak; kurmaca, belgesel, animasyon filmler bu bölüme dahil olabilecek.

Yeni Bakışlar bölümünde seçilen en iyi filme Seyfi Teoman Ödülü verilecek.

Kısa Film Yarışması

Yarışmadaki filmlerin yarısı yerli, yarısı yabancı yapım olacak; En İyi Kısa Film Ödülü uluslararası nitelik kazanacak.  

Kesin korunacak hassas alan ilan edilen Hafik Gölü'nde çevre düzenleme çalışması Kesin korunacak hassas alan ilan edilen Hafik Gölü'nde çevre düzenleme çalışması

Festivaldeki bu değişikliklere paralel olarak ödül miktarları da güncelleniyor. Festival tüm bu değişikliklerle kariyerinin başındaki, dikkat çeken yönetmenleri daha güçlü bir şekilde desteklemeyi, yenilikçi ve yaratıcı seslere ifade alanları açmayı, karşılıklı kültürel etkileşim ve bölgesel tanıtım imkânları yaratmayı ve Türkiye'deki sinema kurumları ve sinema profesyonelleriyle ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Editör: Ziya Burak Erol