Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 43 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin de yaralandığı maden katliamına ilişkin 4’ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 8’nci duruşması dün Bartın Adliyesi’nde görüldü. Bartın Adliyesi’nde özel olarak oluşturulan salondaki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre Müşteki avukatları, havalandırma sorunu olduğunun bilinmesine karşın sanık ve şüphelilerin “ilkel yollarla” sorunu çözmeye çalıştıkları ve sorunun çözülmeden üretime devam edildiği, sensörlerin çalışmadığı, su barajlarının bulunmadığını belirterek tutuklu sanıkların mevcut halinin devamını talep etti. Müşteki avukatları ayrıca madendeki keşif yapılması için gerekli hazırlıkların başlanmasını istedi. Sanık avukatları da tanıkların beyanlarıyla üretim baskısının olmadığının görüldüğünü ifade ederek tutukluluk halinin devamına karar verilmesinin adil olmayacağını savundu ve tutuklu sanıkların tahliyelerini istedi. 

GÜNCELLEME 2 - Trabzon'da sağanak etkili oldu GÜNCELLEME 2 - Trabzon'da sağanak etkili oldu

Konuya ilişkin konuşan avukat Derviş Emre Aydın, “İki profesörün hazırladığı bilirkişi raporunda keşif hazırlıklarına başlanabileceğine yönelik değerlendirme yapıldı. Raporda maden ocağında koşulların keşfe uygun olduğunu ifade edildi. Bu raporun ardından Amasra TİM bir değerlendirme yaptı ve bu şartlarda keşfin başlayamayacağını madenin henüz uygun olmadığını söylediler. Bunun ardından Maden Mühendisleri Odası’ndan görüş alınmasını talep ettik. Maden Mühendisleri Odası da keşif hazırlıklarının başlayabileceğine yönelik bir görüş bildirdi. Bilirkişiler tespiti doğru buldu. Keşif yapılıp yapılmayacağına dair durum netleşmedi ancak iki farklı yerden keşfin yapılabileceğine dair görüş var. TTK tekrar bir görüş bildirecek” dedi. Mahkeme bilirkişilerin rapor oluşturması için duruşmayı 1 Kasım’a erteledi.

Editör: Ziya Burak Erol