Atila Güvenç

21. yaşına giren ve bu yıl da dört farklı yerde, on bir ülkeden, yirmi sekiz sanatçı ve grubu ile yoluna devam eden Gümüşlük Müzik Festivali, 10 Temmuz akşamı Kristóf Baráti ve Tuna Bilgin'nin açılış konseri ile başladı. Festival 9 Eylül'de Devlet Sanatçımız Gülsin Onay ve Erkin Onay'ın verecekleri kapanış konseriyle son bulacak. 

Baráti ve Bilgin ile açılış  

Gümüşlük Müzik Festivali'nin açılışı, 25 asırlık Antik Taş Ocağı'ndaki konserle yapıldı. Dünya çapında tanınan, olağanüstü nitelikte bir müzisyen olarak kabul edilen keman virtüözü Kristóf Baráti ve festivalin yurtdışı eğitim bursuyla desteklenen, son iki yıldır ise festivalde beğeni toplayan performanslara imza atan genç piyanist Tuna Bilgin açılışta birlikte seslendirdiler eserleri. 21. Gümüşlük Müzik Festivali'nin açılış konserinde Beethoven, Brahms ve Franck'ın sonatlarına yer verdi Baráti ve Bilgin. Gümüşlük Müzik Festivali'nin etkileyici mekânı 25 asırlık Antik Taş Ocağı'nda bu yıl "Taşta" başlığı ile 9 muhteşem konser gerçekleşecek.

Romantik Dönem eserler seslendirildi

Festivalin açılış konserinde Baráti ve Bilgin ikilisi programa L.V. Beethoven'ın, "Keman ve Piyano Sonatı No. 5 Fa Majör, Op. 24 "Bahar Sonatı" ile başlandı. Konserde yer alan diğer iki eser ise J. Brahms'ın, "Keman Sonatı No. 2 La Majör, Op. 100" adlı yapıtı ve C. Franck'ın, "Keman Sonatı, La Majör" başlığını taşıyan eseri oldu.

Çankaya’da “Avrupa Miras Günleri” başlıyor Çankaya’da “Avrupa Miras Günleri” başlıyor

Gülsin Onay: Festivalimiz harika başladı  

Görkemli bir konserle 21. Gümüşlük Müzik Festivali'nin açılışı nediyle Gülsin Onay" Festival Sanat danışmanlığını yürüttüğüm Gümüşlük Müzik Festivali, 10 Temmuz'da görkemli bir konserle başladı. Bu yıl 21. kez düzenlediğimiz festivalin açılış konserinde, kemancı Kristóf Baráti ve piyanist Tuna Bilgin'den muhteşem keman-piyano sonatları dinledik. 

Antik Taş Ocağı'nı dolduran festival dostlarımızla büyülü bir müzik akşamı paylaştık. 21. Gümüşlük Müzik Festivali, 9 Eylül'e kadar, 4 farklı mekanda, 11 ülkeden, 28 sanatçı ve grubu ağırlayacak" dedi.

Onay, "Festival 14 Temmuz Pazar günü, Bitez'deki Aktur-Zefirya Kültür Merkezi'nde devam edecek. Portekizli piyanistler António Luís Silva ve Tiago Nunes'in konserinde, dört el piyano repertuarının şaheserlerini dinleyeceğiz. İki sanatçı, pandemi dönemindeki kısıtlamalara bir başkaldırı olarak, farklı coğrafyalardan bestecilerin eserlerini içeren 'H4NDS DUO' adlı turne ve kayıt projesini hayata geçirmişler. 21. Gümüşlük Müzik Festivali'nde de bu repertuarı seslendirecekler" şeklinde sonlandırdı sözlerini.

Ekran Resmi 2024 07 11 18.04.33

"EFFE2025" ödüllü Gümüşlük Müzik Festivali

Gelenekselleşen ve ilk günden bugüne dek Piyanist Eren Levendoğlu'nun sanat yönetmenliğinde ve Piyanist Gülsin Onay'ın sanat danışmanlığında gerçekleştirilen "Avrupa'nın en seçkin festivalleri EFFE2025" ödüllü Gümüşlük Müzik Festivali, bu yıl 21. yaşında da dünyanın farklı coğrafyalarından başarılarıyla öne çıkan müzisyenleri çatısı altında biraraya getiriyor.

Türkiye, Macaristan, Portekiz, Fransa, ABD, İngiltere, Rusya, İtalya, Norveç, Bosna Hersek, İspanya ve Hollanda'dan katılacak müzisyenlerle tam iki ay sürecek konser ve etkinlikler kapsamında 3'ü masterclass konseri olmak üzere klasikten caza, etnik müzikten elektronik müziğe kadar farklı disiplinlerde 20 konser, müzikseverleri bekliyor. 

Ekran Resmi 2024 07 11 18.01.01

Gümüşlük Festivali'nin büyüsü 

Festivalin Eren Levendoğlu ile birlikte yaratıcısı ve sanat danışmanı Gülsin Onay. Gümüşlük Müzik Festivali 21. yılına, Antik Taş Ocağı'nın büyüleyici atmosferinde, kemancı Kristóf Baráti ve piyanist Tuna Bilgin'in vereceği açılış konseriyle başladı.  

Kristóf Baráti, Budapeşte'deki ünlü Franz Liszt Müzik Akademisinden mezun olmuş ve Paris'te Eduard Wulfson ile çalışmış. Baráti, keman virtüözleri Menuhin, Milstein ve Szeryng ekolünün izinde yürümüş.

Eşsiz bir enstrüman olan 1703 yapımı "Lady Harmsworth" Stradivarius kemanı ile çalıyor. Repertuarında Bach'tan Paganini'ye, Bartok'tan Korngold'e kadar geniş bir yelpazede eserler bulunan Baráti, müziğin büyüsünü dinleyicileriyle buluşturuyor.

 Barati, dünya genelinde beğeni topluyor

Geniş bir ifade yelpazesi ve kusursuz bir tekniğe sahip olan Baráti, Performansı ve enstrümanına kattığı şiirsellikle, dünya genelinde beğeni toplamış bir kemancı. Son dönemlerde Los Angeles Filarmoni ile Hollywood Bowl'da, Londra Filarmoni Orkestrası ile Royal Festival Hall'da ve 2019'da Verbier Festivali'nin açılış konserinde öne çıkan bir solist olarak performans sergileyen sanatçı, Zurich Tonhalle, Oslo Filarmoni, Fransız Ulusal Orkestrası, BBC Filarmoni ve Lahey Filarmoni gibi orkestralarla birlikte çaldı. Halen Budapeşte'de yaşayan Baráti, István Vardái ile birlikte Kaposvár Uluslararası Oda Müziği Festivali'nin sanat direktörlüğünü yapmakta.

Tuna Bilgin, yarışmalardan ödüllerle döndü

Yirmi bir yaşındaki Besteci ve Piyanist Tuna Bilgin, müzik hayatına, beş yaşında, kendi kendini yetiştirmiş bir besteci olarak adım attı. Yedi yaşında piyano çalmaya başladıktan sonra on yaşında Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Ortaokulu sınavlarını kazanarak, Prof. Gülnara Aziz'in sınıfında piyano eğitimine başladı.

Devlet Sanatçısı ve Piyanist Gülsin Onay'ın da öğrencisi olan Bilgin, Mariinsky Festivali'nde Lucas Debargue, Daniil Trifonow gibi isimlerin katıldığı resital serisinde Şef Valeri Gergiyev ve Piyanist Mira Jewtich Richter'in davetlisi olarak resitaller verdi; Orbetello Piano Competition ve Paul Badura Skoda gibi ulusal ve uluslararası yarışmalarda da ödüller kazandı.

Festival süresince Antik Taş Ocağı'ndaki "Taşta" konserleri ve Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki konserler saat 21.00; Gümüşlük festival merkezindeki "Suda" konserleri 20.30; Gümüşlük festival merkezindeki "Kumda"-Toprak Ev konserleri saat 20.30'de başlayacak.

21. Gümüşlük Festi̇val Proğrami

Editör: Atila Güvenç