TOBB Savunma Sanayii Meclisi İstişare Toplantısı yapıldı TOBB Savunma Sanayii Meclisi İstişare Toplantısı yapıldı

Haber Merkezi - Kasım ayı ihracat verileri, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin katıldığı toplantıyla İstanbul'da açıklandı. Bu yıl 255 milyar dolar mal, 100 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflediklerini anımsatan Gültepe, hedefe ulaşmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.

Gültepe, kasım ayında 23 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Önceki yıla göre yüzde 5,2 artıdayız. Böylece, tarihimizin en yüksek kasım ayı ihracatına imza attık. Bu ay 2023'te en çok ihracat yaptığımız ikinci ay olarak kayıtlara geçti. 11 aylık ihracatımız 233 milyar dolara yaklaştı. İçeride ve dışarıdaki tüm olumsuzluklara rağmen ocak-kasım dönemini geçen yıla göre artıda tamamladık. 12 aylık ihracatta 255,8 milyar dolara ulaştık. Hizmet ihracatımızda da pozitif gidişat sürüyor. 9 ayda 75 milyar dolardayız. Geçen yıla göre yüzde 14 artıdayız. 12 aylık verilerde ise 98 milyar doları geçmiş bulunuyoruz."

"Hızlı çözümler üretmeliyiz"
Mustafa Gültepe, farklı sektörlerin ihracat rakamlarına değinerek, şunları söyledi:

"Bu ay 3 milyar 172 milyon dolarla otomotivi ilk sırada görüyoruz. Otomotivi, 2 milyar 879 milyon dolarla kimya, 1 milyar 432 milyon dolarla hazır giyim, 1 milyar 396 milyon dolarla elektronik ve 1 milyar 251 milyon dolarla mücevher sektörü takip ediyor. Burada bir konunun altını çizmek istiyorum. Küresel konjonktürün de etkisiyle bazı sektörlerimiz ciddi kan kaybı yaşıyor. Bu sektörlerimizin durumunu gözden geçirmemiz ve hızlı aksiyon alacak çözümler üretmemiz gerekiyor."


IMF'nin ardından OECD'nin de Türkiye ekonomisi için 2023 ve 2024 büyüme beklentisini yükselttiğini hatırlatan Gültepe, OECD'nin Türkiye ekonomisinin 2023 büyüme beklentisini yüzde 4,5'e, 2024 beklentisini ise yüzde 2,9'a çıkardığını ekledi.

"Bu yıl soluklanma yılı"

TİM Başkanı Gültepe, Dünya Ticaret Örgütü'nün 2023 yılı küresel mal ticaret hacmindeki artış beklentisini yüzde 1,7'den yüzde 0,8'e çektiğini belirterek, bu yılın küresel ticarette "Soluklanma Yılı" olarak tanımladı. Gültepe, 2024 ve 2025 için ise beklentilerin pozitif yönde olduğunun altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"İhracatçımızın krediye erişim konusundaki sorunları son birkaç ayda büyük ölçüde çözüldü. En son Merkez Bankası'nın reeskont kredilerinde iskontoyu sabitleme kararını büyük bir memnuniyetle karşıladık. Elbette yatırım ortamını iyileştirecek çözümleri de üretmemiz gerekiyor."

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar