Güncel

2023 tarihin en sıcak yılı olarak tespit edildi

2023, Sanayi Devrimi'nin başladığı döneme göre ortalama sıcaklık artışının 1,48 derece artarak en sıcak yıl olarak tarihe geçti.

Abone Ol

Haber Merkezi - BBC Türkçe'nin haberine göre Avrupa Birliği'nin (AB) iklim izleme servisi Copernicus 2023 fosil yakıtların insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından önceki dönem ortalamasına kıyasla 1,48C daha sıcak geçti. Araştırmada küresel iklim krizine karşı belirlenen hedeflerin tutturulamadığı kaydedilirken ortalama sıcaklık artışının bu derece yüksek olmasının şaşırtıcı olduğu belirtildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi: 

BBC'nin incelediği Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, 200'den fazla gün, yılın ilgili dönemi için yeni bir günlük küresel sıcaklık rekoruna sahne oldu.

Bu son sıcaklık artışı esas olarak, insan etkinliklerinden kaynaklı uzun vadeli ısınmanın üzerine meydana gelen El Niño koşullarına hızlı geçişle bağlantılı.

El Niño, Doğu Pasifik Okyanusu'ndaki daha sıcak yüzey sularının atmosfere ek ısı saldığı doğal bir olay.

Ancak hava sıcaklıkları bu El Niño evresinde alışılmadık bir şekilde erken arttı; El Niño maksimum güce ulaştıktan sonra 2024'ün başlarına kadar tam etkilerin görülmesi beklenmiyordu.

Bu durum birçok bilim insanını iklimde tam olarak neler olup bittiği konusunda kararsız bıraktı.

Amerikan bilim kuruluşu Berkeley Earth'te iklim bilimci Zeke Hausfather, "(2023'ün) neden bu kadar sıcak olduğuna dair gerçekten ilginç bir dizi soru ortaya çıkıyor" diyor.

2023'teki sıcaklığın bir diğer dikkat çekici özelliği de hemen hemen tüm dünyada hissedilmiş olması.

Aşağıdaki haritada da görüldüğü gibi, dünyanın neredeyse tamamı 1991-2020 yılları arasındaki seviyelerden daha sıcaktı; bu dönem, insanların 1800'lerin sonlarında büyük miktarlarda fosil yakıt yakmaya başlamasından öncesine göre yaklaşık 0,9C daha sıcaktı.

Bu rekor küresel sıcaklık, 2023 yılında Kanada ve ABD'deki yoğun sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarından, uzun süreli kuraklığa ve ardından Doğu Afrika'nın bazı bölgelerinde sellere kadar dünyanın büyük bir bölümünde birçok aşırı hava olayının kötüleşmesine neden oldu.