20. Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Şenliği
Doğan BULGUN
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında 26-27-28 Nisan tarihlerinde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan 20. Nevit Kodallı Çoksesli Korolar Şenliği, 52 koroyu ve binin üzerinde koristi Mersin’de misafir edecek.
26-27 Nisan tarihlerinde Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde yer alacak Şenlik, 28 Nisan 2019 Pazar saat 10.00’da Mersin Üniversitesi (MEÜ). Yenişehir Kampüsü Nevit Kodallı Salonu’nda düzenlenecek bir atölye çalışmasıyla sona erecek.
Üç gün süren şenlikte, toplam 15 oturumda 52 koro yer alırken katılımcı korolar ise şunlar: Türkiye Polifonik Korolar Derneği Gençlik Korosu, Adıyaman Bilim Sanat Merkezi Korosu, Mersin Polifonik Korolar Derneği Nevit Kodallı Yetişkinler Korosu, Mersin Polifonik Korolar Derneği Umut Işığı Çocuk Korosu, Antakya Polifonik Korolar Derneği Oda Korosu, Pamukkale Üniversitesi Çok Sesli Korosu, Procne Çok Sesli Kadın Korosu, Sevda Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu, Farkındalık Korosu, Marcias, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Çok Sesli Korosu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi Çok Sesli Korosu, Mersin Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu, Ancora Öğretmenler Korosu, Adana Bilsem Acapella Korosu, Adana Bilsem Çocuk Korosu, Mersin Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi Gençlik Korosu, Adana Bilsem Çok Sesli Korosu, Mersin Oda Korosu, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü Altın Yürekler Çocuk Korosu, Akdeniz Boğaziçi Koleji Çocuk Korosu, Akef Korosu, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Mersin Okulları Korosu (İlkokul Korosu), Ambrossia Choir, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Mersin Okulları Korosu (Ortaokul Korosu), Özel Güney Gelişim Okulları Çocuk Korosu, ANKORO, Özel Mersin Yenişehir Final Okulları Korosu, Antakya Polifonik Korolar Derneği Çocuk Korosu, Özel Mezitli Bahçeşehir Koleji Çocuk Korosu, Özel Ortadoğu Koleji Çocuk Korosu, Antakya Polifonik Korolar Derneği Regularist Gençlik Korosu, Özel Toros Koleji Korosu, Antalya Gazi Anadolu Lisesi Gençlik Korosu, Pamukeli Ortaokulu Korosu, Batıkent Lisesi Çoksesli Korosu, Çoban Yıldızı Çocuk Korosu, Dafne, Saniye Hüsamettin Özaltın Ortaokulu Çoksesli Korosu, Gazi Müzik Kızlar Oda Korosu, Şanlıurfa Çok Sesli Gençlik Korosu, Hüseyin Güvercin Ortaokulu Korosu, Şen Ufuklar Korosu, Kocavilayet Ortaokulu Düş Çocuk Korosu, Toki Köprülü Anadolu Lisesi Korosu, Lisans 2 Korosu, Toros Koleji İlkokul Korosu, Pamukkale Ortaokulu Korosu, Yükselen Sesler Çocuk Korosu, MIP Çocuk Korosu, Ziçev Mersin Korosu ve Ritim Grubu, Özel Mersin Yenişehir Merkez Koleji Korosu,
Etkinlik biletleri Festival Ofis veya www.merfest.org.tr adresinden temin edilebilir.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi…
Ümit Mahallesi Ankara Rüzgârı Korosu “2019 Bahar Konseri”ni gerçekleştirdi
ANKARA Çayyolu’nda çalışmalarını sürdüren “Ümit Mahallesi Ankara Rüzgârı Korosu” 2019 Bahar Konseri’ni gerçekleştirdi. Koro başkanlığını Ayşe Çalışkan’ın, sunuculuğunu Ayla Süer’in yaptığı koronun şefliğini üstlenen Mustafa Ortaç konser ile ilgili duygularını şu cümleleler dile getirdi:
“Çalışmalarımızı tamamlayıp konserimizi başarı ile gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca bu etkinmliğimizde bizleri yalnız bırakmayan çok değerli koro şeflerimiz Ferhat Sarmusak ve Ahmet Turan’a, Kültür Bakanlığı Sanatçısı Nihat Demirbaş’a Ankara’nın seçkin korolarının başkanları Nurtekin demirtaş, Enver Kendirli, Aysun Özulu, Nurhayet Hartevioğlu ve Ülgen Özalp’e de şükranlarını sunuyorum. Bu konserden aldığımız güçle gelecek için daha güzel duyşgular taşıyoruz.”
Kayserililer Korosu 30. Konseri için gün sayıyor
2004 yılında merkezi Ankara’da bulunan Kayseri İli Yardım Derneği çatısı altında çalışmalarına başlayan Tük müziği topluluğu 30. dönem konseri için son hazırlıklarını yapıyor. Ses sanatçısı ve klasik koro şefi Vedat Kaptan Yurdakul yönetiminde çalışmalyarını sürdüren topluluk 15 Nisan 2019 Pazartesi akşamı Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Fârâbi Salonu’nda saat 19.30 bu etkinliği gerçekleştirecek. Sunuculuğunu Faruk Cenap Erdoğan’ın yapacağı konserde, topluluk koro ve solistlerin seslendirecekleri “Yusuf Nalkesen Şarkıları” ile müzikseverlerin karşısında olacak. 2019 Bahar Konseri ile çalışmalarını tamamlayacak olan topluluk Eylül ayı içerisinde bir araya gelerek 2020 yılı için çalışmalarını sürdürecek.
Cengiz Tanç Albümü'ne ‘DESTEK ÇAĞRISI’
ÇAĞDAŞ bestecimizden, yaşamının en verimli çağında aramızdan ayrılan Cengiz Tanç'ın orkestra eserlerinden oluşan bir albümün Çağdaş Sanatlar Vakfı (ÇAĞSAV) tarafından yayımlanması için hazırlanan proje, uygulama safhasına geldi.
Bu proje ile ilgili olarak ÇAĞSAV Başkanı Şefik Kahramankaptan şu bilgileri verdi:
“Şu ana kadar bu proje için, bağış yapıldı. Ancak yeterli değil, kalan maliyetin karşılanabilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç bulunmaktadır. Bin Tl. üzerinde bağış yapanlardan isteyenlerin adları, hazırlanacak CD'nin arka kapağına konulacaktır.
Dileyenler otomatik ödeme talimatı vererek, aylık küçük miktarlarda bağışlarla da bu çabalara destek olabilirler.
Siz değerli sanatseverlerin bu destek çağrımıza yanıt vermeniz, çevrenize de duyurmanız bize güç verecektir.”
Bağışlarınızı Çağdaş Sanatlar Vakfı’nın Yapı ve Kredi Bankası Cevizlidere Şubesi’ndeki 80620322 Tl. numaralı hesabına yatırabilirsiniz. IBAN TR09 00067 01 0000000 8062 0322
ÇAĞSAV bugüne dek ‘ÇAĞSAV Müzik’ etiketi altında, çoğunun kapaklarında Türk ressamlarının tabloları bulunan, Türk besteci ve icracılarından özgün kayıtları içeren 16 CD yayınladı.
KİMDİR?
10 Nisan 1933 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Albay Selahattin Tanç'ın görevleri nedeniyle eğitiminin ilk ve orta bölümünü Anadolu'nun çeşitli kentlerinde tamamlayan Cengiz Tanç, Ankara Atatürk Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarında keman dersleri almaya başladı. 1952 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'na girerek, Ahmed Adnan Saygun'dan eğitim aldı. 1953'te İngiltere'ye gitti. Londra Guildhall Müzik Okulu'nda Prof. Compton'un yönetiminde armoni, kontrpuan ve yirminci yüzyıl müziği konularında eğitim gördü.
1956'da yurda dönerek Ankara Devlet Konservatuvarı'ndaki Kompozisyon Bölümü öğrenciliğine devam edip, 1960'ta ileri Devre Kompozisyon Bölümü'nden mezun oldu. ADK'ye solfej öğretmeni olarak atandı. Bülent Arel'den tonmayster eğitimi aldı ve Ankara Radyosu'nda bu dalda görev yaptı.
1968'de Ankara Radyosu'nda Batı Müziği Şube Müdürü ve Çok Sesli Müzik Şube Müdürü olan Tanç, 1973'te Devlet Opera ve Balesi'nde dramaturg olarak görev aldı. Aynı yıl Çağrışımlar başlıklı senfonik bölümü besteledi. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda Kompozisyon Ana Sanat Dalı öğretim üyesi ve başkanlık yaptı.
1984-1985 yıllarında Fullbright araştırma bursu ile ABD'ye giderek incelemelerde bulundu. Vincent Persichetti ve Milton Babbitt ile çağdaş müzik teknikleri üstünde çalıştı, Juilliard Müzik Okulu ve Columbia Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. 1997 Temmuz ayında Sicilya'da yer alan Akdeniz Müzik Konferansı'nda bestecinin Viyolonsel Konçertosu seslendirildi.
Cengiz Tanç, 16 Aralık 1997'de İstanbul'da hayata veda etti.