Kültür-Sanat

2. Uluslararası İstanbul Koro Festivali başlıyor

15 koro ve 302 koristten oluşan festivalde, İstanbul'un meydanlarından müzik sesleri yükselecek.

Abone Ol

Atila Güvenç

Çok sesli ve çok kültürlü İstanbul'un yaşamını sahneye taşıyan, İstanbul Koro Festivali, bu yıl uluslararası bir kimlik kazanarak Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu ile Beşiktaş ve Kadıköy Meydanı'nda ücretsiz olarak izlenebilecek.

İlk kez geçtiğimiz yıl yapılan İstanbul Koro Festivali, bu yıl uluslararası bir kimlik kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür'ün, 302 koristin yer aldığı 15 koro ile düzenlediği 2. Uluslararası İstanbul Koro Festivali, 16-17-18 Ağustos 2024 günlerinde şehrin meydanlarında halk ile buluşacak.Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel "Demokrasi Yüzyılı" etkinlikleri kapsamında ilki geçen yıl, 12-20 Ağustos 2023 tarihleri arasında, İstanbulu'un 7 ayrı noktasında 27 koro, 900 korist ile gerçekleştirilen İstanbul Koro Festivali, bu yıl uluslararası kimliğe kavuştu.

Seslerin birlikteliğinden doğan gücü, İstanbulluların sesleriyle daha da güçlendirecek denilerek gerçekleştirlen İstanbul Koro Festivalinde; Chromas, We Play Choral, Voci Contra Tempo, Acapella Boğaziçi, İTÜ Acapella, MÜZED Muammer Sun Korosu, Büyükçekmece İshakoğlu Musiki Derneği, Beylikdüzü Çoksesli Gençlik Korosu, Vokal Akademi Pop & Caz Korosu, SANSEV Minikler Korosu, Lazika, Choreos, İstanbul Voices, Gürcü Sanat Evi Çoksesli Korosu ve Ruhi Su Dostlar Korosu festivalde farklı müzikleri ile yer alacaklar.

Uluslararası katılımcılar, atölye, söyleşi programlarıyla kapsamı genişleyecek festival ile; Her yaş grubundan İstanbullunun koro müziği ile duyuşsal, bilişsel ve devinişsel alanlarda farkındalıklarını artırmak, toplumsal bütünleştirici kültür dinamikleri ile müzik eğitiminin eğitsel ve toplumsal alana yayılmasında etkin ve özendirici olmak, koro müziği icracısı ve oluşumlarını bir araya getirerek mesleki, sosyal, kültürel bütünleşmeye ve bilgi alışverişine ortam hazırlamak,kentimizin ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlamak amaçlandığı belirtiliyor

Uluslararası katılımcılar, atölye ve söyleşi programlarıyla kapsamı genişleyen 2. Uluslararası İstanbul Koro Festivali'nin Genel Sanat Direktörlüğünü koro şefi öğretim görevlisi Kübra Şenyaylar üstlenirken, festivalin seçici kurulunu Prof. Dr. Hasan Uçarsu, Doç. Canan Özgür, Dr. Öğr. Gör. Bülent Halvaşi, Dr. Öğr. Gör. Erhan Torlular, Dr. Öğr. Gör. Turgay Erdener, Eğitimci - Kültür Tarihi Araştırmacısı İncila Bertuğ ve Öğr. Gör. Handan Tunca oluşturdu. Festival programı, müzisyenlere yapılan çağrı ile koro başvuruları alınarak belirlendi.

2. Uluslararası İstanbul Koro Festivali'nin kapanış konserinde Masis Aram Gözbek şefliğinde, başvurular aracılığıyla belirlenen ve 3 gün boyunca farklı kültürlerden 4 eseri çalışacak olan kadro, 18 Ağustos Pazar akşamı saat 20.00'de "Festival Korosu" olarak CRR'de farklı bir performansa adını yazdıracak.

Festival katılımcısı koroların CRR Konser Salonu, Beşiktaş ve Kadıköy Meydanı'nda sahne alacağı konserler tüm İstanbullulara ücertsiz olarak açık. CRR'de gerçekleşecek konserlerin ücretsiz biletleri ise İstanbul Senin uygulamasından temin edilebiliniyor.    

İSTANBUL KORO FESTİVALİNİN  GÜNCESİ

CRR (16 Ağustos 2024 Cuma)

20.00 Büyükçekmece İshakoğlu Musiki Derneği

20.20 Beylikdüzü Çoksesli Gençlik Korosu

20.40 İTÜ Acapella

21.00 Vokal Akademi Pop&Caz Korosu

KADIKÖY MEYDANI (17 Ağustos 2024 Cumartesi)

20.00 SANSEV Minikler Korosu

20.20 Lazika

20.40 Acapella Boğaziçi

21.15 MÜZED Muammer Sun Korosu

21.35 Choreos

KADIKÖY MEYDANI (18 Ağustos 2024 Pazar)

20.00 Atölye Korosu

20.20 İstanbul Voices

20.40 Gürcü Sanat Evi Çoksesli Korosu

21.10 Voci Contra Tempo

21.30 Chromas

BEŞİKTAŞ MEYDANI (18 Ağustos 2024 Pazar)

19.30 Ruhi Su Dostlar Korosu

20.00 We Play Choral