NAZ AKMAN/ANKARA - Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2023 Kasım Ankara Kültür ve Turizm raporu açıklandı. Kültür, inanç, tarih, sağlık, doğa, gastronomi, deniz, kongre, fuar gibi turistlere pek çok alternatif seçenek sunan Türkiye, 2023’ün ilk yarısında deprem, seçim ve enflasyon gibi nedenlere bağlı olarak beklenen turizm hedefinde aksaklıklar yaşasa da gelen turist ziyaretçilerinin dünya sıralamasında 50.45 milyon ile dördüncü sırada yer aldı. Dünya Turizm Örgütü’nün kişi başı turizm geliri dünya sıralamasında ise ABD 2 bin 658 dolarla birinci sırada yer alırken Türkiye de 816 dolarla yedinci sırada yer alarak 10 ülke arasına girdi. Gelen turistler 41.2 milyar dolar para harcadı. Söz konusu rakamlar yılın ilk 11 ayına ilişkin Türkiye turizminde önemli oranda artış olduğunu ortaya koyuyor.
Yabancılar en fazla Çankaya’da konakladı
Çoğunlukla sağlık, kültür, tarih ve kongre turizminin yükselişte olduğu Başkent Ankara’da ise bu yıl özellikle sağlık turizminde yüzde 20 büyüme gözlemlendi. 2023’ün ilk 10 ayında 436. 861’i yabancı olmak üzere toplam 2 milyon 868 bin 100 kişi Ankara’da konakladı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü konaklama verilerine göre yabancılar en fazla Çankaya’da konakladı. Yılın ilk 11 ayında milletlerine göre Ankara’da konaklayanlar arasında Irak, İran, ABD, Azerbaycan, Almanya, Rusya, Çin ve İtalya gibi ülkeler yer aldı.
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2023 Kasım Ankara Kültür ve Turizm raporunun sağlık turizmi bölümünde ise dikkat çekici verilere yer verildi. 426 yetkilendirilmiş sağlık turizmi, 115’i yetkilendirilmiş aracı kuruluş olmak üzere toplam 541 sağlık kuruluşu Ankara’da hizmet verdi. Yıl içinde 29. 916 ile en fazla yabancı hasta Ocak ayında Ankara’ya geldi. Yabancı hastalar en çok acil tıp, diş hekimliği, iç hastalıkları, aile hekimliği ve göz hastalıkları alanlarında hizmet aldılar.
32 ülkeden toplamda 9 bin 282 uçak Ankara’ya indi
Yılın ilk 11 ayında 278.302 yabancı sağlık hizmeti alarak 834. 906. 000 dolar gelir bıraktı. Sağlık hizmeti alan gurbetçi Türk vatandaşları sayısı ise ilk 11 ayda 1. 262.740 oldu. Esenboğa Havalimanı verilerine göre de gelen toplam turist sayısı 587.456. En fazla gelen uçağın geldiği ülke 1951 ile Almanya oldu. 2023’ün ilk 11 ayında 32 ülkeden toplamda 9 bin 282 uçak Ankara’ya indi.
77 rakamıyla Türkiye’nin müze zengini kenti olan Ankara’da en çok ziyaret edilen müze 566 bin 727 ile Cumhuriyet Müzesi oldu. Sırasıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, Gordion Müzesi, Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Resim Heykel Müzesi en çok ziyaret edilen diğer müzeler arasındaki yerini aldı. Kentteki 60 özel müzeyi toplamda 2 milyon 229 bin 153 kişi ziyaret etti.
Çubuk turşusu, Kazan kavunu, Kalecik ekmeği, Ayaş dutu, Gölbaşı sevgi çiçeği gibi toplamda 39 coğrafi işaretli ürüne sahip olan Ankara kültürel değerler anlamında da büyük bir öneme sahip. Sof, telkâri, bakır, Seymenlik, sinsin oyunu, Akköprü gelenekleri, tulum oyunu, Türk okçuluğu gibi toplamda 43 somut olmayan kültürel mirasa sahip olan Ankara aynı zamanda sanatsal anlamda da yoğun talep gösterilen şehirlerden biri. 13 devlet, 40 belediye, 13 özel olmak üzere toplamda 66 tiyatro salonuna sahip olan Ankara’da 93 sanat galerisi mevcut. Ayrıca 8 kentsel sit, 6 tarihi sit, 862 arkeolojik sit ve beş diğer olmak üzere 881 sit alanı olan Ankara’da 2 bin 248 taşınmaz kültür varlıkları bulunuyor.
Şahin, “Deprem iç turizmi olumsuz etkiledi”
TÜRSAB Orta Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Engin Şahin, 816 dolar ile ülkemizin kişi başı turizm gelirlerinde önemli bir artış yaşandığını, hedefin ise 1,500 dolar olduğunu belirterek 2024 hedefinin, 60 milyon turist, 55 milyar dolar gelir olduğunu ifade etti. Şahin, “Sene başında önemli iptaller yaşadık bu bizleri ümitsizliğe itmişti, deprem, seçim derken ilk yarıda aksamalar yaşandı. Turizm oldukça hassas bir alan. Deprem iç turizmi olumsuz anlamda etkiledi, pek çok acente yıkıldı, bazı tarihi turistik noktalar zarar gördü, özellikle gastronomi ile ön plana çıkan Hatay gibi kentlerimiz depremden zarar gördü. Kongreler toplantılar iptal edildi uzun süre yapılmadı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen açıklanan rakamları incelediğimizde özellikle pandemi sonrası Avrupa ülkelerinin toparlanamamasından kaynaklı bir avantajla ülkemizde Türk Hava Yolları’nın gücü ve uygun fiyat seçenekleri dolayısıyla gelen turist sayısında önemli bir artış yaşandı. Gelen kişi sayısıyla dünya ülkeleri arasında dördüncü sırada yer alıyoruz, gelir sayısı bakımından da altıncı sıradayız. 100’üncü yıl hedefimiz 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelirdi. Gelen turist sayısını yakaladık ama gelir konusunda geride kaldık” dedi.
Kış turizminde hareketlilik
Yaz turizminde en çok tercih edilen ülkelerden olan Türkiye’nin kış turizmi konusunda da gelişme kaydettiğini ifade eden Şahin, “Gastronomiyi ön plana çıkarıyoruz, tarih kültür, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yeni ürünler ortaya çıkarılıyor. Ürün sayısını artırmaya çalışıyoruz, elimizde hammadde var ama ürüne dönüştürmek gerekiyor. Kış turizminde önemli bir gelişme var, bakanlık ve belediyeler pek çok yere yeni kış turizm merkezi açtılar. Kış turizmi neden önemli, sezonun kısa olması ama buna karşın getirisinin yüksek olması dolayısıyla bu alanda kalkınmaya ihtiyacımız var. Sivas, Konya, Isparta gibi 14 farklı noktada yeni kayak merkezleri açıldı. Devlet kış turizminin canlanması için önemli destekler sunuyor, gastronomi tarih kültüre destek veriyor” diye konuştu.
Ankara sağlık turizminde gelişiyor
Ankara’da her sene sağlık turizminde yüzde 20 oranında büyüme kaydedildiğini söyleyen Şahin, “Ankara’ya en çok gelen ve konaklayan milletler arasında Irak, İran, ABD, Azerbaycan, Almanya, Rusya, Çin, İtalya yer alıyor. Bu listede ön sırada Irak’ın yer almasının nedeni sağlık, İran’ın ise vize başvurularını Ankara’dan yapması. Her ne kadar Ankara sağlık turizminde önemli gelişmeler kaydedilse de kötü reklam nedeniyle olumsuz etkileniyoruz. Medikal veya kozmetik sağlık için Ankara’ya gelen yabancılar ülkelerine döndükten sonra yaşadıkları olumsuz yan etkiler dolayısıyla kente karşı olumsuz bir reklama neden oluyor. Sağlık Bakanlığı’nın merdiven altı yerleri daha sık denetlemesi, burada yapılan işlemler veya doktor hataları sigortalanmalı ki sağlık için Türkiye’ye gelenler ülkesine geri döndüğünde olası aksaklıkları çözebilmek için bir güvenceye sahip olsun” dedi.
2 milyon 229 bin 153 kişi müzeleri gezdi
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklanan 2023 Kasım Ankara Kültür ve Turizm raporunda Başkent Ankara’da yılın ilk 10 ayında 436.861’i yabancı olmak üzere toplam 2 milyon 868 bin 100 kişi konakladı, 278.302 yabancı sağlık hizmeti almak için kente geldi. 566 bin 727 ile en çok ziyaret edilen müze Cumhuriyet Müzesi oldu.
Editör: Ramazan Atabey
Yorumlar