Tekvandonun duayeni Kayhan Aytar hayatını kaybetti Tekvandonun duayeni Kayhan Aytar hayatını kaybetti

19 Mayis Stadyum Ali Unal (19)ALİ ÜNAL - 1936 yılında yapımı tamamlanmıştı. 5 yıl önce yıkılan tarihi 19 Mayıs Stadı’nın yerinde, modern ve etkileyici bir stadyum yükseliyor.
Taraftarların ve futbolu sevenlerin merakla bitmesini ve hizmete girmesini beklediği stat, 2032 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nın önemli maçlarına ev sahipliği yapacak listede yer alıyor.
Başkent Ankara’nın simge ve tarihi yapılarından biri olan; Ankaragücü, Gençlerbirliği, Hacettepe, Ankara Demirspor, Şekerspor, PTT, Sitespor ve Petrolofisi gibi Başkent’in futbol takımlarına ev sahipliği yapan 19 Mayıs Stadyumu, 2 yıl süren inşaatın ardından, 15 Aralık 1936’da hizmete açıldı. İtalyan Mimar Paolo Vietti-Violi’nin çizdiği proje, yarışma sonucunca tasarlanan bir dizi spor kompleksinin ilki olma özelliği taşımaktaydı ve resmi ve özel törenler için de kullanıldı. Ulusal maçlarda, Avrupa kupalarında önemli takımlarını Başkent’te ağırlayan stat, aynı zamanda geçmişte Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın vazgeçilmez adresi oldu. Hizmete girdiğinde, önceleri 30 bin kişiyken, koltuk döşenmesinin ardından 20 bin taraftarı, ortak heyecan ve coşkuda buluşturdu. Onlarca sevince, hüzne, hayal kırıklığına tanıklık etti.
1954 YILINDA İLK GECE  MAÇI OYNANDI
19 Mayıs Stadı, 8 Temmuz 1954 tarihinde ışıklandırıldı. İlk gece maçı, Ankara Demirspor ile Gençlerbirliği arasında oynanırken, 2-2 sonuçlandı. 6 Mart 2014 tarihine kadar, Milli takım bu statta 29 maça çıktı. Bu müsabakalarda; 14 galibiyet, 6 beraberlik, 9 yenilgi aldı. Bu maçların 8’i Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası elemeleri çerçevesinde oynandı. 19 Mayıs Stadı’na, son olarak İsveç Milli Takımı geldi. Özel karşılaşmayı, Türkiye 2-1 kazandı. Stattaki son resmi milli maç 31 yıl önce oynandı. 1994 Dünya Kupası Grup elemelerinde San Marino ile 28 Ekim 1992’de Ankara’da karşı karşıya gelen ay-yıldızlılar, sahadan 4-1 galip ayrıldı.
YIKILMA VE YENİLENME…
19 Mayıs Stadı’nın yıkım ve yenilenmesi çalışmaları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2017 yatırım planı içinde ilk kez yer aldı.
Başlangıçta Stat 2 yılda bitirilmesi düşünüldü. İlk projede, 19 Mayıs Stadı’nın da içinde bulunduğu toplam 450 bin metre kareyi bulan alanda, ana unsur 19 Mayıs Stadı olarak ele alınırken, kompleks içinde yer alan ve diğer amatör branşlara hizmet eden spor salonları ve tesislerin yıkılması planlandı.
19 Mayis Stadyum Ali Unal (18)BAŞKENT ANKARA UNUTULMUŞTU
Türkiye’de son yıllarda çok sayıda stat yapılıp, hizmete girerken, yeni 19 Mayıs Stadı’nın inşaatı bir süre köşede unutuldu.  Gaziantep’ten İzmir’e, Antalya’dan Giresun’a, Konya’dan Bursa’ya, Sakarya’dan Kocaeli’ne, Trabzon’dan Samsun’a onlarca eski stat yıkıldı ve yerlerine yenisi inşa edildi. Türk ve Başkent futboluna 82 yıl hizmet veren 19 Mayıs Stadyumu da yapı ile ilgili çürük raporunun açıklanmasının ardından, yerine yeni bir stadyum yapılması için 4 Ağustos 2018’de yıkımına başlandı.
Stat inşaatı nedeniyle, 19 Mayıs Spor Kompleksi içerisinde bulunan, yüzme havuzu, tenis kulübü, atletizm sahası, eskrim tesisi, amatör maçların oynandığı sahalar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Türkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şube binaları da yıkıldı. Projede, stada 4 koldan giriş yolu görünüyor. Atatürk Spor Salonu’nun içinde kaldığı bölümün yıkımına da kısa süre içinde başlanacağı belirtiliyor.
2018 yılında yıkımına başlanan stadın projesinin ihalesi, 4 yıl sonra 2022 yılının Mayıs, temeli de 2022 yılının Temmuz ayında atıldı. İlk aşamada, uzun süren zemin etüt çalışması tamamlanırken, geçen sürede stadın tribünleri de yükselmeye başladı. Yeni 19 Mayıs Stadı’nın 2024 yılında bitirilmesi planlanıyor.
19 Mayis Stadyum Ali Unal (16)STAT KAPASİTESİ SÜREKLİ DEĞİŞİM GÖSTERDİ
Türkiye, UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenlemek için aday olurken, maçların oynanacağı statlar listesinde 8 kentle birlikte, Başkent Ankara da yeni yapılacak 19 Mayıs Stadı ile yer aldı. Türkiye Futbol Federasyonu, adaylık sürecinde hazırladığı dosyaya, yapımının turnuva tarihine kadar tamamlanması öngörülen 19 Mayıs Stadı’nı da ekledi. Yarı final maçları için en az 50 bin kapasiteli stadyum gerektiğinden, daha önce, 45 bin kapasite olarak planlanan yeni 19 Mayıs Stadı’nın kapasitesi yükseltildi. Yeniden inşa edilmekte olan stadyumun, Türkiye’nin EURO 2024 ev sahipliği için UEFA’ya teslim ettiği dosyada, turnuva için hazır olacağı aktarıldı.
Yine, 12 Nisan 2023 tarihinde, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından, 2028 ve 2032 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahibi olabilmek için UEFA’ya bildirilen dosyadaki stadyumlar arasında yer aldı.
Yeni stadın yapımı, belirlenen programa uymazken, 2024 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenleme hakkını Almanya aldı. 2023 yılının ekim ayında yapılan UEFA toplantısında, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahipliğini, İtalya-Türkiye ortaklığı kazandı.
Organizasyon, iki ülkedeki 10 kentte yer alan 10 statta yapılacak
Türkiye’den 5 kent ve 5 stat bu önemli turnuvadaki maçlarda binlerce taraftarı konuk edecek. Önce 45 bin, sonrasında en az 50 bin seyirci kapasiteli olarak planlanan yeni 19 Mayıs Stadı’nın son aşamada 45 bin seyirci kapasiteli olacağı ifade ediliyor.Yeni stadyumun gerekmesi durumunda seyircinin tribün sayısı portatif sistemle 50 bine çıkarılabilecek.
İç dizaynı, yeni formatı ve dış mimarisiyle modern bir görünümünde inşa edilen Yeni 19 Mayıs Stadı; Ankara Tren Garı, Ankara Otobüs Terminali ve metro hatlarına yakınlığı, konumu bakımından da kentin birçok yerleşim yerine ulaşım açısından kolaylığından ötürü taraftarlara ve futbolu sevenlere büyük avantaj sağlıyor.

Editör: Ramazan Atabey