İzmir'de Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin kapatılmaması protesto edildi İzmir'de Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin kapatılmaması protesto edildi

CEMRE POLAT/ANKARA- İşçi Filmleri Festivali, uzun bir aradan sonra ilk kez başkentli sinemaseverlerle bir araya gelecek. Bu yıl 18’incisi düzenlenen festival, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinema tutkunlarını ağırlayacak. 18. İşçi Filmleri Festivali, 14 Ekim Cumartesi günü (bugün) saat 18.30'da Kavaklıdere Sineması'nda gerçekleşecek açılış etkinliği ile start alacak. 
Oyuncu Gözde Duru'nun sunuculuğunu üstlendiği etkinlikte, Sputnik'te greve çıkan gazeteciler, direnişteki FEDAŞ işçileri, el emeği üreticisi kadınlar ve özel okul öğretmenleri, kendi mücadele hikayelerini paylaşacak. 18. İşçi Filmleri Festivali, 14 Ekim Cumartesi ve 19 Ekim Perşembe günleri arasında Kızılay’da bulunan Mülkiyeliler Birliği binası ile Kavaklıdere Sineması’nda sinemaseverlere işçi haklarına ve toplumsal adalet konularına dikkat çeken film seçkisini sunacak. 
18 yıldır geleneksel olarak her yıl mayıs ayında düzenlenen festival, pandemi sebebiyle verdiği aradan sonra yolculuğuna devam ediyor. Verilen 3 yıllık aranın ardından ilk kez başkentlilerle buluşan festival, 14 Ekim Cumartesi günü (bugün) saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda sanatseverlere “Merhaba” diyecek. Festivalin açılış filmi ise “Aşk, Mark ve Ölüm” olacak. 
“Sponsorsuz, Yarışmasız, Ücretsiz ve Alternatif Festival”
18 yıl önce “Sponsorsuz, Yarışmasız, Ücretsiz ve Alternatif Festival” sloganıyla yola çıkan İşçi Filmleri Festivali, bu yıl da gönüllülerin iş birliği ile sinemaseverlerle buluşacak. DİSK Basın-İş, Sine-Sen, Halkevleri ve Sendika.Org'un kurucusu olduğu İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara programının destekçileri arasında Ankara Tabip Odası, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Kült Kavaklıdere ve Mülkiyeliler Birliği gibi kuruluşlar yer alıyor.
Pandeminin ardından ilk defa Ankaralıları salonlarda ağırlayacak olan festival, Kavaklıdere Sineması’ndaki açılış etkinliği ile başlayacak. İşçi Filmleri Festivali, izleyicilere neredeyse bir hafta boyunca ücretsiz olarak sosyal adalet, işçi hakları ve dayanışma temalarını işleyen yirmiye yakın filmden oluşan özel seçkiyi sunacak.
Grup Tersname’nin müzik dinletisi ile yer alacağı açılış gecesinde grevdeki gazeteciler, direnen enerji işçileri, el emeği üreticileri kadınlar ve özel okul öğretmenleri mücadelelerini anlatacak. Açılışta yönetmenliğini Cem Kaya’nın yaptığı ve Almanya’da yaşayan Türk göçmenlerin bağımsız müzik kültürüne odaklanan “Aşk, Mark ve Ölüm” belgeseli seyirci ile buluşacak. Festival kapsamında tamamı ücretsiz olan gösterimler, akşam Kavaklıdere Sineması’nda gündüz ise Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleşecek.  
Ceren İskit, “Festivali çok güzel temsil edecek özel bir film seçkimiz var”
Festival gönüllüsü Ceren İskit, programın ayrıntılarını gazetemize anlattı. Uzun sürenin ardından Ankara izleyicisi ile buluşmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden İskit, “Pandemi sonrası seyirciyle ilk kez yüz yüze buluşuyoruz. Festivali en son 2019’da düzenlemiştik, 2020’de ise koronavirüs sebebiyle online (çevrim içi) olarak yürütmüştük. 
Normalde Ankara İşçi Filmleri Festivali’ni de İstanbul’la eş zamanlı olarak mayıs ayında yapardık ama bu yıl özel bir durum olduğu için programı deprem bölgesinde, Hatay’da yaptık. 27 Mayıs haftasında Ankara ekibi Hatay’da çalıştı. Ankara’daki festival ise ilk defa ekim ayına kaymış oldu. Önümüzdeki yıllarda programımızı yine eş zamanlı olarak mayıs ayında gerçekleştireceğiz. 
Festival kapsamında 15’e yakın film gösterilecek. Bu filmlerin hepsi geçtiğimiz yıllarda yapılan başvurular arasından özenle seçildi. Güzel bir seçki olduğunu düşünüyoruz. Tam işçi filmleri festivalini temsil edecek filmler var. Ayın 15’inde Kavaklıdere’de gösterim olmayacak, programa Mülkiyeliler’de başlayacağız. Ayın 16’sından itibaren akşam gösterimleri Kavaklıdere Sineması’nda gerçekleştirilecek. Gündüz seansları ise Mülkiyeliler’de gerçekleştirilecek” dedi.
Film gösterimleri yarın Mülkiyeliler Birliği’nde başlıyor
Festival kapsamında Mülkiyeliler Birliği’nde 15 Ekim Pazar günü “Aşk, Mark ve Ölüm”, “Dar Ayakkabıyla Yaşamak” ve “Yaramaz Çocuklar”; 16 Ekim Pazartesi günü “Zeytinliğin Ardı”, “Metamazon” ve “Fatma’dan Sonra 40 Yıl”; 17 Ekim Salı günü “Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada”, “Moloz’da Çekiç Sesleri” ve “Lacivert Gece”; 18 Ekim Çarşamba günü “Çöpün Dünyası”, “İşçilerin Haziranı” ve “Kızıl Şehir”; 19 Ekim Perşembe günü ise “Beyaz Motosiklet, Devrimin Beyaz Küheylanı”, “Örgütlendikçe Güçleniyoruz” ve “Carare’nin Yeniden Doğuşu” adlı yapımlar sinemaseverlerle buluşacak.
Kavaklıdere Sineması’nda ise 16 Ekim Pazartesi günü “Beyaz Motosiklet, Devrimin Beyaz Küheylanı”, “İşçilerin Haziranı” ve “Moloz’da Çekiç Sesleri”, 17 Ekim Salı günü “Fatma’dan Sonra 40 Yıl”, “Dar Ayakkabıyla Yaşamak”, Örgütlendikçe Güçleniyoruz”, “Zeytinliğin Ardı”, “Çöpün Dünyası” ve “Metamazon”, 18 Ekim Çarşamba günü “Yaramaz Çocuklar”, “Metamazon” ve “Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada”, 19 Ekim Perşembe günü ise “Lacivert Gece” ve “Kızıl Şehir” yapımları gösterilecek.

Editör: Ramazan Atabey