İSTANBUL (AA) - Gayrimenkul sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren 18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi, bu yıl "Şehrini Vicdanla Tamamla" temasıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenleniyor.

GYODER'den yapılan açıklamaya göre, sektörden pek çok aktörle kurumun desteğiyle gerçekleştirilen zirve, 6 Şubat depremlerini konu alan "Umut Çizgisi" belgeseli gösterimiyle başladı.

Belgeselde, 11 ili etkileyen depremlerden sonra GYODER'in bölgede gönüllü yürüttüğü 100 bin konuta ilişkin planlama ve tasarım çalışmaları anlatıldı.

Açıklamada, zirvedeki konuşmasına yer verilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, dünyanın iklim değişikliği ve şehircilikle ilgili çok büyük bir risk altında olduğunu belirtti.

Tuzcuoğlu, "Tarihimize baktığımızda yaşanan göçlerin büyük kısmının iklim değişikliği krizi sebebiyle olduğunu görüyoruz. Orman yangınları, seller, deprem, denizlerdeki müsilajlar hepsi yaşanan iklim değişikliği ile ortaya çıkıyor. Her alanda yeşil dönüşümü başlatmalıyız. Aksi takdirde bu tahribatlarla karşı karşıya kalırız. İstanbul'da riskli yapılardaki iyileşmeyi sağlamak için sahadayız." ifadelerini kullandı.

Şu anda 170 bin yapının iyileştirilme sürecinin devam ettiğini kaydeden Tucuoğlu, " 'Bizim Şehir' adında bir pilot uygulama yaptık. Burada ana kriterlerimiz; şehirlerin kimlikli, sağlıklı, insan merkezli, çevreci ve teknolojiyi insana faydalı olarak kullanan şehirler olarak ortaya çıktı. Biz bir medeniyet kuracaksak bu perspektiften bakabilmeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

- "Ülkemizi daha güçlü, güvenli ve sürdürülebilir bir geleceğe taşımalıyız"

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu da bu yıl zirvenin açılışını, 8 ay önce tüm ülkeyi yasa boğan ve derinden etkileyen deprem felaketine dikkat çekmek için hazırladıkları belgeselle yaptıklarını belirtti.

Geçen yıl zirvenin temasının "Rota Yeniden Oluşturuluyor" olduğun anımsatan Kalyoncu, "Bu yıl rota bizi depremle birlikte vicdanımıza getirdi. Bu yıl zirvemizin ana temasına 'Şehrini Vicdanla Tamamla' dedik. 'Kalbi eğitmeden, aklı eğitmek eğitim değildir. Vicdan olmadan bilgi sahibi olmak tehlikelidir' demiş Aristo. Deprem, bizlere 'vicdandan mahrum kalan aklın', enkaz altında kaldığını gösterdi. Akıllı şehirler kavramı da bu depremlerde enkaz altında kaldı." ifadelerini kullandı.

Kalyoncu, "Şehrini Vicdanla Tamamla" derken sadece binaların, yolların veya altyapının inşasını kastetmediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ifadeyle şehri yaşayan insana odaklanıyoruz, şehirde yaşam mücadelesi veren, şehirle kavga eden, savaşan, insanı yok eden anlayışa karşı çıkıyoruz. Şehirler, sadece binalardan ibaret değildir. İnsanoğlunun topluluklar halinde yaşadığı yerlerdir. İşte tam da bu yüzden 'akıllı şehir' kavramını sevmiyorum. Akıllı değil vicdanlı şehirler önemlidir. Bu vicdanlı şehir dönüşümüne de ancak gayrimenkul sektörü liderlik edebilir. Bizler, şehirlerimizin tasarımından, gelişimine, sürdürülebilirliğine ve yaşanabilirliğine kadar birçok aşamada etkin bir şekilde yer alıyoruz. Bu sorumluluğumuzu vicdanla taşımak zorundayız. Çocuklarımızın vicdanlı şehirlerde yetişebilmesi için. Şehirlerimiz vicdanla imar edilmeli ki, biz ve bizden sonraki nesiller vicdanla yaşayabilsin."

- "Sürdürülebilir şehirlerin nasıl yaratılacağına odaklanmak gerekiyor"

Oxford Üniversitesi'nden Küreselleşme ve Kalkınma Profesörü Ian Goldin da 21. yüzyılın değişiklikleri ışığında şehirleri yeniden inşa etmenin daha da önemli hale geldiğini aktardı.

Goldin, "Dehşet verici felaketler, depremler, yıkımlar, savaşlar şehirlerin geleceği hakkında yeniden düşünme fırsatı yaratır. Her şeyden önce eşit, sürdürülebilir şehirlerin nasıl yaratılacağına odaklanmak gerekiyor. Daha eşit toplumlarda fırsat yaratmak istiyorsak, uygun fiyatlı konut, toplu taşıma, eğitim sistemi, sağlık sistemleri ve daha fazla insanı kaldırabilen diğer destekleyici altyapı gibi konulara yönelmeliyiz." açıklamasını yaptı.

CHP'li Yücel'den Bakan Şimşek'e: "Sen de genel başkanın kadar ekonomistsin" CHP'li Yücel'den Bakan Şimşek'e: "Sen de genel başkanın kadar ekonomistsin"

- Afet sonrasında yeniden yapılanma konuşuldu

Zirve kapsamında moderatörlüğünü GYODER Başkan Yardımcısı Cem Yılmaz’ın yaptığı "Afet Sonrası Yeniden Yapılanma; Sosyal, Ekonomik, Fiziksel" başlıklı panelde Çinici Mimarlık Kurucusu Can Çinici, DB Architects Kurucusu Bünyamin Derman ve Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç yer aldı.

Panelde deprem sonrası GYODER'in bölgede yaptıklarına ve işbirliği kültürüne dikkat çekildi. Ardından GYODER Sosyal Komite Başkanı Yezdan Kanaat, derneğin ana vizyonu olan ve "tabiat, toplum, teknoloji ve tasarımdan" oluşan 4T prensiplerini karşılayan şirketlere verilecek GYODER 4T Sertifikası'nı tanıttı.

GYODER Propteck Komitesi Başkanı Mehmet Sakin, Proptech Hub'ın, GYODER Tasarım Komitesi Başkanı Elif Ertekin de Design Hub'ı tanıttı.

Zirve, bu yıl 2. kez GYODER GYO Komitesi'nin katkılarıyla verilen GYO Ödülleri'ne de ev sahipliği yaptı.

Bu yıl "Sürdürülebilirliğe Katkı Ödülü"ne Akfen GYO, "Pay Başına En Çok Temettü Dağıtan GYO Ödülü"ne Akmerkez GYO, "Bireysel Yatırımcı Sayısını En Çok Artıran GYO Ödülü"ne Sinpaş GYO, "Gayrimenkul Yatırımlarını En Çok Artıran GYO Ödülü"ne Torunlar GYO, "Toplam Kurumsal Yatırımcı Yüzdesi En Çok Olan GYO Ödülü"ne ise Ziraat GYO layık görüldü.

Kaynak: aa