Dünya

13 ülkeden İsrail'e uyarı

İsrail ordusu, Gazze'deki saldırılarına 224 gündür devam ederken dünyanın önde gelen 13 ülkesinin dışişleri bakanları, İsrail'e ortak bir mektup göndererek Refah'a yönelik geniş çaplı bir kara saldırısının sonuçlarına karşı uyardı.

Abone Ol

İsrail ordusunun Gazze'nin güneyinde bulunan Refah kentine başlattığı kara saldırısına tepkiler devam ediyor.

Dünyanın önde gelen 13 ülkesinin dışişleri bakanları, İsrail'e ortak bir mektup göndererek Refah'a yönelik geniş çaplı bir kara saldırısının sonuçlarına karşı uyarıda bulundu.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, mektubu imzalayan ülkeler G7'den Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve İngiltere ile birlikte Avustralya, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İsveç'ten oluşuyor. Amerika Birleşik Devletleri ise mektubu imzalamayıp, kendi inisiyatifiyle İsrailli yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi.

"Filistinli siviller için felaket niteliğinde sonuçlar doğuracak" 

Dört sayfalık bu mektupta, dışişleri bakanları, İsrail'in Hamas'a karşı kendisini savunma hakkını desteklediklerini yeniden teyit ederken, Refah'a yönelik geniş çaplı bir askeri saldırının Filistinli siviller için felaket niteliğinde sonuçlar doğuracağına dikkat çektiler.

Bakanlar, İsrail hükümetinin Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı ve giderek kötüleşen insani krizi hafifletmek için tüm çabalarını göstermesi gerektiğinin altını çizdiler.

Ayrıca, Filistinli sivillere acil olarak ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılabilmesi için İsrail'in Refah Sınır Kapısı da dahil tüm geçiş noktalarını açması talep edildi. Mektupta, İsrailli yetkililerden uluslararası yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) Gazze'ye erişim izni vermeleri istendi.